Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Dengang Svend Tveskæg erobrede verden

’Sejlet er vikingetiden,’ får vi at vide i tredje del af ’Historien om Danmark’, der er begejstret og underholdende historieundervisning, en gave til landets historielærere. Folkene bag måtte dog godt skrue en anelse ned for den danskerglade retorik
Kultur
18. april 2017
Tredje del af ’Historien om Danmark’, der handler om Vikingetiden, er præget af en selvglæde, som ’skurrer en smule’ i ørerne på Informations anmelder.

Tredje del af ’Historien om Danmark’, der handler om Vikingetiden, er præget af en selvglæde, som ’skurrer en smule’ i ørerne på Informations anmelder.

Fra DR

Som tidligere arkæologistuderende kan jeg godt mærke, at det trækker i mig, når jeg ser Danmarks Radios nye danmarkshistorie, Historien om Danmark.

Jeg læste godt nok klassisk arkæologi – det antikke Grækenland og Romerriget – og ikke forhistorisk arkæologi, men jeg har altid været fascineret af det detektivarbejde, det også er at være arkæolog. Man stykker bidder af vores fælles fortid sammen og drager kvalificerede slutninger på baggrund af ting og sager, man graver op af jorden.

Hvordan kan det ikke være spændende? Det er velsagtens en af grundene til, at Historien om Danmark er blevet så stor en succes efter blot tre afsnit. Serien fortæller os om, hvordan, ja, Danmark blev til, og den er fuld af begejstrede eksperter, ikke mindst arkæologer, der sammen med en dygtig og engageret vært, skuespilleren Lars Mikkelsen, lægger puslespillets brikker på så pædagogisk en facon, at helheden tydeligt åbenbarer sig for os.

Dertil kommer de mange rekonstruktioner af livet dengang. Det kunne være endt rigtig skidt, men fungerer fint, fordi de bliver brugt til at illustrere pointer, og fordi de tillader Lars Mikkelsen ganske bogstaveligt at bevæge sig rundt i historien og være vidne til nogle af de vigtige begivenheder, som har formet Danmark.

Krigeriskhed som drivkraft

Der er dem, som har brokket sig over, at det går meget stærkt i Historien om Danmark. Groft sagt springer serien ca. 1.000 år fra slutningen af anden del og til begyndelsen af tredje og forbigår dermed store dele af den sene jernalder – Gundestrupkedlen, der er en af mine yndlingsoldsager, nævnes slet ikke.

Men så vidt jeg kan vurdere med min begrænsede viden, skete der ikke vildt meget i de 1.000 år. I hvert fald ikke sammenlignet med midten af 900-tallet, hvor kong Harald – den senere Blåtand, samlede danerne og Norge under én konge og samtidig gjorde dem kristne.

»Sejlet er vikingetiden,« siger en af eksperterne i afsnittet. Det var nemlig sejlet på skibene, der gjorde det muligt for vikingerne at sejle så langt, som de gjorde.

Det var en kombination af nysgerrighed og krigeriskhed, som var drivkraften, da de søgte ud i verden og erobrede land, rigdomme og slaver, trælle, siger en anden. Og så får vi at vide, at det nok var mændene, som drog ud, men at kvinderne havde en særstatus i vikingesamfundet, fordi det var dem, som styrede det hele derhjemme. Det var deres domæne, og de havde endda mulighed for at lade sig skille.

Det var altså også i vikingetiden og under Harald og hans søn, Svend – den senere Tveskæg, at Danmark for alvor overgav sig til det kristne tankegods, formentlig af strategiske og politiske årsager. Sydpå lurede Frankerrigets kristne kejser på en grund til at angribe og måske indlemme Danmark i sit storrige.

Og det var under Svend Tveskæg og hans søn, Knud – senere Den Store, at Danmark for en tid blev et storrige, som også omfattede det meste af det nuværende Storbritannien. Det er ikke svært at se, hvorfra vi danskere har fået vores storhedsvanvid.

Underholdende historieundervisning

Hvis jeg skal brokke mig lidt over Historien om Danmark, er det netop en selvglæde, som måske nok er forståelig, men som også skurrer en smule i ørerne. Nu skal jeg passe på ikke selv at lyde for jantelovsagtig, men alt, der sker i Danmark i vikingetiden, er »skelsættende«, »af yderste vigtighed« og »af enorm betydning«. Eller noget i den dur. Det er en form for hyperbole, som er lidt svær at goutere, fordi den hele tiden handler om at fremhæve danskerne på bekostning af nogle andre.

