Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Der er blevet sendt mange blikke og sætninger i diverse chatvinduer. Nu begynder det hele at blive forløst

Afsnit fire af 'Skam' indeholder de bedste minutter indtil videre i en sæson, hvor dramaet er af den mere lavmælte – men ikke mindre nervepirrende – art
Afsnit fire af 'Skam' indeholder de bedste minutter indtil videre i en sæson, hvor dramaet er af den mere lavmælte – men ikke mindre nervepirrende – art

NRK

Kultur
6. maj 2017

Efter tredje sæson af Skam, hvor seriens skaber Julie Andem ligesom prøvede at se, hvor mange lån fra den australske filminstruktør Baz Luhrmanns episke kærlighedsdramaer, man kunne proppe ind i en norsk ungdomsserie (det viste sig at være tilpas mange), virker fjerde sæson helt nedtonet. 

Sana (Iman Meskini) søger ro til at bede fem gange om dagen og fred til at være forelsket i sin storebrors ven Yousef (Cengiz Al). Hun er frustreret over, at hendes intetanende veninde Noora (Josefine Pettersen) har et godt øje til Yousef. Samtidig er hun skuffet over, at Yousef ikke tror på Allah. Sanas forældre er skuffede over at se Yousef med Sanas hemmelige festgæsters vodkaflaske, som han på ridderlig vis tager skraldet for. Even (Henrik Holm), som er Sanas læsemakker Isaks (Tarjei Sandvik Moe) kæreste, har en fortid i Sanas brors venneslæng, og især hans brudte forhold til Mikael (Yousef Hjelde El Mofty) virker traumatisk.

Der er blevet sendt mange blikke og efterladt mange sætninger i luften og i diverse chatvinduer. Nu i fjerde afsnit begynder det hele at blive forløst.

Perfekt dumsødt

Afsnit fire er det foreløbige højdepunkt på denne sæson af Skam. Julie Andem gør det, hun er så god til: at vise det søde i det dumme og det dumme i det søde. Det er dumsødt at se Vildes (Ulrikke Falch) euforisk nyforelskede, men også intimiderende og pubertært klistrede pettingsession med sin kæreste midt i det, der egentlig var en kaffeaftale med Sana og Noora. Og det er både sødt ment og dumt tænkt, når Sana forveksler Nooras behov for at komme sig over William med hendes eget behov for at finde en ordentlig muslimsk gut at falde for, og inviterer hende med ud at drikke te i Oslos mest multikulturelle kvarter.

De sjove scener er det næstbedste. Det bedste er, at spændingen mellem Yousef og Sana endelig bliver forløst. Ingen kaster sig i hinandens arme, men han følger hende hjem. De spiller lidt smarte, spiller lidt basket, han plukker blomster, som hun sætter i sin hijab, og de taler ud om troen. Yousef har set, hvordan tro spreder angst og splitter folk, da den bipolare Even blev forsøgt kureret for homoseksualitet gennem Koranlæsning af den meget troende og homofobiske Mikael. Sana forklarer, hvordan hendes tro giver fokus og sammenhæng. De er enige om, at det vigtigste er at være et godt menneske.

Forelskelsessekvensen er klippet, så dialog og billedside er en lille smule forskudt. Den unge lykke er stadig lidt forvirret, men hvor er den altså i gode hænder hos Julie Andem.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her