Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

I rummet kan ingen høre dig skrige

De små grønne mænd fra Mars er i virkeligheden livsfarlige søstjerneagtige organismer i Daniel Espinosas effektive rumgyser, ’Life’
David (Jake Gyllenhaal) kæmper for livet ombord på Den Internationale Rumstation i Daniel Espinosas rumgyser ’Life’.

David (Jake Gyllenhaal) kæmper for livet ombord på Den Internationale Rumstation i Daniel Espinosas rumgyser ’Life’.

UIP

Kultur
24. marts 2017

Hvad nu hvis en af Mars-sonderne kommer tilbage med organisk materiale fundet på den røde planets overflade? Hvad nu hvis det materiale bliver bragt ombord på Den Internationale Rumstation, der agerer karantæneområde, indtil forskerne ved, hvad de har med at gøre? Hvad nu hvis det lykkes at få det organiske materiale, der minder om en celle, til at vokse og udvikle sig? Hvad nu hvis jordens befolkning inddrages i disse opsigtsvækkende opdagelser og er med til navngive cellen ’Calvin’? Og hvad nu hvis den umiddelbart venligtsindede organisme viser sig at være et dødsensfarligt væsen, der kæmper for egen overlevelse med alle tænkelige midler?

Det er et både spændende og skræmmende tankeeksperiment, som den svenske filminstruktør Daniel Espinosa og hans to manuskriptforfattere, Rhett Reese og Paul Wernick, ganske effektivt udfolder i rumgyseren Life.

Rebecca Ferguson, Bradley Cooper, Jake Gyllenhaal, Hiroyuki Sanada, Olga Dihovichnaya og Ariyon Bakare spiller besætningen ombord på rumstationen. Og det er dem, astronauter, forskere og læger, som pludselig må se sig udfordret af den ukendte livsform, der ikke er bleg for at slå ihjel i selvopretholdelsens navn.

Intens affære

Der er ingen tvivl om, at Daniel Espinosa og manuskriptforfatterne Rhett Reese og Paul Wernick har mere end skelet til Ridley Scotts Alien (1979) og John Carpenters The Thing (1982), da de skulle skrue Life sammen. Men selv om filmen altså ikke ligefrem er original, er den en velformet og for det meste velfortalt variation over et evigyldigt tema om mennesker under pres i klaustrofobiske omgivelser – og måske endda også faren ved videnskab for videnskabens skyld.

Sammen med de dygtige skuespillere får Espinosa hurtigt skitseret hverdagen ombord på rumstationen og giver på den måde publikum indblik i, hvem de forskellige personer er, og hvad de laver.

De diskuterer og laver sjov og deler det meste med hinanden – Sho (Hiroyuki Sanada) bliver far, David (Jake Gyllenhaal) befinder sig bedre i rummet end på jorden – hvorfor man også sidder på kanten af sit sæde, da Calvin så at sige begynder at vise tænder: Hvilket af disse sympatiske mennesker går det mon ud over næste gang? Calvin er også godt tænkt, som han – den – udvikler sig fra kæledyrsagtig, bevægelig hvid materie til en søstjerne- og vandmandsagtig størrelse, der synes at have uanede kræfter, kan tænke og er noget nær umulig at slå ihjel.

Så lige på nær en lidt overgearet slutning er Life en intens og spændingsmættet affære, som nok ikke er på niveau med Alien eller The Thing, men som alligevel kan og vil en del – og samtidig får understreget, hvor god en genreinstruktør Espinosa er.

’Life’. Instruktion: Daniel Espinosa. Manuskript: Rhett Reese og Paul Wernick. Amerikansk (Biografer landet over)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her