Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Laber billedbog

Historien er en tynd kop te, men tomlen op for billederne i Jeffers’ og Winstons hommage til fantasien. Man må vende og dreje bogen og sig selv for at få det hele med – en frø, der skal kysses, og bjerge af ord
Kultur
8. april 2017

Den labre billedbog Barn af bøger elsker bøger. Uden på den er der en tegning af en knaldrød bog, der står på højkant. Oliver Jeffers (det er ham med Det er min elg, 2013) og Sam Winston står der på ryggen.

Oven på bogen sidder en blå, næsten gennemsigtig pige med fletninger og matroskjole, hun stirrer ud i luften, måske drømmende, måske lidt stift. Hun er titlen, d.v.s. et barn af bøger. Bogen har et eventyrligt nøglehul af messing foran, som om den var en dør. Litteratur er noget helt fysisk her. Den kaster en skygge af tekst, der står:

»Den lille Ole …«, »Engang boede en fattig enke …«, »Lille Lise«, »Der var engang en fattig skovhugger …«, »fire små kaniner« osv.

Historier og sange om at være lille og fattig. Lewis Carrolls Alice er der også, gudskelov, og Dorothy fra Troldmanden fra Oz er der.

Illustration fra bogen

For Barn af bøger er lavet af to engelsktalende læsere, og deres hyldest til klassikerne er også lidt typisk engelsk traditionel i sin måde at være børnelitteratur på. Den fortæller en nydelig og forudsigelig historie om artige, fantasifulde børn. Den blå og læsende pige viser en endnu ikke omvendt dreng ind i historiernes og ordenes verden, hvor man kan »finde skatte i mørket« og »fare vild i en skov af eventyr«. Sidstelinjen er den helt uskadelige: »For fantasi er nemlig gratis.«

Den overtydelige, velmenende tekst er nærmest en hån mod fantasien, til gengæld er der ikke ret meget af den. Det er billederne, man skal læse Barn af bøger for – og allerhelst skal man have nogen at glo sammen med. Billederne er også Sam Winstons bjerge, skove og hav lavet af tekst fra klassikerne, men altså kun i bidder og stykker. Resten må man fortælle selv eller på biblioteket efter.

Til den danske version har oversætter Astrid Heise-Fjeldgren valgt at tage selvfølgelig H.C. Andersen med, men også Kaalund og Ingemann. Valget af Carit Etlar og Gøngehøvdingen undrer mig. Er det ikke bare en sprogligt forældet og tung ramasjanghistorie? Det nationale må sgutte blive en hæmsko, så er der mere smæk over et internationalt kendt citat fra Skatteøen som »Femten mand på en død mands kiste, hiv-o-høj og en hel flaske rom! Drik ud og lad djævelen tage de sidste«.

A’er på himlen

Inden fantasien rigtig slippes løs, kommer drengen sammen med sin guide forbi en mand, der har glemt det med fantasien. Han læser avis og er noget stram i betrækket, han bærer briller, og i stedet for øjne er der tal i brilleglassene. Avisen hedder Alvorlige Sager, kontrasten mellem ham og den blå pige er til at få øje på. Men så bliver det alligevel lidt sjovt, når man stikker snuden helt tæt på og begynder at læse med i avisen:

»En stor forretning har afvist et tilbud om overtagelse fra en anden stor forretning, der vurderede, at den første store forretning var ’mange penge værd’. Den store forretning sagde, at den tilbød ’mange penge’ og siden ’endnu flere penge’, men den første forretning sagde, at det ’ikke var penge nok’ …«

Mine to yndlingsopslag inkluderer en nattehimmel med lutter a’er som stjerner samt en snurrende globus, hvorfra det vælter ud med Aladdins lampe, en kæmpe hval, en frø, der skal kysses, en fe og en meget smilende, stribet kat bl.a.

Jeg kan godt lide den fysiske tilstedeværelse, de klassiske tekster får i Jeffers’ og Winstons billedarbejde. At man vender og drejer bogen og sig selv for at få det hele med. Men jeg er jo også allerede omvendt og blå pige i matrostøj.

’Barn af bøger’ er i denne uge blevet tildelt den prestigefulde Bologna Ragazzi Award ved den internationale børnelitteraturmesse i Bologna

’Barn af bøger’. Oliver Jeffers & Sam Winston. Oversat af Astrid Heise-Fjeldgren. Gyldendal. 40 sider. 150 kroner.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her