Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

I ’The Handmaid’s Tale’ er kvinder den herskende klasses avlsdyr

Når genren er bedst, åbner science fiction vores øjne for nutiden ved at fremskrive udviklingen og vise os en mulig fremtid. Det gør tv-serien ’The Handmaid’s Tale’, der både er et feministisk kampråb og en skarp, universel fortælling om uvidenhed, frygt og undertrykkelse
Elisabeth Moss spiller Tjenerinden Offred i tv-serien ’The Handmaid’s Tale’, der foregår i et fremtidssamfund, hvor kvinder ingen rettigheder har.

Elisabeth Moss spiller Tjenerinden Offred i tv-serien ’The Handmaid’s Tale’, der foregår i et fremtidssamfund, hvor kvinder ingen rettigheder har.

HBO

Kultur
29. april 2017

Forestil dig at leve i et samfund, hvor du ikke er herre – eller dame – over din egen krop og dit eget sind. Hvor andre mennesker bestemmer, hvad du må foretage dig, hvad du må læse, ja, hvad du må tænke. Hvor du er blevet frataget din identitet og personlighed. Hvor du som ung, fødedygtig kvinde er underlagt den herskende klasses strenge tro og regler, og hvor du som et andet avlsdyr skal stå til rådighed for det ægtepar i toppen af samfundet, som du er blevet placeret hos.

Hun er ufrugtbar, og en gang om måneden skal han forsøge at gøre dig gravid i et bizart ritual – en art organiseret, statssanktioneret voldtægt – hvor hans kone også er involveret, og som er fuldstændig blottet for enhver form for lyst og gensidighed.

Og skulle du nægte og forsøge at gøre oprør, bliver du enten lemlæstet eller slået ihjel.

Det er hverdagen for Offred (brillante Elisabeth Moss), hovedpersonen i Bruce Millers både spændende og skræmmende tv-serie, The Handmaid’s Tale, der kan ses på HBO og er baseret på en science fiction-roman, Tjenerindens fortælling (1985), af den canadiske forfatter Margaret Atwood.

Bogen – der af Volker Schlöndorff blev filmatiseret i 1990 – og serien foregår i en ikke så fjern fremtid i et totalitært teokrati, Gilead, som ligger der, hvor USA engang lå. Kvinder er underordnet mænd og må ikke længere bestemme eller foretage sig ret meget, især ikke hvis de befinder sig nederst i det samfundsmæssige hierarki.

Offred er tjenerinde hos hærchefen Fred Waterford (Joseph Fiennes) og hans kone, Serena Joy (Yvonne Strahovski), hvilket betyder, at hun bruger sine dage på at købe ind og ellers skal være klar til at lade sig bedække, når der er en chance for, at hun kan blive gravid. Husholdningen står en såkaldt Martha, en kokkepige, og en chauffør for.

Og sådan er det overalt i det kristent-fundamentalistiske samfund, hvor enhver form for personlighed og følelsesliv hos tjenerinderne undertrykkes, og hvor evnen til at føde børn er så sjælden, at den beskyttes for enhver pris.

Traileren til 'The Handmaid's Tale'

Selvstændige tanker forbudt

Læger, moderate præster, homoseksuelle og de oprørere, der stadig kæmper for et frit samfund, henrettes jævnligt og hænges offentligt til skue. Der er tankepoliti og stikkere alle vegne, og man skal passe på, hvem man knytter venskab med eller betror sig til. Det lærer Offred hurtigt på den hårde og brutale måde. I tilbageblik får man fortalt hendes tragiske historie og derigennem også, hvordan det demokratiske USA forholdsvis hurtigt udviklede sig til en diktaturstat.

Engang var hun selv gift og havde barn – og sit eget navn – men da kvinder ved lov fik frataget alle rettigheder, prøvede hun, hendes mand og deres lille datter at flygte til Canada. Det endte galt. Han blev skudt, datteren taget og Offred selv sendt på genopdragelsesanstalt, hvor hun skulle lære at være en god og kysk lille avlsmaskine, der gør, hvad herskabet siger, imens hun priser Gud. Selvstændige tanker og al underholdning og oplysning i form af tv, radio, aviser og bøger er forbudt for tjenerinderne.

Men selv om de prøver, kan magthaverne trods alt ikke undertrykke Offreds oprørske tanker, og dem kan man følge med i, når hun bevæger sig rundt i en absurd, gammeldags og frygtsom verden, der er milevidt fra det moderne, optimistiske samfund, hun tidligere levede i. Man forstår efterhånden, at dommedagsprofeter på et tidspunkt fik overbevist store dele af befolkningen i USA om, at alverdens ulykker, ikke mindst forurening og en drastisk faldende fødselsrate, var Guds straf og skyldtes dæmoniske videnskabsfolk, tænkere og politikere, hvorfor de – dommedagsprofeterne – havde held til at tage magten ved et militærkup.

HBO

En mulig fremtid

Det er selvfølgelig ikke svært at se parallellerne mellem de frygtelige ting, der sker i The Handmaid’s Tale og så historiske begivenheder som Nazityskland og Holocaust og moderne rædsler som IS’ fremfærd i visse muslimske lande.

Men serien er endnu mere uhyggelig som en lettere forvrænget spejling af den situation, flere og flere vestlige lande befinder sig i, efterhånden som højrepopulisme, korruption, umenneskelighed, frygt og religiøsitet breder sig og underminerer fornuft, humanisme, åbenhed og nysgerrighed og videnskab.

Det er blot en uge siden, at der i flere end 600 byer verden over blev demonstreret i den frie og uafhængige videnskabs navn – den selvsamme videnskab, som er med til at skabe fremskridt i ethvert samfund.

