Læsetid: 3 min.

Med ’Rud’ revolutionerer Kamilla Hega Holst litteraturen en lille smule og ganske stille

Malte på 14 år har stedsans og systemer, det har hans desorienterede mor ikke. De er to hovedroller i Kamilla Hega Holsts lille, store familietragedie. Naturen spiller en tredje: Skvalderkålen vokser uden moderplante, havet sitrer uroligt, og i trækronerne kan man hvile sit blik
Der er noget frygtløst i Kamilla Hega Holsts valg af virkelig ubekvemme emner som en mors ambivalente følelser for sin sære søn, seksuelt begær og besværlige kroppe, destruktive og selvdestruktive kræfter. Hendes prosa er kendetegnet af enkelhed.

Der er noget frygtløst i Kamilla Hega Holsts valg af virkelig ubekvemme emner som en mors ambivalente følelser for sin sære søn, seksuelt begær og besværlige kroppe, destruktive og selvdestruktive kræfter. Hendes prosa er kendetegnet af enkelhed.

Kajsa Gullberg

22. april 2017

Kamilla Hega Holst har igen fået en syret idé til at blive en ret straight roman. I Rud, som hendes nye hedder, blander hun filosoffen Gilles Deleuzes og psykoanalytikeren Félix Guattaris rhizom-begreb med gps-legen geo-caching. Dét kræver lidt forklaring, rhizomer først:

I botanik er f.eks. skvalderkål rhizomer, deres rodnet er kendetegnet ved, at en ny plante kan dannes uden forbindelse til moderplanten. På den måde vokser skvalderkål antihierarkisk sammenlignet med et træ, der har rødder og krone.

Rhizom-begrebet plantes i romanen via en afdød mormor, der lavede suppe og frikadeller af den revolutionære skvalderkål og lod den brede sig ind under plankeværket til naboerne. Hun var optaget af filosofi, og barnebarnet Malte på 14 går ombord i hendes efterladte bibliotek og bliver inspireret til at tænke i ikkehierarkiske forståelsesmønstre – eller  sagt med Maltes karakteristiske hoppen på ordene: »Alt er lllinjer«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu