Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Hvem myrdede søster Cathy?

Ryan White og Netflix’ true crime-serie ’The Keepers’, der handler om mordet på en nonne og katolske præsters overgreb på unge mennesker, er dokumentarfilmgenrens svar på krimiserien ’The Wire’. Den er en både spændende og aldeles hjerteskærende oplevelse
Gemma Hoskins og Abbie Fitzgerald Schaub, tidligere elever af den myrdede nonne, søster Cathy, er to af de centrale personer i Ryan Whites oprørende true crime-serie, ’The Keepers’. Foto: Netflix

Gemma Hoskins og Abbie Fitzgerald Schaub, tidligere elever af den myrdede nonne, søster Cathy, er to af de centrale personer i Ryan Whites oprørende true crime-serie, ’The Keepers’. Foto: Netflix

Kultur
12. juni 2017

Det skyldes ikke kun, at de foregår i samme by, Baltimore, at en amerikansk anmelder for nylig sammenlignede Netflix’ nye true crime-serie, The Keepers, med David Simons moderne tv-klassiker, The Wire. Lighederne stikker dybere, og det er ment som en ubetinget ros til The Keepers, der er skrevet og instrueret af Ryan White.

Begge serier begynder i det små og fortæller om nogle få mennesker og en enkelt sag, inden de breder deres historier ud til at handle om et lokalsamfund, en kultur og en by, hvor myndigheder og autoriteter skjuler og benægter institutionaliserede overgreb og forbrydelser, mens helt almindelige mennesker lades i stikken.

Den store forskel mellem de to serier er, at hvor The Wire er inspireret af virkeligheden og Simons’ mange år som kriminalreporter i Baltimore – fortæller The Keepers en sand historie.

The Keepers, der er i syv timelange dele, begynder med et mord. Den 7. november 1969 forsvinder den 25-årig nonne, Catherine ’Cathy’ Cesnik, fra sit hjem i en forstad til Baltimore, og to måneder senere finder man hendes lig i et afsidesliggende naturområde nogle kilometer væk. Mordet bliver aldrig opklaret, og den dag i dag forsøger Cathys venner, hendes tidligere elever på det katolske gymnasium i området og to aldrende journalister stadig at finde ud af, hvad der skete dengang.

Det er den historie, man får fortalt i første afsnit af The Keepers, men det antydes, at der er meget mere på spil – og det må man sige, at der er.

Trailer til tv-serien 'The Keepers'.

Manipulerende præst

I løbet af The Keepers udfolder Ryan White langsomt og grundigt og gennem interview med mange af de involverede en oprørende historie om præsters voldsomme seksuelle overgreb på unge gymnasiepiger og den katolske kirke og de lokale myndigheders i vid udstrækning vellykkede forsøg på at dække over det.

Det, der begynder som en personlig tragedie for de mennesker, som holdt af søster Cathy, bliver til en større fortælling om et arbejderklasseområde, hvor de fleste på en eller anden måde har en tilknytning til den katolske kirke – og går til gudstjeneste om søndagen og undlader at spise kød om fredagen, som det på et tidspunkt bliver sagt.

Nonnerne på det katolske gymnasium, der var forbeholdt piger, var for nogles vedkommende ældre og strenge, mens andre, ikke mindst søster Cathy, var unge og til at tale med, også om personlige problemer. Men reelt var det de to præster på stedet, ikke mindst Joseph Maskell, som styrede skolen og gjorde, hvad de havde lyst til. De hævdede at repræsentere Gud, og den autoritet anfægtede man ikke, enten fordi man ikke vidste, at noget var galt – og kirken kunne man stole på – eller fordi man ikke turde.

Maskell, som de fleste var bange for, kaldte ofte piger ind på sit kontor til såkaldte terapiseancer, hvor han misbrugte og voldtog dem under foregivende at af ville hjælpe dem med deres problemer. Flere af pigerne havde i skriftemål fortalt, at de var blevet misbrugt derhjemme, og de oplysninger brugte den psykologiskolede Maskell til at manipulere med pigerne blandt andet ved at lægge hele skylden og skammen for det, der skete, over på dem.

Aldeles hjerteskærende

Det er aldeles hjerteskærende at lytte til de nu aldrende ofre for Maskells overgreb og høre dem fortælle om deres såkaldte terapi og om, hvordan de i årene efter at have gået ud af gymnasiet fortrængte det hele, indtil det så mange år senere pludselig væltede frem igen. Søster Cathy var flere af pigernes eneste fortrolige på skolen, og hun havde i forvejen en fornemmelse af, at noget var galt med Maskell.

»Det skal nok ordne sig,« sagde hun til en af pigerne op til en sommerferie, men det gjorde det ikke. Efter sommerferien arbejdede søster Cathy ikke længere på skolen, og snart efter forsvandt hun og blev siden fundet myrdet. Det mere end antydes i The Keepers, at det var Maskell, der på en eller anden måde stod bag, fordi hun ville afsløre ham, men også at præsten ikke var alene om det, og at politiet ikke gjorde sit arbejde ordentligt under efterforskningen af mordet. Og sådan kunne jeg blive ved, men det skal jeg nok lade være med. I stedet vil jeg opfordre til, at man selv ser The Keepers.

Ryan White er en dygtig fortæller, og det lykkes ham at oprulle en ganske forfærdelig historie på en såre ikkesensationalistisk facon, selv om materialet, om jeg så må sige, lægger op til det. Det gør han ved at fokusere på menneskene, deriblandt journalisten Tom Nugent, der har skrevet om sagen, og to af søster Cathys tidligere elever, Gemma Hoskins og Abbie Fitzgerald Schaub, der nu begge er i 60’erne og har viet deres liv til at finde ud af, hvad der skete med søster Cathy – og med den anden unge kvinde, Joyce Malecki, der forsvandt og blev fundet myrdet stort set samtidig med nonnen.

Det er ikke mindst Nugent og de to stålsatte kvinder, Hoskins og Schaub, der i The Keepers repræsenterer den medmenneskelighed, som den katolske kirke mangler, og de er en væsentlig grund til, at man kan bære at lytte til ofrenes historier.

Det er også sammen med Nugent, Hoskins og Schaub, at man langsomt opdager, at det ikke ’kun’ handler om en enkelt præst og hans ugerninger, men om et sygt og depraveret system af mennesker og myndigheder, der dækker over hinanden – som det for 10-20 år siden viste sig at være tilfældet med den katolske kirke mange steder i verden.

The Keepers. Instruktion og manuskript: Ryan White. Alle syv afsnit kan ses på Netflix

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her