Læsetid: 2 min.

Jernbaneteater med charme

NørregadeTeatret byder på herligt damplokomotivteater på Lolland. Fuld af sødsuppe og sommeridyl
Michael Lindvads iscenesættelse lægger ud i grovkornet folkekomediestil, der umiddelbart egner sig godt til sådan en udendørs familieforestilling. Men undervejs virker det, som om skuespillerne tilpasser deres spil til en mere moderne spillestil, der klæder de spinkle figurer.

Michael Lindvads iscenesættelse lægger ud i grovkornet folkekomediestil, der umiddelbart egner sig godt til sådan en udendørs familieforestilling. Men undervejs virker det, som om skuespillerne tilpasser deres spil til en mere moderne spillestil, der klæder de spinkle figurer.

Brita Fogsgaard

30. juni 2017

Sommerlyset falder mildt over Bandholm Station. Damptoget fra Museumsbanen sætter passagererne fra Maribo af på perronen. Og så byder NørregadeTeatret ellers på Jernbanebørnene.

Denne engelske børneklassiker er virkelig sødsuppeagtig. Den handler om en rig familie, som pludselig bliver nødt til at flytte ind i et ledvogterhus. Men teatrets leder Frank Rubæk har fermt oversat og dramatiseret – og tilføjet noget dansk humor. Og komponisten Gert Sørensen har fundet nogle gamle musikstykker af Lumbye, så alt vitterlig bindes sammen af ’jernbanedampgalop’.

Impulsiv lillesøster

Flere scener kunne sagtens være skåret væk. Men forestillingen har en afvæbnende folkelighed. Charme hedder det. Og Kirsten Victoria Lind har skabt smukke kostumer over 1910’ernes lange kjoler, der klæder den gamle station.

Michael Lindvads iscenesættelse lægger ud i grovkornet folkekomediestil, der umiddelbart egner sig godt til sådan en udendørs familieforestilling. Men undervejs virker det, som om skuespillerne tilpasser deres spil til en mere moderne spillestil, der klæder de spinkle figurer. Christina Bech spiller fint storesøsteren, der alt for tidligt bliver voksen af bekymringer, mens Charlotte Amalie Kehlet har en skøn impulsivitet over sig som lillesøsteren.

Og Mikkel Hansen, der lige kommer fra rollen som traumatiseret soldat i Soldaten på Teatret Fair Play, spiller her muntert den kåde dreng, der hellere bare vil lege.

Ædelhed på Lolland

Jakob Højlev Jørgensen spiller tillidsvækkende både den ædle far, der forsvinder, og den sympatiske læge, der hjælper familien. Henrik Larsen agerer ældre herre med tilknappet stemme. Og Sara-Marie Maltha spiller eksotisk den hemmelighedsfulde mor, der holder sammen på familien, mens hun skriver børnebøger – når hun da ikke frelser Niels Martin Eriksens forkomne eksilforfatter fra Rusland. På Lolland redder man flygtninge – og finder deres forsvundne familier!

Alt i denne forestilling holdes sammen af Frank Rubæk selv som stationsforstanderen. Han står stor og rund på sin perron, og publikum er vilde med hans ro og hans folkelighed. Han spiller teater for alle.

Som teaterleder holder han fast i en nostalgisk teatertradition. Den kommende sæson byder på Dickens’ Et Juleeventyr og Indenfor murene – og Doktor Zhivago.

Så jo. Der er teateridyl på Lolland.

Jernbanebørnene. Baseret på Edith Nesbits roman fra 1905. Tekst: Mike Kenny. Oversættelse og bearbejdelse: Frank Rubæk. Iscenesættelse: Michael Lindvad. Kostumer: Kirsten Victoria Lind. Musik: H.C. Lumbye – i udvalg af Gert Sørensen. NørregadeTeatret. Spilles udendørs på Bandholm Station. Mulighed for tilkøb af billet til veterantog på Museumsbanen fra og til Maribo Station. Varighed: 1 time og 45 minutter. Til 2. juli 2017.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Steffen Gliese
Steffen Gliese anbefalede denne artikel

Kommentarer