Læsetid: 7 min.

Her er, hvad du skal læse denne sommer, hvis du spørger Informations anmeldere

10 anmeldere har hver udvalgt to nye værker og én klassiker som sommerens læsestof
10 anmeldere har hver udvalgt to nye værker og én klassiker som sommerens læsestof

Ritzau Foto

10. juni 2017

Erik Skyum-Nielsen

To aktuelle titler:

 • Vigdis Hjorth: Arv og miljø. Oversat fra norsk af Karen Fastrup.

En uudrystelig sten i min sko: Sådan føles denne insisterende roman om familierelationer, som spidses til i et uforsonligt opgør. Fortælleren Bergliot må fastholde, at hun som barn blev misbrugt af far. Storebroren tror hende. Søstrene gør ikke. De arver til gengæld to sommerhuse! Titlens anden del ’miljø’ går på familien som bundløs sump.

 • Peter Nielsen: Tider.

Prøv om du kan nøjes med at læse et par sider ad gangen. Nyd den dér henkastede præcision, hans særlige sløsede sikkerhed, de bratte frontale sammenstød af sansning og livsfilosofi. Lad tankerne gå tur med Peter Nielsen ... Og læg så bogen fra dig og gå ud i sommeren med nye, måske lidt mere indtryksåbne øjne.

Og en klassiker:

 • Augustin: Bekendelser. Oversat fra latin af Torben Damsholt.

Selvfremstilling er højeste mode dels i selvbiografiske digte, dels i såkaldt autofiktion, foruden naturligvis på sociale medier. Brug ferien til at få sat det bekendende jeg i historisk perspektiv. År 397, da han er 43, tager Augustin pennen og henvender sig. Til Gud: »Jeg vil bekende min skam til din pris.« Ansigt til ansigt med det højeste væsen finder den europæiske jegbevidsthed for første gang en gyldig litterær form.

Marie Louise Kjølbye

To aktuelle titler:

Dorthe Nors’ originale roman er shortlistet til årets Man Booker-pris, som uddeles 14. juni. Med humor og underspil fortælles historien om den utilpassede Sonja, der tager kørekort – og lærer at konfrontere mansplainere af alle køn.

Britiske Julian Barnes portrætterer i Tidens støj mesterligt komponisten Dimitrij Sjostakovitjs dilemmaer i Sovjetunionen. En uhyggeligt vittig roman om at leve som kujon for at skabe stor musik.

Og en klassiker:

Francoise Sagans klassiske mesterværk Bonjour Tristesse fra 1954 om en teenagedatters kærlighedssabotage har inspireret McEwans Soning og – gætter jeg på – Nabokovs Lolita. Kold, sød, stærk og brændende.

Thomas Thurah

To aktuelle titler:

Amerikanske Lorrie Moore har en kirtel mellem kranspulsåren og tolvfingertarmen, novellekirtlen. Hun behersker genren suverænt, skriver om den sorteste sørgmodighed med den største solidaritet. Her er historier om det udkantsmenneskelige i enhver.

 • Svetlana Aleksijevitj: Secondhand-tid. Oversat fra russisk af Tine Roesen.

En mellemting mellem litteratur, reportage og interview, et portræt af sovjetmennesket og en fortælling om den gådefulde russiske sjæl. Mere end 500 sider ægte og pulserende samtidshistorie. Nobelprismodtageren besøger i år Louisiana Literature.

Og en klassiker:

 • Fjodor Dostojevskij: Det døde hus. Oversættelse og noter ved Trine Søndergaard.

Fjodor Dostojevskijs mere end 150 år gamle roman fra en sibirisk fangelejr er mægtig som et bjerg og uafrystelig som lus og ydmygelser. Et litterært og psykologisk mesterværk, der med en kroget finger peger frem mod det tyvende århundredes europæiske tragedier.

Tue Andersen Nexø

To aktuelle titler:

I sine noveller skriver Minor om tabet og sorgen som gåder, man ikke kan løse, og gør det med en rolig, nærmest stilfærdig overlegenhed. Hun skriver om dage uden forventninger og om et begær uden skyld eller retning. Det er nærmest chokerende godt.

Bag bakkerne, kysten er en besyngelse af det danske sommerlandskab og dets inderlige tryghed, og så også en sørgesang for alle de, der dør – på Middelhavet, gemt væk i containere – i deres desperate kamp for at nå frem til den tryghed. Det er et politisk digt, der også er smukt og lavmælt.

Og en klassiker:

 • Kirsten Thorup: Den lange sommer.

Det er på tide at genbesøge halvfjerdsernes danske litteratur. Man kan begynde med Thorup, for eksempel Lille Jonna – eller opfølgeren, den endnu bedre Den lange sommer. Kvaliteterne i Thorups realistiske romaner, de pludselige skift i tone og perspektiv, den kantede, intense prosa, er der allerede.

Kristin Vego

To aktuelle titler:

 • Caroline Albertine Minor: Velsignelser.

Novellegenren kan noget helt særligt: åbne et rum og lade det rum stå åbent. Velsignelser handler om sorg, begær og ensomhed. Tiltrækningen ligger i stemningen, i rytmen og i de ekstremt præcise ordvalg. Læs novellerne om morgenen, én ad gangen.

 • Édouard Levé: Selvmord. Oversat af Morten Chemnitz.

Opfølgeren til Selvportræt og den franske forfatters sidste bog. Sætningerne er konstaterende og let forundrede, i forsøget på at nærme sig en mistet ungdomsven opdager fortælleren måske sig selv. Hvordan indfanger man et liv? Læs den en rolig eftermiddag.

Og en klassiker:

 • F. Scott Fitzgerald: The Great Gatsby.

Fitzgeralds korte, tragiske roman er så meget klassiker, at det knapt nok er en original anbefaling. Men historien er simpelthen perfekt sat sammen, og hver eneste sætning glitrer, alting glitrer! En telefon ringer. Læs den en lys sommernat.

Martin Bastkjær

To aktuelle titler:

 • Peter-Clement Woetmann: Bag bakkerne, kysten.

Via gentagelser og få motiver skildres afstanden mellem et idyllisk landskab og havet, hvor flygtningene forgæves kæmper for at nå frem. Nationalromantikken vendes på vrangen med et enkelt, kropsforankret koncept. Et lille langdigt med svimlende perspektiver.

 • Caroline Albertine Minor: Velsignelser.

Syv noveller om død, venskab og frugtesløse forsøg på at nå hinanden. Minor skriver enkelt, hårdt og rørende om at leve ukueligt og forkvaklet med sorgens mange former. Perfekt til strandlæsning, hvis man godt kan lide at græde på stranden.

Og en klassiker:

 • Jane Austen: Pride and Prejudice.

Det vrimler med hysteriske og stædige karakterer i denne spydige, morsomme kærlighedshistorie, som samtidig går lige i hjertet. En af de mest vidunderlige romaner, der nogensinde er skrevet.

Solveig Daugaard

To aktuelle titler:

Sommertiden giver rum til at rumme nogle af de følelser og erkendelser, vi skubber væk i hverdagen. Carls bog er Naja Marie Aidts brølende sorgberetning og fintfølende livshyldest til den søn, hun mistede. Det er knugende smuk læsning og sjældent har en så forreven form føltes så åndeløst meningsfuld.

I dette forår er kommet endnu en vild og egensindig hybridbog om døden, som fortsætter den livsbekræftende insisteren som Aidts bog slår an. Også selv om det er en helt anden død, Hede skriver om, og den bearbejdes på en anderledes koreografisk og næsten desinteresseret vis.

Og en klassiker:

 • Gertrude Stein: Alice B. Toklas’ selvbiografi.

