Læsetid: 3 min.

Hvis du vidste, at du skulle dø i nat

Susanne Breuning og Rasmus Krogsgaard fanger ømt og musikalsk de mange kloge undertoner i Knud Pheiffers sange i kabareten ’Jeg skal dø i nat’ på Café Liva
Susanne Breuning og Rasmus Krogsgaard klæder hinanden smukt som digteren og hans muse i Knud Pheiffer-cabareten ’Jeg skal dø i nat’.

Susanne Breuning og Rasmus Krogsgaard klæder hinanden smukt som digteren og hans muse i Knud Pheiffer-cabareten ’Jeg skal dø i nat’.

Brita Fogsgaard

7. april 2017

Der er noget forførende enkelt over Knud Pheiffers tekster. De lyder af 1950’erne og af en verden, der troede på en ny fremgang efter Anden Verdenskrig. Samtidig rummer sangene dybt komplicerede portrætter af en mand, der er i splittelse med sig selv og den kærlighed, som han ikke kan holde fast i.

Det er Susanne Breuning, der nu har skabt en kabaret over Knud Pheiffers tekster. Hun er hans steddatter, for Knud Pheiffer nåede at være gift med hendes mor i to år, inden han døde som bare 52-årig i 1961. Dengang var Susanne Breuning kun ni år. Men tabet har tydeligvis sat sig i hende for altid. I 2009 udgav hun en kærlig bog om Knud Pheiffers liv som skribent og revydirektør – og ikke mindst om hans sange, der var med til at ændre kabareten i Danmark.

Trykken for brystet

Jeg skal dø i nat hedder kabareten på Café Liva. Den charmerende skuespiller Rasmus Krogsgaard slår stemningen an som digteren, der ikke kan koncentrere sig om sin digtning. Han flirter tydeligvis med kvinderne og verden, men han kæmper også mod deadlinen. Kærligheden hænger i en tynd tråd. Ingenting vil helt, som han vil det. Han er presset og får trykken for brystet. Har det virkelig skidt.

Men så er det, kvinden dukker op. Susanne Breuning som den evige muse i hans liv, men åbenbart også som symbolet på hans kæreste og hans mor – og hans bedstemor, endda! Hun minder ham om alt det skønne i livet, men også om de gange, hans liv har gjort mest ondt. Og så synger hun ellers hans sange for ham – inderligt, frækt, råt, poleret.

Perfekte ben

Susanne Breuning kan det hele. Den nu 64-årige revyskuespiller har kabaretdanserinden gemt i sin veltrimmede krop. Hun kan posere som ingen anden i dansk teater. Det er helt fantastisk at se hende sætte sig på en barstol med sine underskønne, lange ben i fuldkomne positurer. Strakte, lokkende – og samtidig drilsk uskyldige.

Den 36-årige Rasmus Krogsgaard matcher Susanne Breuning perfekt. Han har samme showbizglød i øjnene, som hun har. Han har en forførerstemme af de mest latinosmigrende. Han har en musikalitet, der redder hende frelst i land, når visernes rytmer er lovlig lumske. Og så kan han spille guitar, som om han var en italiener på frierfødder.

Nu med botox

Det er Jesper Malmose, der har skrevet teksten rundt om viserne, og han formår fint at sætte alle Knud Pheiffers temaer i relief. Susanne Breunings muse har godt nok lovlig mange teoriord for angsten for at dø. Men det går over, helt af sig selv.

Derfra leger Breuning og Krogsgaard frit mellem de gamle sange – med Lille Lise Let på Tråd som drillenummer og med bankende videohjerter som kolorit. Min Pheiffer-favoritsang er dog fortsat En lille pige med flade sko. Sjovt nok har Malmose & Co. leget videre med ordene i denne sang, så ordet ’botox’ har sneget sig ind. Kom ikke og sig, at Knud Pheiffers sange ikke er aktuelle!

Med rødt blæk

Kabaretens titel er egentlig ret makaber. Jeg skal dø i nat hedder den, og der er ikke bare tale om højstemt poesi. Knud Pheiffer skrev nemlig et digt med den titel, natten før han skulle opereres i hjertet på Bispebjerg Hospital. Tragisk nok overlevede han ikke operationen. I forestillingens program er hans digt affotograferet – et signeret digt skrevet med rødt blæk på linjeret papir:

Jeg skal dø i Nat - 
det er pudsigt, at jeg ved,
at jeg skal dø i Nat. 
nu har ’Knokkelmanden’ end’lig fået fat …

Derfor ender man faktisk også med at gå fra kabareten med et stik i hjertet. Og med en sørgmodig undren over, at denne digter kunne se så frygtelig klart – midt i al sin drøm om at droppe deadlines og dyrke kærligheden.

’Jeg skal dø i nat’. Sangtekster: Knud Pheiffer. Tekst: Jesper Malmose, Susanne Breuning og Rasmus Krogsgaard. Musikalske arrangementer og video: Rasmus Krogsgaard. Konsulent: Jacob Morild. Café Liva til 8. april samt turné

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu