Læsetid: 3 min.

Skru ned for lyden, og nyd synet

Opfølgeren til ’Pingvinmarchen’ fra 2006 byder på næsten samme historie, endnu flottere billeder og endnu mere irriterende voiceover
Pingviner er vidunderlige at se på, og den teknologiske udvikling har gjort det muligt at lave endnu bedre optagelser af filmens kejserpingviner til lands og til vands, helt tæt på og højt oppefra.

Pingviner er vidunderlige at se på, og den teknologiske udvikling har gjort det muligt at lave endnu bedre optagelser af filmens kejserpingviner til lands og til vands, helt tæt på og højt oppefra.

Scanbox

24. marts 2017

Der er noget ved pingviner, der nærmest skriger på disneyficering. Den vraltende gang med lavt tyngdepunkt, overtydeligheden når de rykker på deres små hoveder for at orientere sig i deres overordentligt fotogene naturlige habitat og bløde, fjerede maver.

Derudover repræsenterer pingvinflokkene en socialdemokratisk antitese til jungleloven. Fordelingen af kulde og varme er ligelig og sat i system, pingvinerne skiftes til at stå yderst i flokken. Hannerne og hunnerne fordeler yngelplejen ligeligt imellem sig, mens den ene holder ægget varmt, svømmer den anden rundt og æder sig tyk og fed.

Naturen har virkelig gjort det nemt for den franske Luc Jaquet, der med Pingvinmarchen 2 følger op på sin 12 år gamle succes med Pingvinmarchen.

Pingviner er vidunderlige at se på, og den teknologiske udvikling har gjort det muligt at lave endnu bedre optagelser af filmens kejserpingviner til lands og til vands, helt tæt på og højt oppefra.

Anonym hovedperson

Pingvinmarchen 2 handler faktisk kun om det forhold, at pingviner er vidunderlige, og at det er utroligt fascinerende, hvordan de kan klare sig i al den kulde, der er på Sydpolen.

Historien minder lidt om historien i den første Pingvinmarchen-film, denne gang er det bare en enkelt kejserpingvin – konsekvent omtalt som kejseren – der er hovedperson. Kejseren skal finde en mage, få sig en unge og få den unge godt ud i verden. Selv om man godt forstår trangen til at lave en ny variation over den gamle film, er der noget besynderligt over det greb at fokusere på et enkeltstående pingvinindivid.

Vi har at gøre med en hovedperson, der til forveksling ligner og opfører sig som alle statisterne, og som gennemgående opfører sig meget mere som en pingvin end kejser. Handlingen er hængt op på kejserens forhold til ’sin hun’ og ’sin unge’, og det virker da mærkeligt, at der ikke kunne blive råd til et navn til dem også, nu Luc Jaquet var i gang med navngiveriet.     

Tilfimsning af naturen    

Hvis man ser Pingvinmarchen 2 i biografen, får man det fulde udbytte af optagelserne af Sydpolens landskaber, som er filmet med en dybde og skarphed, som ikke var mulig for 11 år siden, da den første Pingvinmarchen-film kom.

Hvis man venter og ser den på en skærm, man selv har kontrol over, er der til gengæld den fordel, at man kan skrue helt ned for lyden og slippe for den ikke på nogen som helst måder gode voiceovertekst, der bliver læst op hen over billederne.

I den danske version af filmen bliver teksten læst af Sofie Gråbøl, og det er bestemt en formildende omstændighed ved en tekst, der svælger i sine egne poetiske påfund. Den er både klægt indfølende og sært distanceret, men dens største problem er, at den alt for ofte prøver at få pingvinerne til at fremstå som mennesker.

Lad gå, at de synger og danser for hinanden, det er muligvis en præcis nok beskrivelse. Men en pingvin bliver altså ikke født. Den bliver lagt, udruget og udklækket, og det er en alvorlig undervurdering af den menneskelige nysgerrighed, at filmen ikke bare slapper af med menneskeliggørelsen og leverer ordentlig pingvinfakta.

Det er endnu værre, fordi filmen med sin hyppige brug af ordet eventyr især virker forhippet på at imponere børn. Den slags tilfimsning af naturfænomener er næsten spild af smukke optagelser og af den nysgerrighed, de fremprovokerer.  

’Pingvinmarchen 2’. Manuskript og instruktion: Luc Jacquet. Fransk med dansk tale (Biografer over hele landet)

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu