Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Også store bands famler

Hvis Radiohead havde valgt nogle af de andre sange, de indspillede i samme periode, var ’OK Computer’ ikke blevet en milepæl. Det ligger fast. Hør bare 20 års-jubilæumsudgaven. Som også fortæller, at et album er en fiktion, som et band skriver om sig selv
Hvis Radiohead havde valgt nogle af de andre sange, de indspillede i samme periode, var ’OK Computer’ ikke blevet en milepæl. Det ligger fast. Hør bare 20 års-jubilæumsudgaven. Som også fortæller, at et album er en fiktion, som et band skriver om sig selv
Kultur
23. juni 2017

Den her situation minder mig om dengang, det blev annonceret, at Francis Ford Coppolas Apocalypse Now kom i en forlænget Redux-udgave. En af mine absolutte yndlingsfilm var blevet 49 minutter længere. En oplysning – og efterfølgende – en oplevelse, der affødte blandede følelser. Fortrinsvis et mix af nysgerrighed og overmæthed. Og endelig: en erkendelse af, at alle de rigtige valg var blevet foretaget i den langt strammere, meget skarpere og ikke overforklarende original.

Således møder jeg også med blandede følelser 20-årsjubilæumsudgaven af Radioheads dystopiske rockklassiker OK Computer, der står som et af 90’ernes vigtigste albummer for denne signatur.

I stedet for Redux har albummet fået tilføjelsen OKNOTOK. En undertitel, som refererer til de otte b-side-numre og tre uudgivne sange fra perioden, som ikke kom med på albummet dengang, men nu har gjort jubilæumsudgaven 11 numre længere.

Fravalgene giver som med Apocalypse Now versus den overvægtige Apocalypse Now Redux mening. Det meste af tiden.

En huskekage til alderens flugt

Jeg synes ikke, at koncertpublikumsfavoritten, den hidtil uudgivne »Lift« er okay overhovedet. Den lyder som et lamt outtake fra Radioheads eneste dårlige album, debuten Pablo Honey.

Til gengæld mener jeg, at »I Promise« (også tidligere uudgivet) godt kunne have overlevet en inklusion på OK Computer med sin lettere »Boléro«-agtige rytme og kæntrende kærlighedserklæring. Og det samme gælder den fremragende »A Reminder« (en b-side), en huskekage til alderens flugt fra ungdommens idealer.

Når man lytter til fraklippene, er det interessant at konstatere, at et album er en fiktion, som et band skriver om sig selv – om dets aktuelle sindstilstand, verdensbillede, musikalske ståsted. Førnævnte »Lift« er således noget mere lys om hjertet og rækker tilbage i en enklere tid. Mens både »Meeting in the Aisle« og »Melatonin« peger frem mod de to mere elektronisk eksperimenterende plader Kid A og Amnesiac.

Og så er der »Palo Alto«, som simpelthen er så lystigt løssluppen i sin skamløse quiet loud quiet-strategi, at den ville have detoneret et hul i OK Computers forknytte og tætvævede konspirationsteori.

Mere rodede, mindre klaustrofobiske

Ligeledes ville teksten til »A Reminder« virke malplaceret på et album, der ikke ligefrem er optimismens evangelium. Selvfølgelig er de her linjer sørgelige: »If I get old, remind me of this/ The way that we kissed, and I really meant it«. Men de indikerer en nutid af værdi, hvilket ikke er noget, der ligefrem overbefolker originalen.

Og der er også de her linjer fra den fine »Polyethylene Parts 1 & 2«, der ligefrem indikerer en mulig exitstrategi, som ikke implicerer selvmord (Romeo og Julie-style): »So sell your suit and tie/ And come and live with me/ Leukemia schizophrenia/ Polyethylene/ There is no significant risk to your health.«

Så. En del af de fraklippede numre havde helt enkelt kompromitteret OK Computers konsekvens og grundtone og dermed pladens fremtidige status som milepæl.

Og OKNOTOK viser, at store bands også famler og at deres gebærder kan minde om ethvert gennemsnitligt menneskes identitetsprojekt: fuld af vådeskud, fejl, splinter og skår, der modarbejder et homogent helhedsindtryk.

På den måde – og ikke mindst fordi så mange af sangene er af betragtelig kvalitet – er Radiohead i perioden omkring OK Computer blevet gjort mere rodede, mindre klaustrofobiske og sortsynede med denne jubilæumsudgivelse.

Radiohead: ’Ok Computer OKNOTOK 1997 2017’. (XL Recordings/Playground). Udkommer i dag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her