Ved at lægge ordene i sin kærestes mund, når hendes eget geni besynges, kommer Gertrude Stein uden om genrens uldne beskedenhed og giver sin selvfremstilling fuld performativ skrue. Den skal læses, ikke mindst for dens klokkerene udlevering af det forlorne selvfremstillende modus, vi er så omgivet af i vores daglige medieforbrug.

Tonny Vorm

To aktuelle titler:

Den engelskskrivende romanforfatter med de libyske rødder er både personlig og politisk i sine bevægende erindringer, hvori han søger sandheden om faren, der forsvandt under Gaddafis diktatur.

 • Caroline Albertine Minor: Velsignelser.

Syv skarpe, stilfærdige og stemningsfulde noveller om sorg og sex, tab og tvivl og alle de sprækker, der præger den gådefulde tilværelse for generationen på vej mod de 30.

Og en klassiker:

 • Hunter S. Thompson: På farten med Hells Angels.

Den banebrydende nonfictionbog, der fylder 50 i år, var forfatterens gennembrud og betragtes tillige som den første ’ægte’ New Journalism-titel. Tre ting, der selvfølgelig gør en genlæsning værd.

Anita Brask Rasmussen

To aktuelle titler:

Jensen og Brøgger afsluttede deres imponerende serie med 1.000 firkantede historier, men pegede i den sidste på, at historierne aldrig slutter. Lillian Brøgger træder frem som illustrationernes digter, og Louis Jensen er som altid sprogligt præcis og sanseligt æggende.

 • Inge Duelund Nielsen og Annika Øyrabø (ill.): Nannas nathistorier.

Nannas nathistorier finder sted mellem drøm og virkelighed, dér hvor døde bedstemødre cykler i luften og sukkulenter springer læk. Her er stof til mange samtaler om det, der først kommer frem, når bevidstheden ikke længere holder dem tilbage. Sammen med Annika Øyrabøs papirklip løsner de sig fra papiret.

Og en klassiker:

 • Kenneth Bøgh Andersen: Den store djævlekrig.

Serien om drengen, der blev djævel ved et tilfælde, endte sidste år med Filips endelige opgør med sin egen skæbne. Det er en ung serie at udråbe til klassiker, men seriens læsere er også unge, og når de engang bliver voksne vil Kenneth Bøgh Andersen være, hvad Dennis Jürgensen er for min generation.

Niels Barfoed

To aktuelle titler:

 • Emil Aarestrup: Breve (ved Eva Vikjær).

Firebindsudgaven af princicpielt alle Emil Aarestrups breve er en beundringsværdig indsats og i sig selv et udtryk for den fornyede værdsættelse, der med rette tilkommer vores store fantaserende, erotiske, moderne 1800-talspoet. Fortryllende og kulturelt lærerige er især de talløse altid nærværende og hengivne bekendelser/irettesættelser/bekymringer/lovprisninger rettet til hustruen, den evigt fødende og eneste ene, Caroline.

Læser De Thomas Mann? Det tænkte jeg nok. Så læs også hvad en ildsjæl og sand kender har fået ud af igennem mere end en menneskealder at studere forfatterens forhold til musikken. Selv sagde Mann, at hans fortællinger i virkeligheden var musik. Niels Bille Hansens bog udmærker sig ved uden antydning af nørderi at komme lige så langt som lærd og loyalt ind i forfatterskabets eksistentielle nervesystem.

Og en klassiker:

 • Karel Capek: En rejse mod nord.

Hvem skal man sammenligne den tjekkiske forfatter, journalist og dramatiker Karel Capek (1890-1938) med? Hvilken anden liberal-humanistisk, antinazistisk, europæisk åben, intellektuel fra mellemkrigstiden? Det kan vi snakke om, når De har læst hans klassiske, varme og snurrige skildringer fra en magelig rejse i 1936 gennem Skandinavien. Syv gange var Capek nomineret til den, men fik den aldrig, Nobelprisen.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Tak for gode anbefalinger. Men hvorfor er kun nogle (få) oversættere nævnt i denne liste af delvis danske, delvis oversatte værker?