Læsetid: 3 min.

Hårdt prøvede idealer

En ellers hæderlig læge og familiefar splittes mellem sit private håb for datterens fremtid og sin modstand mod korruptionen i det rumænske samfund
Adrian Titieni spiller overbevisende og imponerende nuanceret rollen som samvittighedsplaget far, ægtefælle, elsker og borger. Her over for datteren, Eliza, spillet af Maria Dragus.

Adrian Titieni spiller overbevisende og imponerende nuanceret rollen som samvittighedsplaget far, ægtefælle, elsker og borger. Her over for datteren, Eliza, spillet af Maria Dragus.

Camera Film

11. maj 2017

I et kvarter af slidte betonblokke i den rumænske by Cluj bliver en sten kastet ind gennem vinduet til en stue og undgår lige akkurat at ramme Romeo (Adrian Titieni), hovedpersonen i Cristian Mungius ret fremragende film Prøven.

Det er her i stuen, han lever sit hjemmeliv. I soveværelset bor hans trætte og migræneramte kone, Magda (Lis Bugnar), som han holder en vis afstand til, og på børneværelset er deres datter Eliza (Maria Dragus, der spillede præstedatter i Michael Hanekes Det hvide bånd) efterhånden blevet voksen.

Elizas gode karakterer – et resultat af flid, evner og supplerende privatundervisning hele skoletiden igennem – har skaffet hende et stipendiat på et engelsk universitet, hvis bare hun holder niveauet til de afsluttende prøver. Der burde altså vente hende en fremtid med flere muligheder, end Rumænien kan tilbyde.       

Hårdt at være hæderlig

Stenen gennem vinduet er ikke den sidste sabotagelignende hændelse i Prøven, men de bastante, ansigtsløse og udefrakommende aggressioner fremstår som et perifert problem i Romeos liv i dagene op til datterens eksamensperiode.

Samme morgen, som stenen bliver kastet, sætter Romeo Eliza af tæt ved hendes skole. Herfra kører han hen til sin elskerinde, Sandra (Malina Manovici), hvor han ignorerer sin ringende telefon.

’Jeg tror ikke, at film spiller nogen særlig stor rolle i samfundet,’ siger den rumænske filmskaber Cristian Mungiu, der er aktuel med dramaet ’Prøven’. Foto: Camera Film/Dan Beleiu
Læs også

Da han endelig tager den, er opkaldet fra politistationen. Eliza er på vej til skolen blevet overfaldet og forsøgt voldtaget. Gerningsmanden slap fri, og Romeos datter med den lovende fremtid befinder sig nu i en choktilstand, der gør det svært at gå til eksamen.

Som i den iranske Oscar-vinder Asghar Farhadis Sælgeren udløser overgrebet på en kvinde en krise hos den mand, der mente, han burde have passet på hende.

For Romeo handler krisen ikke kun om hans rolle som far, men om hans grundlæggende idealer som borger i et land præget af korruption og vennetjenester. Den slags har Romeo holdt sig for god til, men i de rystede dage efter voldtægtsforsøget bliver hans moral sat på prøve.

I sit forsøg på krisehåndtering bliver Romeo hele tiden præsenteret for muligheden for at bytte tjenester. Politiinspektørens (Vlad Ivanov) servicemindede måde at forklare, hvem der skylder hvem tjenester, og hvem der har brug for hvilke forlommer i det offentlige sundhedsvæsen, er i sig selv et interessant portræt af en korruption, der fungerer som en integreret del af myndighedsudøvelsen.

En plaget mand med ressourcer

Romeo har med sin adgang til hospitalets ventelister noget at bytte med. Og viceborgmesteren Bulai (Petre Ciubotaru) mangler en ny lever. Til gengæld har han engang forhindret fyringen af formanden for eksamenskommissionens kone.

Fortælling. Ærlig talt, så tror jeg ikke på at give gode råd. Folk er nødt til selv at finde ud af tingene på deres egen måde. Det er ikke nyttigt for publikum, at jeg fortæller dem, hvad jeg synes, siger Cristian Mungiu.
Læs også

Efterhånden bevæger Romeo sig i sin desperation efter at give sin datter en lovende fremtid, ud på et skråplan, hvor hans selvopfattelse ikke helt kan følge med. Romeo kæmper for at opretholde både sin selvrespekt og sin tro på en bedre fremtid for datteren, der i øvrigt er i tvivl om, hvorvidt hun overhovedet vil til England.

Titieni spiller overbevisende og imponerende nuanceret rollen som samvittighedsplaget far, ægtefælle, elsker og borger. Han gebærder sig både med overlægens autoritet, fuskerens forfjamskelse og selvtægtsmandens voldsomhed.

Kameraføringen er rolig, og stemningen er foruroligende. Dialogen er fuld af krav, folk stiller til Romeo, og krav, han stiller til sig selv. Og i centrum af det hele er Romeos relation til Eliza, hvis blik på ham er vigtigere end nogen andres.

’Prøven’. Manuskript og instruktion: Cristian Mungiu. Rumænsk. Vises i udvalgte biografer i Aalborg, Aarhus og hovedstadsområdet

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu