Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Musicalen om Kong Arthur er ren pythonsk gakkelakkeri

Kan Monty Pythons skøre riddere omsættes til musical? Går paven med sjove hatte? Bevæger høns læberne, når de taler? Danser søkøer ballet? Etc.
Kultur
25. marts 2017

Hvad der i sin tid (1969) begyndte som en surrealistisk sketchbaseret tv-komedieserie, der på gakket vis videreførte den særlige absurde engelske komik, som udvikledes i 1950’erne med radioshowet The Goon Show, er endt som det, der nu om stunder kaldes et brand.

Ja, mine damer og herrer, vi taler Monty Python’s Flying Circus, som ideudviklet, forfattet og udført af fem højtuddannede britiske ungersvende og en enkelt amerikaner (med papirerne i orden) kørte på engelsk tv i fem år og efterfulgtes af tre spillefilm, der alle er blevet kult. Og så lidt til.

Hånden på hjertet, de fleste af os har en favoritsketch eller ti med det ærkebritiske ensemble, som vi med fryd genfortæller eller opfører for vores sagesløse omgivelser, nudge nudge wink wink know what I mean say no more.

Ja, flere af sekstettens meritter er gledet ind i vores fælles forestillingsverden, og referencer til såvel the dead parrot som he’s a lumberjack eller the dirty fork forstås uden nærmere forklaring af de fleste. And now to something completely different.

Glem referatet

Den første af teamets spillefilm, den fjollede Monty Python og de skøre riddere (1975), dannede i 2005 forlæg for Broadway-musicalen Spamalot, der nu får dansk premiere i Tivoli.

Og det kan nok være at såvel godt- som skidtfolk strømmede til fra nær og fjern for at give deres besyv med til denne meningsløse, men sandt for dyden også herligt lavkomiske version af en række begivenheder, der med garanti ikke fandt sted i England i det herrens år 932, hvor pesten rasede (det gjorde den så først 400 år senere, men hvem hænger sig i den slags detaljer?) og Kong Arthur (i Stig Rossens imposante skikkelse) drog ud for at finde sine riddere.

Et referat af handlingen vil ingen mening give, så det kan De godt glemme alt om.

Som altid brydes der med alle konventioner, referencer til nu- og fortid står fra de medvirkendes alvidende læber, ingen tager noget alvorligt og udebliver der en pointe i ny og næ, er det kun, hvad man tør forvente fra den kant.

De mange sange er alle fjogede, men dygtigt lavede parodier på standardinventaret i den klassiske musical, hvad titler som »Sangen som går sådan her« og »Hvor blev min rolle pluds’lig af?« til fulde indikerer. 

Stig Rossen gør fyldest

Alle de medvirkende går til opgaven med entusiasme og energi, omend nogle får mere at arbejde med end andre.

Ubetalelig skøn er Lise Baastrup som den legendariske Dame i Søen, hendes sangpræstationer hører til nogle af stykkets fornemste. Eller er det jammerligste? Hvorom alting er, hendes vokale spændvidde og selvironiske udstråling kører virkelig både point og latter hjem, på samme måde som Martin Brygmann seriøst trykker den af i de tre-fire roller, han spiller. Ikke mindst hans Den Franske Håner er uforglemmelig og virkelig skæg.

Stig Rossen gør god fyldest som kong Arthur, og når han endelig opløfter røsten, oh la la, Lars Hjortshøj giver den selvfølgelig som kujon, Linda P spiller herligt vulgær (men får ikke nok at arbejde med), Kenneth M. Christensen er en fin spradebasse, og Thomas Warberg som Arthurs oppasser Patsy får slået en del på kokosnødder.

Ensemblet synger og danser, som gjaldt det livet, scenografi og koreografi fungerer upåklageligt, og orkesteret spiller røven ud af bukserne.            

Er musicalen her i sidste ende Monty Python light? Måske. Var det sjovt? Nogle gange. Underholdende, så? Mon ikke!

Og er der mening med galskaben, spørger De så bønfaldende her til sidst? Det håber jeg virkelig, virkelig ikke.

’Spamalot’. Instruktion: Anders Albien. Koreografi: Siân Playsted. Medvirkende: Stig Rossen, Lise Baastrup, Martin Brygmann, Linda P, Lars Hjortshøj m.fl. Tivolis Koncertsal. Kører frem til 30.4 april. Derefter landsturne

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her