Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Når ens verden pludselig falder sammen

Man kan godt blive forelsket eller det, der ligner, selv om man kun er otte år gammel. Til gengæld er det svært at få fodfæste, når mor og far bliver skilt, og skosamlingen bliver delt i to. Mette Vedsø skriver bøger, som er uhyre velskrevne og samtidig lette at læse. Det er en usædvanlig god kombination
’Tove tænker – dobbelt så gammel’ var med rette nomineret til Kulturministeriets Forfatterpris Børne- og Ungdomslitteratur i år. Illustration fra bogen: Stine Illum

’Tove tænker – dobbelt så gammel’ var med rette nomineret til Kulturministeriets Forfatterpris Børne- og Ungdomslitteratur i år. Illustration fra bogen: Stine Illum

Kultur
1. april 2017

En elg har fire maver. Der er 100.000 myrer i en myretue, og der kan være 200 stykker chokolade i en æske. Tove har noget med tal. Hun er otte år gammel og på campingtur i Sverige med familien og forældrenes venner.

Vennerne har en søn med. Kuk, hedder han, og Tove synes, at han er vældigt sød. Kuk er 16 år. Dobbelt så gammel som Tove, hvilket er titlen på romanen i serien Tove tænker af Mette Vedsø. Men hvad betyder aldersforskel, når »8 plus 8 er 16, kys din kæreste på rejsen«.

De knap 70 sider er hurtige og nemme at læse og alligevel fulde af filosofisk tyngde. Det kan man ikke altid sige om tidens mange tykke børn/unge-romaner, som godt kan give lidt skriftforstoppelse.

Bogen har fem helsidesopslag med sort/hvide blyantstegninger af Stine Illum, der med sin bløde og tætskraverede streg sine steder kan minde om Ib Spang Olsen. Ikke mindst på et opslag med tomboladamen, hvis enorme hoved titter ud af disken. Baggrunde og genstande er skraveret i forskellige mønstre, hvilket giver en dynamisk billedflade. Det er tegninger, øjet har lyst til at vandre rundt i.

Den minimalistiske skole

Mette Vedsø tilhører den minimalistiske skole, hvor hvert ord vejes nøje. Og netop det med at veje og måle og omsætte verden i tal fylder meget i Toves tilgang til verden. Som en måde at begribe verden på, selv om irriterende forældre og ugengældte forelskelser er svære at måle. Toves konkrete måde at forholde sig til sin omverden er ikke uden poesi. Kuk har bøjle og skinnende hår, hvilket får Tove til at lave følgende billedskabende regnestykke:

»Sølv i munden og guld i håret, han er en skattekiste.«

Tove bliver fortvivlet over, at Kuk har en kæreste, og at hun, Tove, er så meget yngre end Kuk. Hun drømmer derfor, at tal bliver forbudt, så at man ikke kan blive målt eller vejet:

»Verden ville være så lykkelig uden et eneste tal.«

Indtil det går op for hende, at aldersforskelle bliver udlignet med tiden:

» (...) tiden bliver mindre med tiden, den krymper?«.

En minimalistisk evne

Der er mange søde, sjove og poetiske betragtninger i romanen, som har en genuin filosofisk nerve: Hvad er sprog, hvad er tal, og hvad bruger vi det til? Måske bl.a. til at få styr på verden omkring os, synes romanens pointe at være, hvilket er et interessant fællesperspektiv på to områder, matematik og sprog, som vi almindeligvis tænker som meget adskilte.

Tove tænker – dobbelt så gammel var med rette nomineret til Kulturministeriets Forfatterpris Børne- og Ungdomslitteratur i år.

En minimalistisk evne er bestemt også en fordel, når det gælder billedbogstekster. Der skal jo være plads til illustrationerne, og det er der også i En pige med pigsko, som Anna Jacobina Jacobsen har illustreret.

Historien handler om en pige, hvis forældre bliver skilt. Pigen med det hjerteformede ansigt, røde hår og fregner skal være hos mor den ene uge og hos far den anden. De mutte sko kommer med mor, de vilde med far. Men det går ikke, for pigen får ondt i benene af alle de skift. Derfor ønsker hun sig et par pigsko, så hun kan stå bedre fast. Ligesom det elskede træs rødder.

Pigen i fokus

Rent visuelt er det pigen, som er i fokus. Helt konkret midt i opslaget. Anna Jacobsen har yderligere forstærket skilsmissetematikken ved ikke at vise ansigterne på forældrene. De fremtræder primært som hænder, som hiver og trækker i hver sin retning.

Først på det allersidste opslag ser man forældrene i hel figur sidde smilende ved træets fod og kigge op på pigen, som for første gang slænger sig oppe i træet (iført pigsko naturligvis). Fra træet har man udsyn og overblik. Igen en fin visuel pointe.

Det er en tankevækkende og fin historie om at få fodfæste, når ens verden pludselig falder sammen. Skilsmisselivet er et vilkår for omkring en tredjedel af alle danske børn, men det er ikke noget synderligt udfoldet tema i børnelitteraturen.

I den beslægtede To af alting af Hanne Kvist ender historien med, at hjemmet i højere grad bliver på hovedpersonens egne vilkår og ikke forældrenes præmisser. Samme budskab til de voksne affyres her.

Prosaen glimter af sprogligt overskud:

»Hos far stod de fjollede sko. Dem med glimmer og flimmer, dem med hæsblæsende tempo og højhælede venner, som trippede ind og ud af huset.«

Hos moderen derimod er de triste sko, som er blege og trætte som en bihulebetændelse, og som slæber sig »gadung-gadung henover gulvet«. Der er fart over beskrivelsen af de fjollede sko og træthed i syntaksen hos de triste sko. Mette Vedsø skriver bøger, som er uhyre velskrevne og samtidig lette at læse. Det er en usædvanlig god kombination.   

’Tove tænker. Dobbelt så gammel’. Mette Vedsø. Illustreret af Stine Illum. Jensen & Dalgaard. 70 sider. 228 kroner. 2016

’En pige med pigsko’. Mette Vedsø. Illustreret af Anna Jacobina Jacobsen. Jensen & Dalgaard. 28 sider. 330 kroner. 2017

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her