Det kan sagtens være, at det var sådan – selv om en af eksperterne på et tidspunkt faktisk siger, at man reelt ikke ved så meget om vikingetiden – men de vikinger, der kom fra Norge, Sverige eller Island, nævnes ikke med mange ord, og det var vel trods alt ikke kun de danske vikinger, som var så dristige og driftige!?

Og hvorfor ikke bare fremlægge de forskellige hændelser og bedrifter og lade dem tale for sig selv uden at puste dem op retorisk?

Men det er blot mindre indvendinger mod en på alle måder underholdende og oplysende omgang historieundervisning. Historien om Danmark må være en gave til historielærere landet over, fordi den så dygtigt blander talende hoveder, rekonstruktioner og værtssnak.

De huller, serien eventuelt måtte have, kan lærerne jo selv fylde ud, og børnene vil sammen med Lars Mikkelsen kunne leve sig med i historien. Og gyse over den levende høne, der i tredje del får kappet knoppen af i en offerceremoni.

Imens kan frafaldne arkæologer som jeg nyde de mange spændende detaljer og billeder af vigtige artefakter og ekspertens betimelige genkomst på tv.

Historien om Danmark. DR1 søndag aften. Alle tre afsnit kan ses på dr.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jens Thaarup Nyberg

Så hellere hbo's Vikings.

Robert Ørsted-Jensen

»skelsættende«, »af yderste vigtighed« og »af enorm betydning« er klart bullshit, det er altsammen isag "kun" historie og historie som ikke har den ringeste betydning for den danske nation i vores tid - det er - andet end måske som brovtende selfhævdelse

Mads Kølbæk

Robert, hvad i alverden er det du fabler om?

Helene Kristensen

Det er så vigtigt, at folk der kommer hertil - kender deres historie, deres rødder. Men af en eller anden grund er det en særdeles tvivlsom "ting" at danskerne kender deres historie. Ja, de bliver nærmest nazister af at kende til historien. Jamen hvorfor i alverden dog det? Alle mennesker er kun noget i nutiden i kraft af fortiden. Kun de, der ønsker mennesker der er lydige og vil bøje nakken for enhver herre, kan ønske mennesker uden historie og baggrund.

Jeg er da stolt af mit land. Indtil for ganske nylig var mit land et af de bedste steder at udleve sin tilværelse på hele kloden. Kunne det lade sig gøre helt uden indsats af vore formødre ? Jeg tror det ikke, og hvordan selvhad skulle gøre noget godt for nogen, har jeg svært ved at forstå.

Jens Thaarup Nyberg

Her uddybes vikingetiden, og forudgående jernalder
http://www.dr.dk/p1/spoerg-danmarkshistorien

Sejlet ER vikingetiden siger en af eksperterne i vikingetiden. Og vi får at vide at det tager et år og uld fra 200 får at væve et sejl. Man ser mændene tømre skibene sammen , men man ser ikke et eneste menneske med det kolossale arbejde ,at tvætte ulden, spinde den og væve og sy stykkerne sammen til de kæmpe sejl. Mon de har været udenlands og hente den eller købt dem i Ikea, mens den eneste kvinde man så arbejde, stod og rørte grød i en gryde! Sørgeligt typisk og fornærmende over for den til alle tider stærkt arbejdende kvinde!

Annemette Due, Robert Ørsted-Jensen, Karsten Aaen, David Zennaro, Flemming Berger, Bjarne Bisgaard Jensen, Jan Weis og Grethe Preisler anbefalede denne kommentar
Sören Tolsgaard

Vikingekrigeren var ude på så lange rejser, at han kun sjældent havde tid til at fotografere eller genfortælle, hvad konen og familien oplevede derhjemme. Det var rigeligt, at hans og de andre vikingers imponerende krigsbrøl skulle foreviges til evig skræk og advarsel, hvilket de ofte blev, hvilket vi heldigvis fik at se;)

Vibeke Rasmussen

Et humoristisk blik på vikingerne set fra den anden side af Nordsøen leveres af den efter eget udsagn "bedste" middelalderkonge, Donaeld the Unready, regent i Mercia. Han har ikke meget tilovers for disse uciviliserede hairy Danes, der angriber fra søsiden i deres longships og blandt mange andre uhørte urimeligheder forlanger svineblod i al mad!