Marcherne var et direkte svar på den amerikanske præsident Donald Trumps og den fundamentalistiske højrefløjs ublu angreb på videnskabelige institutioner, uddannelsessteder og internationale miljøaftaler. Det foruroligende ved The Handmaid’s Tale er, at den viser, at man reelt ikke behøver at fremskrive virkelighedens udvikling særlig meget, før det totalitære, kvindeundertrykkende, fornuftsfornægtende samfund er en realitet.

Der er også tråde at trække mellem den kamp for ligestilling og anstændig behandling, som nutidens kvinder står midt i, også i Danmark, og så de overgreb, kvinderne udsættes for i The Handmaid’s Tale.

Serien er en universel fortælling om undertrykkelse, men den fortæller samtidig også en meget specifik og betimelig historie om feministforskrækkelse og den måde, vi taler om og behandler kvinder på.

The Handmaid’s Tale er med andre ord et begavet og komplekst stykke science fiction, fordi den gør, hvad genren gør bedst: Åbner seernes øjne for nutiden ved at vise en mulig og endog meget genkendelig fremtid.

HBO

The Handmaid’s Tale. Skabt af Bruce Miller. Kan ses på HBO Nordic, hvor de første tre afsnit er lagt ud

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Else Marie Arevad

Jeg husker operaen Tjenerindens Fortælling opført på Det Kongelige Teater i 1990. Den var fremragende.

Så den ved et tilfælde og har tænkt meget på den siden.

Især blev jeg meget påvirket af fortællingen af tiden inden diktaturet trådte i kraft; befolkningen var blevet fyldt med propaganda omkring de farlige terrorister og har ad den vej accepteret indskrænkninger af deres personlige rettigheder. Indtil det en dag var for sent, og det ikke var de italesatte terrorister, men dem, der italesatte terroristerne, som overtog magten og fratog alle kvinder deres basale rettigheder.

Svarer godt til min egen fornemmelse af, hvor faren for vores alles frihed v i r k e l i g befinder sig; blandt dem, der forsøger at indskrænke vores personlige rettigheder for at beskytte os mod noget ondt.

Der er meget fokus på kvindeundertrykkelsen i serien, men jeg tror ikke, man skal glemme, at alle er undertrykte - også dem i toppen af hierakiet.

Lad os hjælpe hinanden med at passe på vores alles rettigheder - også minoriteternes.

Tina Sommer, Randi Christiansen, Lise Lotte Rahbek, Martin Åberg, Bente Loldrup, Hans Aagaard, Bjarne Andersen, ingemaje lange og Fam. Tejsner anbefalede denne kommentar
Margrethe Nørskov

Her er vi vist vidne til verdenshistoriens største projektion. Islam og dertil hørende muslimer, som Informationsegmentet ikke kan få nok af, den samme islam er nok den mest kvindehadske, totalitære, politiske ideologi, verden har set. Her er kvinder avlsdyr. Mænd kan holde fire styks af disse kvæg ad gangen, smide dem ud og tage fire nye friske, hvis det passer herren og behandle dem stort set som det passer ham. Med profetens muhammeds godkendelse til at skære klitoris af dem, om nødvendigt, hvis avlskvæget bisser lidt for meget.

Den elendighed skal den demokratiske valgte præsident Donald Trump så hænges op på - jo han blev faktisk DEMOKRATISK valgt, på trods af, at næsten samtlige store medier var blevet enig om, de ville have Hillary til præsident. Derfor heksejagten mod Trump og den totale beskyttelse af Hillary, så hun ikke blev konfronteret med, hvor bundkorrupt hun har ageret. Blandt andet med store finansielle tilskud Fra Saudi Arabien, det mest demokrati- og kvindehadske styre i verden. Se blandt andet dokumentaren "Clinton Cash".

Jo serien kigger ind i en ikke så fjern fremtid for både Europa og USA, hvis Trumphaderne får magt, som de har agt og derfor fortsætter med at lade krokodillen, islam, fortære vores frihed, luns for luns. Vi ser det hver eneste dag. Velbekomme.

Randi Christiansen

Demokratisk valgt? Trump blev valgt, fordi han forstod præcis, hvad han skulle sige til og love en bestemt gruppe vælgere, så de stemte på ham. Når der skal leveres, står disse vælgere selvfølgelig sidst i køen efter den sædvanlige ene procent og co, som sørger først for sig selv, og så må fanden tage de sidste. Tror nogen seriøst på, at trump vil ændre på den fordelingsnøgle? Herudover er hans forretningsmodel et kæmpestort, røverisk overgreb på de fællesejede overlevelsesressourcer, men hvis man er en dygtig og forførerisk showmand, kan man bilde pøbelen hvad som helst ind ligefra at 'enhver er sin egen lykkes smed' til at der venter '70 jomfruer i himmelen', og ligeledes at 'trump er den lille mands ven'. Skindemokrati, vil jeg kalde det, når man holder folket hen i uvidenhed og armod, så de ikke kan træffe et informeret og oplyst valg.

Else Marie Arevad

Læs Margaret Atwoods bog The Handmaid's Tale, som operaen og serien er lavet over.

June Pedersen

Har set de første tre afsnit af serien på HBO Nordic. Den er fremragende og virkelig skræmmende på samme tid! Bogen og serien er muligvis fiktion, men der er uhyggeligt mange elementer man kan genkende fra virkeligheden, så i den forstand er der faktisk desværre ikke så meget fantasi over den. Men en stor anbefaling herfra. Jeg glæder mig til de næste syv afsnit, og må vist hellere få læst bogen også.