Læsetid: 4 min.

Hellere slå sig til blods end til tåls

Hvor Cecilie Linds debutroman – egentlig en genrehybrid! – er bedst og allermest intens, fejer den eventuelle episke forbehold til side
Grundidé og hoveddrivkraft i ’Til en engels forsvar’ af Cecilie Lind er et frenetisk raseri, en vrede, et oprør, som overskrider grænserne mellem det kropslige, det sjælelige og det guddommelige. Centralfiguren, en skamskudt engel, skulle egentlig have været hjælper, beskytter eller en slags personlig mentor for en ’pige’, hvis opvækst var ’præget af svigt og mange møder og mange blå mærker’.

Grundidé og hoveddrivkraft i ’Til en engels forsvar’ af Cecilie Lind er et frenetisk raseri, en vrede, et oprør, som overskrider grænserne mellem det kropslige, det sjælelige og det guddommelige. Centralfiguren, en skamskudt engel, skulle egentlig have været hjælper, beskytter eller en slags personlig mentor for en ’pige’, hvis opvækst var ’præget af svigt og mange møder og mange blå mærker’.

Simon Fals

3. juni 2017

Læsere af Cecilie Lind (f. 1991) vil der vel næppe nogen sinde findes mange af. Dertil er hendes egensindige særsprog nok for akavet og avanceret, hendes associative automatskrift for kaotisk vilter, hendes sproglige legesyge simpelt hen for ekstrem.

Til gengæld ender hendes edsvorne tilhængere uvægerligt som stålsatte entusiaster.

Adgangskravet til denne eksklusive flok er villighed og evne til at give sig hen, give sig vildskaben i vold og midlertidigt slå tanken fra: så nøgent som muligt udsætte sig for hendes verbale tæppebombardementer. Evner man denne tillid til skævskriften som målløs magi, vil ens risikovillighed blive rundhåndet belønnet i store dele af hendes første roman.

Frenetisk oprør

Men ikke i den hele! Dertil føles modsætningen mellem stilistisk maksimalisme og plotmæssig minimalisme altså bare for grel, og dertil er de selvgentagende krukketheder simpelt hen for hyppige. Men hvad gør i grunden det, når man i lange passager får lov at lade sig rive med af noget af den voldsomste og mest lidenskabelige litteratur, der tilvirkes i Danmark i dag?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu