Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

En meget almindelig mand

Det er sjovt, men også lidt for karikeret, når en mand, der bare forsøger at leve en stille og rolig tilværelse, konfronteres med den voldsomme virkelighed i Ina Merete Schmidts tredje roman
Kultur
10. juni 2017

»Han kom fra Albertslund. Han var på alle måder almindelig.« Sådan lyder karakteristikken af Martin Bryde, den 42-årige forsikringssælger i Ina Merete Schmidts tredje roman, Du tror alt er godt.

Romanen starter i Prag, hvor Martin er på ferie med sin tjekkiske kæreste Elena, som pludselig forsvinder, og Martin må opsøge det lokale og siden det danske politi i forsøget på at opspore hende. Er Elena blevet kidnappet? Er hun stukket af? Eller har hun hele tiden udgivet sig for at være en anden?

Du tror alt er godt handler om, hvordan og hvad man vælger at prioritere, ikke mindst hvilke relationer, som viser sig at være vigtige, når alt brænder på. Martin kastes ud i nogle ualmindelige situationer og må pludselig revurdere sit liv og sit forhold til dem, han elsker.

I et anfald af irrationalitet køber han et par gummistøvler og låner/stjæler sin fars bil for at køre tilbage til Prag, hvor Elenas fortid langsomt foldes ud, med alt hvad der er af lig i lasten og brogede familieforhold.

Du tror alt er godt er en sjov roman, men den er også næsten for meget, når den halvchauvinistiske kriminalassistent ved Københavns Politi, Hugo Schwarz, modvilligt drages ind i efterforskningen, eller når samtlige personer i romanen er absurd følelseskolde: Martins chef og kolleger på forsikringskontoret og ikke mindst hans forældre, der absolut ingen sympati har for, at deres søns kæreste på mystisk vis er forsvundet – hun kunne jo alligevel ikke lave ordentlig mad, som hans mor minder ham om.

Romanen er båret af skarpe dialoger, men det er også på grænsen til det kedelige at læse en 42-årig mands langtrukne skænderier med sin virkeligt emsige mor. Kønsstereotypierne kan føles som en parodi på thrillerens genrekonventioner; eller er det det meget almindelige i beskrivelsen af en meget almindelig mand, der medfører karakteristikker som: »Han ville være et dyr, der æder og sover og knepper og skider og æder igen uden at skulle stille sig selv spørgsmål«?

Du tror alt er godt er velskrevet og for så vidt spændende, men jeg har svært ved at blive rigtig grebet af romanens præmis, måske fordi personerne i fortællingen reagerer overraskende lidt på det, som faktisk foregår omkring dem.

»Men du skal vel også se at komme videre og finde en anden kæreste, før du begynder at trække skind,« siger Martins usympatiske bror, som selv upåvirket bedrager sin kone; replikvekslingen finder sted tre eller fire dage, efter at Martins kæreste er forsvundet sporløst.

Det mest interessante er ikke så meget de blodige afsløringer til sidst, men den snart midaldrende mand, som i et glimt får et indblik i, hvad der kunne være et lykkeligt liv.

Ina Merete Schmidt: ’Du tror alt er godt’. Gyldendal, 208 sider, 199,95 kr.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her