Læsetid: 3 min.

Werner Herzog møder Elon Musk i ny Netflix-dokumentar

Hvad vil vi mennesker gøre, hvis internettet bryder sammen? Kan vi overhovedet huske, hvordan vi levede, før internettet kom til og forandrede alting? Det er nogle af de spørgsmål, som Werner Herzog stiller i sin nye dokumentarfilm, ’Lo and Behold’, der på den tyske instruktørs sædvanlige idiosynkratiske facon fortæller internettets historie
En af arkitekterne bag det første internet, ARPANET, dr. Leonard Kleinrock, viser rundt i rummet, hvor det hele foregik i Werner Herzogs nye film, ’Lo and Behold’. Foto: Fra filmen

En af arkitekterne bag det første internet, ARPANET, dr. Leonard Kleinrock, viser rundt i rummet, hvor det hele foregik i Werner Herzogs nye film, ’Lo and Behold’. Foto: Fra filmen

31. marts 2017

I sin seneste film, Lo and Behold, der handler om internettet, møder Werner Herzog en kvinde, som mener, at internettet er Antikrist, der gennemsyrer alle mennesker verden over. Han taler med  mennesker, der har isoleret sig et sted, hvor der ingen mobiltelefonmodtagelse er og derfor færre af de farlige stråler, som gør deres liv til et helvede.

Han møder entreprenøren Elon Musk, der står bag den elektriske bil Tesla, og som nu vil sende mennesker til Mars for at bo.

Den tyske filminstruktør taler også med cyberkrigere, hackere, sikkerhedseksperter, kosmologer, astronomer og internet- og computerforskere. Og det er lige så meget de enkelte mennesker som det, de siger, der interesserer ham.

Indimellem stiller Herzog den slags spørgsmål, som kun han kan finde på at stille: Han spørger en robotforsker, om han elsker sin robot – det gør han. Han spørger et par hjerneforskere, om internettet mon begynder at drømme om sig selv – det gør det sådan set allerede pga. de aktivitetsstrømme, der uforudsigeligt løber på kryds og tværs af internettet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Morten Balling
Morten Balling anbefalede denne artikel

Kommentarer

Morten Balling

Absolut en seværdig film, men det er Werners film jo som regel.

Fornylig tog jeg et åben universitetskursus i Big History, og her hørte jeg en interessant forklaring på hvad det er der har gjort Homo Sapiens til en så succesfuld abe. Det er, i modsætning til hvad de fleste tror, næppe vores "høje" intelligens. I stedet mener nogle forskere at det som har skabt vores succes er vores evne til at udveksle viden mellem individer. En chimpanseunge lærer fra dens mor, men når den slipper moren er den "på egen hånd" når det kommer til at forstå Verden.

Jeg ved ikke helt om jeg køber den med chimpanseungen. Vi mennesker har det med at undervurdere de andre primater, og samtidig overvurdere vores egen art, men der er ingen tvivl om at et af de store kvantespring i Big History, udover landbrug, var da vi lærte at kommunikere skriftligt.

Det forbandt mennesker på en måde de ikke havde oplevet før, og mangedoblede den mængde information de kunne udveksle med artsfæller. Ser man lidt mere analytisk på hvad kommunikation er for noget, er kommunikation dybest set overførsel af fysisk information fra en hjerne til en anden, f.eks. i form af lydbølger.

Vi har alle en ide om hvad der sker når man sætter computere sammen i et netværk. De begynder at fungere sammen, og kan løse opgaver som den enkelte computer ikke kan løse. Indenfor bevidsthedsfilosofien er en fremherskende tese, at vores hjerner kan betragtes som computere, og at vores bevidsthed kan sammenlignes med software.

I Lo and Behold ser man i et klip en gruppe budhistmunke som allesammen glor ned i deres smartphones. Werner spørger om munkene er holdt op med at meditere. Man kan også se det sådan at de tænker sammen. Måske ikke med hinanden, men med andre mennesker. Når jeg skriver dette, vil det formentlig blive læst af mennesker jeg ikke kender eller har mødt.

Her finder vi forbandelsen og det fantastiske ved internettet. På den ene side fører det til at vi glemmer helt basale ting vi tidligere var gode til. F.eks. at skrive håndskrift. Den dag internettet går globalt ned er vi seriøst fucked. Specielt hvis det udløses af en cyberkrig, som samtidig kan skade infrastruktur, specielt energiforsyning og vand.

På den anden side er det formentlig i det enorme neurale netværk internettet er blevet, at vores redning skal findes. Så er det bare nogle af os gamle røvhuller kommer til at tænke på Hal og Colossus. Det er selvfølgelig muligt at en kommende AI vil indse at mennesker er overflødige (og det er vi desværre nok), men der er også den mindre dramatiske udvikling, hvor mennesket smelter mere og mere sammen med teknologien, i en cyborgfremtid man kan se et glimt af i Werners flim.