Læsetid: 6 min.

Hvad gør en god amerikaner, når han bliver rådvild? Søger mod religionen

Den amerikanske rapper Kendrick Lamar slås på sit nye album med slidte dæmoner – men formår at bruge sine personlige kampe til at skabe et stort menneskeligt og politisk råderum
Kendrick Lamar har med ’DAMN.’ leveret endnu en intellektbombe og en følelsesudladning. Ikke på højde med hans bedste, men igen i stand til at rumme det rådvilde, modsætningerne, paradokserne, dilemmaerne, alt det billige skidt, enhver person og ethvert samfund nosser rundt i.

Kendrick Lamar har med ’DAMN.’ leveret endnu en intellektbombe og en følelsesudladning. Ikke på højde med hans bedste, men igen i stand til at rumme det rådvilde, modsætningerne, paradokserne, dilemmaerne, alt det billige skidt, enhver person og ethvert samfund nosser rundt i.

Rich Fury

21. april 2017

Kendrick Lamar virker rådvild. På trods af at det kører for ham. Han er blevet o.k. rig. Hans villa er stor. Han har mange Grammy-statuetter. Stranden er lige uden for hans vinduer. Og han strækker ud til – eller mod? – Nirvana. Aspekter af hans liv, som han – eller protagonisten i hans rap – blærer sig med på Lamars nye, ordrige album DAMN.

Han render så også ind i blindgyder, kæmper med slidte dæmoner, galoperende mistillid. På åbningsnummeret møder han en blind kvinde, der går formålsløst rundt på gaden. Han spørger, om han kan hjælpe hende. Hun svarer: »Oh yes, you have lost something. You’ve lost ... your life.« Og det virker sandt, i hvert fald i perioder på albummet.

Lamar langer ud efter rivaler og haters. Han diskuterer troskab med Rihanna. Er man loyal over for penge eller én, man vil dø for? Og er det djævlen på hans skulder, der rapper, at han bare vil være høj og fyre den af? (Okay, det er faktisk medproducer/medkomponist DJ Dahi).

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Søren Kristensen

Rap og religion. Er helst fri for begge dele, for slet ikke at tale om kombinationen. Lyder virkelig som en slem cocktail.