Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Det er svært at give det slidte advokatdrama nyt liv, men det lykkes med ’Goliath’

Billy Bob Thornton er god som drikfældig, tidligere stjerneadvokat, der lugter blod i første sæson af advokatdramaet ’Goliath’ på Amazon Prime
Billy McBride (Billy Bob Thornton) går i kødet på våbenindustrien og et stort, magtfuldt advokatfirma i tv-serien ’Goliath’.

Billy McBride (Billy Bob Thornton) går i kødet på våbenindustrien og et stort, magtfuldt advokatfirma i tv-serien ’Goliath’.

Amazon Prime

Kultur
4. april 2017

Jeg har altid godt kunnet lide Billy Bob Thornton. Der er noget på én gang fandenivoldsk og uimponeret over den amerikanske skuespiller, manuskriptforfatter og musiker, som giver sig udtryk i en tiltalende coolness og uforudsigelighed. I en verden, der er fuld af gentagelser, er det noget, man sætter pris på.

Med alderen – Thornton er blevet 61 år gammel – er der også kommet en sårbarhed, som kun gør de figurer, han spiller endnu mere interessante. Og det er en af de ting, der er med til at gøre den menneskeligt engagerede, kapitalkritiske advokatserie Goliath så god.

Thornton spiller en tidligere topadvokat, Billy McBride, der drikker for meget, har kontor på en bar og bor på et ikke videre luksuriøst motel tæt på stranden i Santa Monica.

Han er blevet skilt fra sin kone, Michelle (Maria Bello), ser ikke nok til sin teenagedatter, Denise (Diana Hopper), og er blevet smidt ud af det store og magtfulde advokatfirma, Cooperman McBride, som han selv var med til at stifte og gøre til en succes.

Troværdigt univers

Men så bliver Billy hyret til at finde ud af, om en familiefar rent faktisk begik selvmord ved at sprænge sig selv og sin båd i luften, eller om han blev myrdet. Manden arbejdede for et våbenfirma, Borns Tech, der har store militærkontrakter og repræsenteres af Cooperman McBride, og det viser sig selvfølgelig, at der er noget råddent ved hele affæren.

En råddenskab, der blandt andet har at gøre med griskhed, uansvarlighed og visse forsvarsunderleverandørers og advokatfirmaers magtfuldkommenhed at gøre.

Billy bliver forfulgt og chikaneret, og sagen kompliceres kun af, at ekskonen er en af partnerne i Cooperman McBride, og at firmaets mystiske, øverste chef, Donald Cooperman (William Hurt), har et kæmpemæssigt horn i siden på Billy. Hvorfor finder vi kun langsomt ud af.

Donald er ikke interesseret i at indgå et forlig – hvilket Borns Tech ellers er – men i, som han siger, mens han klikker utålmodigt med sin hundeklikker, at få hunden, dvs. Billy, til at lægge sig.

Det lyder måske alt sammen ganske traditionelt – og er det på sin vis også. Men det er heller ikke plottet, som gør Goliath til en advokatserie, der kan lidt mere end så mange andre. Bag den står to veteraner og tidligere advokater, Jonathan Schapiro og David E. Kelley, og Kelley har skrevet med på eller skabt en lang række af de seneste mange års mest populære advokatserier, blandt andre L.A. Law, The Practice, Ally McBeal og Boston Legal. Og det fornemmer man.

De to kender deres stof og bruger kræfterne på at skabe et spændende, troværdigt univers og nogle (for det meste) nuancerede personer, man har lyst til at være i selskab med. Det lykkes dem tilmed at undgå genrens værste klicheer ikke mindst takket være gode skuespilpræstationer.

Usædvanlig dynamik

På den ene side er der forhutlede Billy McBride, der tydeligvis har mistet gnisten, og som stiller sig tilfreds med at leve stille og beskedent. Han lever af småsager, som han ikke for alvor engagerer sig i, og selv om han ikke ligefrem er fordrukken, kan han godt lide de våde varer. Han prøver at være en god far for sin datter, der savner ham, ligesom han hjælper de mennesker i sin omgangskreds, blandt andre den prostituerede Brittany (Tania Raymonde), der har brug for det.

Billy er med andre ord et godt menneske, der engang også var en frygtløs og fremragende advokat – og nu er hans (dræber)instinkter ved at blive vakt igen.

Han ser i sagen om Borns Tech en chance for menneskelig og moralsk genrejsning, og han slår sig sammen med den slagfærdige, men smalltime advokat og ejendomsmægler, Patty Solis-Papagian (Nina Arianda). De kæmper for sandheden – spørgsmålet er dog, hvor langt de er villige til at gå for at nå den.

På den anden side er der Cooperman McBrides noget mere glittede verden af glas, hvid marmor og ambitiøse, bitchy og benhårde advokater, der vil gå meget langt for at nå deres mål.

Alle synes de tillige at ligge under for den despotiske Donald Cooperman, der er en uhyggelig skikkelse – man ved ikke, hvor man har ham, og han kan ikke udstå det, han kalder ’svage’ mennesker – og der er bogstavelig talt en verden til forskel mellem ham og Billy.

Duellen mellem de to mænd er både professionel og personlig. Den er intens og indimellem endda overraskende – som titlen antyder, er Billy Bibelens David, der går i kødet på kæmpen Goliat – og mødet mellem de to verdener skaber en usædvanlig dynamik, fordi den ene er så jordbunden og den anden så kulørt.

Det er svært at give det slidte advokatdrama nyt liv, men det lykkes med Goliath, og efter at have set første sæson af serien, kan man kun glæde sig over, at man får lov til at være i selskab med Billy Bob Thornton og Billy McBride i endnu en sæson til næste år.

Hele første sæson af ’Goliath’ kan ses på Amazon Prime

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her