Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

En dag, et helt ungdomsliv

Det handler om at tage styringen i sit eget liv i Patrick Ness’ voldsomt engagerende roman ’Release’. Historien om Adam Thorn – en ung homoseksuel fyr, der er vokset op i en religiøs familie – er en bevægende og beslutsomt skrevet bog med respekt for vigtigheden af teenagedrama og ubarberet sex
Kultur
10. juni 2017
Patrick Ness’ ’young adult’ roman ’Release’ beskriver homoseksualitet med samme kompleksitet som ethvert andet forhold.

Patrick Ness’ ’young adult’ roman ’Release’ beskriver homoseksualitet med samme kompleksitet som ethvert andet forhold.

Helen Giles

Der er følelsesmæssige udfordringer nok til at vare en livstid i Patrick Ness’ young adult roman Release, men den varer kun en dag. Én dag, hvor Adam Thorn fra den lille by Frome i staten Washington mister venner, elskere og familie og får dem.

Én dag, der bygger op til en længe ventet fest om aftenen, men af byggesten bestående af hovedpersonens møder, tanker og gøremål den dag og derigennem ender med at handle om meget mere end forberedelserne til en fest.

Hvis det lyder bekendt, så er det nok fordi, det er det. Patrick Ness er stærkt inspireret af Virginia Woolfs Mrs. Dalloway. Så stærkt, at første og sidste sætning har samme ordlyd. Ligesom Mrs. Dalloway er Adam Thorn også i færd med at finde sig til rette i sig selv. Og vi lærer ham at kende ikke bare ud fra hans tanker, men også den måde, hvorpå andre ser ham, og hvordan han føler sig set – og hvilke mennesker han vælger til og fra i sit liv.

'Selvfølgelig er han ikke det'

Han er en ung, homoseksuel fyr, der er vokset op i et religiøst fællesskab, hvor hans far endda er præst. Hans homoseksualitet er ikke nogen hemmelighed, men er det alligevel. Da Adam var elleve og viste interesse for et dansehold, spurgte hans mor sin mand:

»’Tror du, han er lidt bøsset?’ ’Nej,’ sagde hans far alt for hurtigt og alt for bestemt til hans mor. ’Og du skal ikke sige sådan noget. Selvfølgelig er han ikke det.’ Imens havde han set på Adam for at gøre det klart, at udsagnet kun delvis rummede hans holdning, men mest var en ordre og hundrede procent var et nej til dansetimer.« 

Som det lakonisk bemærkes »Ingen her var idioter«, men det gav sig selv, at alle i hjemmet hos den evangeliske præst fornægtede visse realiteter.

Patrick Ness skriver med en befriende humor, der aldrig sker på bekostning af Adam og hans historie. Tværtimod er humoren en overlevelsesmekanisme for ham. Der er ellers nok stof til at skabe en melodramatisk teenagefortælling, men det ville ligne forfatteren dårligt.

Gennem sit forfatterskab har Patrick Ness udvist forbilledlig respekt for teenagere. Han ser ikke de år som blot en smertelig hormonelt betinget proces, man skal udholde, før man kan træde ud i det virkelige liv. Nej, at være teenager er netop meget virkeligt for ethvert menneske.

I Virginia Woolfs bog følger vi ikke bare Mrs. Dalloways dag, men også den unge krigsveteran Septimus Warren Schmidt, der efterlod sin forstand i krigen og nu er stærkt hallucinerende. Mrs. Dalloway og Schmidt møder aldrig hinanden, men deres historier flettes på forskellige måder ind i hinanden og Dalloways reaktion på Schmidts historie er et afgørende punkt i bogen.

I Release er der også to forskellige spor. Det ene er Adams, det andet er en død piges genfærd og en dronning, der fanges i hendes krop. Der er tydeligvis en allegorisk forbindelse mellem de to spor i fortællingen, men denne forbindelses nødvendighed står ikke så klart, som den har gjort det i andre af Patrick Ness’ bøger – som for eksempel den helt vidunderlige Monster.

Sproget er nærmest sfærisk, drømmende, svævende som en hallucination i fortællingen om den døde pige, hvis genfærd skal tage styringen i sin egen død, som Adam skal det i sit liv, men det markante toneskift gør, at det aldrig engagerer lige så stærkt, og så er tålmodigheden over for kryptiske forbindelser mindre.

Personlighedsafslørende sex

Sexscenerne er grund nok, dog slet ikke den eneste, til at læse Release. Der findes ikke megen homoseksuel sex i bøger for denne aldersgruppe eller måske i det hele taget, og amerikanske Patrick Ness skriver på en ubarberet måde om det, der nok skal få ham placeret i bunken af banned books i adskillige skolebiblioteker i hans hjemland.

Man fornemmer, at han meget bevidst har besluttet sig for at beskrive homoseksuel sex mellem unge drenge på denne direkte måde. Til sidst i bogen henviser han ud over til Mrs. Dalloway også til Judy Blumes Forever fra 1975, der er en ungdomsklassiker i USA og samtidig en kontroversiel bog, der stadig er forbudt i undervisningssammenhæng i nogle stater. En bog, der meget billedligt beskriver sex mellem bogens hovedpersoner – to teenagere.

Men sexscenerne er (heller) ikke i Ness’ bog blot en demonstrativ gestus. Det er også her forskellen mellem den dreng, Adam elsker, og den, der elsker ham, træder frem. Her bliver det tydeligt, hvilket valg han står overfor.

Den ene knalder ham med et begær efter begæret, og Adam forsvinder. Den anden knalder ham, fordi han begærer ham, Adam. Den ene med det umættelige begær, der opstår, når man tillader sig selv at give efter for lyster, man ikke vil vedkende sig, og den anden med det begær, der opstår af forelskelse. Hvem skal man give sin rose?

Der er ingen andre end Adam, der kan træffe det valg, og dermed vælge sig selv. Release er en bog, der beskriver homoseksualitet med samme kompleksitet som ethvert andet forhold – uden at påstå, at det er lige så enkelt. Det er en bog, der har manglet.

Patrick Ness: ’Release’. Gyldendal, Oversat af Elisabeth Kiertzner, 291 sider.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her