Læsetid: 5 min.

Stakkels barn i slikbutikken

Podcastføljetonen ’Missing Richard Simmons’ er både en kærlighedserklæring, der mangler sin modtager, og en krimigåde uden en forbrydelse
17. marts 2017

Det lyder egentlig ikke så mystisk, at man som 68-årig kendis kan få nok og vælge at trække sig tilbage til privatlivets fred. Det lyder snarere ret normalt. Men når værten for Missing Richard Simons, Dan Taberski, forklarer, hvorfor han har valgt at dedikere en hel podcast til at grave i, hvad der er sket med hans gamle ven og fitnesstræner Richard Simmons, virker det faktisk indlysende mystisk.

For Richard Simmons var sådan rimelig speciel, selv for Hollywood: Når sightseeingbusserne flere gange om dagen kom forbi hans vej på deres kendissafari, styrtede han ud af huset i fuld hopla og diminutivt, farverigt træningstøj for at lade sig fotografere med turisterne. Selv engang, han fik sin fod kørt over og skulle på hospitalet, tog han sig først tid til at få taget et billede. Det skulle nødig hedde sig.

Da han på et salgsfremstød i Nebraska for et af sine slankeprodukter mødte en damefrisør, der grædende brød sammen over sin overvægt og sit selvhad, efterlyste han efterfølgende hendes kontaktoplysninger i lokalavisen, så han kunne ringe hver søndag og hjælpe hende til at tabe sig og til at blive gladere. Det manglede bare.

Han stillede op til alt, hvad medierne ville have ham til, og han havde aldrig en sygedag på det fitnesscenter, han drev. Og så, fra den ene dag til den anden, holdt han op med at komme til sine timer.

Sved er fedt, der græder

Dan Taberski gør et fremragende arbejde med at gøre historien om Richard Simmons tilbagetrækning vedkommende. Selv var jeg ikke klar over, hvem manden er, før jeg begyndte at lytte til podcasten, men Dan Taberski beskriver den excentriske fitnessprædikant med en smittende sympati og fascination.

Det er ved at være en genrekonvention for historiefortællende podcast og radiodokumentarer, at værten begrunder sin grænseløse interesse for historien med nogle personlige anekdoter. Dan Taberski fortæller da også, at han ikke har trænet, før han begyndte i Simmons træningscenter Slimmons.

Men derfra kommer han hurtigt videre og ridser en historie op, der er større end Simmons’ liv og levned. Man kan være nok så ligeglad med ham og stadig lytte til podcasten for det skarpe og fascinerende portræt af amerikansk (og dermed også generelt vestlig) kropskultur.

Historien om Richard Simmons er historien om en bette purk fra New Orleans, der fik for meget af det gode. Han voksede op i et hjem med fire køleskabe fulde af mad (tre i stuen, et i køkkenet) og en kærlig mor, der fodrede ham konstant. Som otteårig fik han arbejde i en slikbutik, og hver dag standsede han op og købte sig en snack ved samtlige fem butikker, han passerede på vej til skolen.

Richard Simmons var en tyk dreng, og på et tidspunkt fik han nok og begyndte at spise slankepiller, som blev til afføringsmidler, som blev til opkast og en uholdbar diæt bestående af vand og grøn salat. Richard Simmons tabte sig drastisk på få måneder, blev indlagt og fik den kontante besked af en sygeplejerske, at det var et spørgsmål, om han ville leve eller dø. Det blev et ja til det første, og han begyndte at spise sundt og motionere regelmæssigt.

På pastoralseminariet, hvor Richard Simmons gik en tid, indså han, at han havde brug for en større prædikestol, og inden han fyldte 30, blev han landskendt som slanke- og fitnessekspert med træningscentre over hele USA, voldsomt populære slankeprogrammer og en række kække mantraer, som f.eks. at sved bare er fedt, der græder.

Hele slankeindustrien og de følelser, den lever af, kan i sig selv bære en podcast. Man kunne næppe forestille sig en bedre hovedperson end Richard Simmons, der engang har erklæret, at han ikke forlader Jorden, før han har ændret på den forfærdelige måde, overvægtige bliver behandlet på i USA. Nu lader han så pludselig til at have forladt kampen.    

Hekse-alarm

Hvad finder han så ud af, Dan Taberski? Simmons’ manager har beroliget ham med, at podcastens hovedperson ikke gemmer sig, fordi han er syg. Der findes ellers en teori om, at han ikke vil vise sig på grund af en knæskade, men den ukuelighed, han ellers plejede at lægge for dagen, taler imod den.

Andre teorier går på, at Simmons er deprimeret, efter at hans ottende og sidste hund (som de andre syv opkaldt efter en karakter i Borte med blæsten) døde, og at han bliver holdt indespærret af sin husholderske Teresa.

Det er med indespærringsteorien, det for alvor bliver skørt og kulørt i Missing Richard Simmons. I det tredje afsnit af de fire, der indtil videre er kommet, ridser Dan Taberski konflikten op mellem de to mennesker i hele verden, der var tættest på Simmons, da han forsvandt: husholdersken Teresa og massøren Mauro. Begges ansættelsesforhold var kendetegnede ved at minde mere om personlige forhold.

Både Teresa og Mauro har rejst med Richard Simmons, som lader til at leve i en slags platonisk ægteskab med førstnævnte og ifølge Dan Taberski datede Mauro i en periode. De to rivaler hader hinanden intenst, forstår man på afsnittet – og ikke mindst på det faktum, at Mauro har skrevet en bog i genren ’virkeligt eventyr med nulevende karakterer’ og med titlen King Rich and the Evil Witch. Av, av, av. Mauro har sågar meldt Teresa til politiet for omsorgssvigt af den efterhånden lidt ældre mand.

Der var vist ikke noget at komme efter. Mauros teori om, at Teresa holder Richard Simmons fanget ved hjælp af sort magi, er ikke interessant, fordi den er sandsynlig, for det er den ikke. Den er heller ikke interessant, fordi den viser, at man kan blive bims af jalousi, for det er vist allerede alment kendt.

Den er interessant, fordi den er endnu en mytologisering af Richard Simmons liv. Det er ikke nok for Mauro at beskrive sin rival med nogle virkelig trælse tillægsord, hun skal ligefrem have status af heks. Teresa bliver af ham og andre beskrevet som den klassiske spinster, man kender fra gotisk litteratur og Hollywoodfilm: Kvinden, der aldrig er blevet gift og i stedet har dedikeret sit liv til at bekæmpe ethvert tilløb til begær eller livslyst.

Hvor overbevisende Dan Taberski end fremlægger sin sag, synes jeg stadig, det er den mest sandsynlige teori, at den åbenbart utroligt rare mand Richard Simmons bare trænger til fred fra alle de eventyr, han optræder i.        

’Missing Richard Simmons’ kan streames på www.missingrichardsimmons.com og podcastes på diverse platforme

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu