Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Mens Noora intetanende gnasker gulerødder, gør Sana sig klar til at brænde broer

Det trækker op til drama i sjette afsnit af ’Skam’, hvor Sana har trukket sig fra russebussens cremefarvede helvede
Det trækker op til drama i sjette afsnit af ’Skam’, hvor Sana har trukket sig fra russebussens cremefarvede helvede

NRK

Kultur
27. maj 2017

Sjette afsnit af Skam er de usendte beskeders afsnit. »Hej Jamilla,« skriver Sana (Iman Meskini) til sin storebrors forlovede, som hun ragede uklar med i anden sæson af den norske ungdomsserie.

Der bliver scrollet nok i deres tidligere korrespondance til, at man forstår, Jamilla har været en beskyttende ven, før hun blev en social kontrollør, der ikke syntes om Sanas nye udskejende gymnasieveninder.

Den besked bliver ikke sendt. Sana nøjes med at kigge opgivende ud i luften på sit værelse. Her har hun forskanset sig med sin ulykkelige forelskelse under dække af en forestående biologieksamen. Hendes veninde Noora (Josefine Pettersen) har fået lige præcis nul beskeder om, at Sana er forelsket i sin brors ven Youssef (Cegiz Al), som Noora nu har har været sammen med.

Youssef var så flink til at vise Sana, hvordan man skræller gulerødder (tip: man skal trække ind mod sig selv, ikke støde fra sig), som åbenbart er en evigt forefindende snack i Sanas hjem. Hele tiden kommer Youssef og de andre ud i køkkenet og spiser deres gulerødder, mens Sana slår blikket ned i sin biologibog og lider.

I skolen overdøver Nooras afslappede gulerodsspisning det meste. Sana er træt af de gulerødder. Jeg er begejstret for instruktøren Julie Andems måde at bruge metaforer på. Den giver mig lyst til at blive gymnasielærer.

Et cremefarvet helvede

Sana har trukket sig fra det cremefarvede helvede, gymnasiepigefællesskabet har vist sig at være for en 17-årig muslim, der hverken drikker eller kaster sig i armene på nogen. Hun har meldt sig fra russebusprojektet efter at have opsnappet, at den rivaliserende bussjef Sara (Kristina Ødegaard) ville smide hende ud.

Afsnittets anden usendte besked er en Facebookkommentar, om at hun ikke har meldt sig ud, fordi hun er muslim, men fordi Sara er en falsk djævel. Det var godt, den ikke blev sendt. Hævnen skal tages ordentligt.

Sanas læsemakker Isak (Tarjei Sandvik Moe) har fortalt, hvordan Sara bagtaler Sanas veninde Vilde, som hun ellers opfører sig som en veninde for. Sana skaffer med en nedrig manøvre bevis for Saras falskhed. Det trækker op til drama i venindegruppen.

Det drama kan jeg godt undvære. Russebussens ensartede helvede af blond hår, snæversyn og behersket latter er ikke Skam-historiens mest spændende modstander. Jeg vil se på ungdommelige forventninger til verden, der først bliver skuffet og så overgået. Der er fire afsnit igen, mon ikke jeg får min vilje.

’Skam’ kan ses på skam.p3.no, efterhånden som klippene kommer. Ugens afsnit vises fredag kl. 20 og kan i Danmark ses på NRK3 via YouSee. DR3 sender ugens afsnit søndag kl. 21, hvorefter de er tilgængelige med danske tekster på dr.dk.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her