Som han i forbindelse med det kommende valg, udskrevet af "Wessex Queen Maiden Theresa", advarende skriver:

"With me you know what you're getting. A King for Mercia in Wessex. Pick me or face the consequences (Vikings/Danes)."

Selvfølgelig er der først og fremmest tale om en meget vittig satire over den anden Donald, mm, men indlæggene om og udfaldene mod vikingerne er nu også ret morsomme. ;)

Jeg har nogle problemer med Christian Monggaards hyldning af den her serie og det er dem her:

1) Nej, der var aldeles ikke nogen som helst ligestilling mellem mænd og kvinder i vikingernes samfund; en myte er det som er blevet opfundet omkring 1850-1900, mener jeg. Småbønder og fiskere, altså fattige, havde ingen ligestilling mellem mænd og kvinder. Her bestemte manden suverænt! Kun hos storbønderne, stormændene, altså dem, der valgte kongen, var der delvist ligestilling og hos de krigere, der drog ud sammen med Jarlen (her: forstået som: høvding eller konge) var der ganske vist en vis ligestilling mellem mænd og kvinder, forstået på den måde, at de kvinder, der var gift med disse Jarler ofte blev tilbage for at se til jordene, og landet, som Jarlen rådede og regerede over. Og her er det så, at slaverne kommer ind - trælle - som vi kalder dem i DK; det ændrer ikke ved, at de var og blev slaver. Og at deres herrer havde hånd og halsret over dem. Hele tiden. Og det var slaverne, både mænd og kvinder, der lavede det hårdeste arbejde, kartede uld, spandt uld, vævede uld, og som fældede tømmer, bar tømmer, og lavede de både og de sejl, som vikingerne brugte, når de de drog ud i verden.

2) Man gentager den myten fra nationalromantikken om at Harald Blåtand gjorde alle danere kristne og samlede hele Danmark! Hvor den mere korrekte historiske sandhed nok snarere er den, at han samlede dele af Jylland (fra Limfjorden til Ejderen) under sig, og måske Vestfyn også?, under sin magt og sin kongedømme.
3) I Erritsø ved Fredericia er der lige blevet fundet en kæmpe borg fra det vi her i DK kalder for vikingetiden (men som jeg vil vove at påstå i virkeligheden er en udløber af den gamle keltiske druide-religion); borgen er fra cirka 750; det tyder på, at der var en centralmagt i Jylland i hvert fald længe før Harald Blåtand og Gorm den Gamle.
4) Så vidt jeg ved havde (dele af ) Norge altså deres egne konger helt op til 1400-tallet, indtil det nordmændene kalder for 400-års-natten kom....
5) Og nej, det var ikke alene sejlet, der gjorde det muligt for vikingerne at sejle så vidt omkring som de gjorde; det var i høj grad også bådene; de kunne nemlig gå længere ind end andre både kunne, fordi de var bygget på en speciel måde som betød at de kunne lægge til helt inde ved kysten.
6) Nej, det var aldeles ikke i vikingetiden at danerne blev et mægtigt rige! Det var i 1066 i slaget ved Hastings, hvor normannerne fra Normandiet kom til England. Og Normandiet blev givet til Rollo (Roland) fordi han krævede det - det er bl.a. derfor netop dette stykke land i Frankrig hedder Normandiet, fordi norsemænd (vikinger) boede der. Og det var disse normanner, der i 1066 tog til England og blev engelske konger bl.a.
7) I Kristeligt Dagblad er der et debat-indlæg, der spørger om, hvorfor man dog ikke nævner Lejre ved Roskilde - ja, hvorfor mon? Måske fordi man vil genskabe den (falske) nationalromantiske myte...

Henning Egholk

"Nu skal jeg passe på ikke at lyde for jantelovsagtig! " Netop, god pointe. Jeg synes det er ok at være lidt selvfede i serien. Vikingerne var gode håndværkere, skibsbyggere, opdagelsesrejsende, men også grusomme krigere. De koloniserede Færøerne, Island og Grønland, nåede efter sigende til Vinland (New Foundland), så hvorfor ikke(?) Fin serie, måske lidt for populær efter min smag, men helt godkendt.