Læsetid: 3 min.

Se på de andre

DR3's kropssprogsmagasin, 'Taler du kropssprog?', fascinerer og irriterer med sin påstand om, at menneskelig adfærd er lige til at afkode
Kropssprogsekspert Jesper Bergstrøm og skuespiller Julie Rudbæk ser i ’Taler du kropssprog?’ videooptagelser af, hvordan mennesker gebærder sig, når de eksempelvis er på date eller til optagelsesprøve

Kropssprogsekspert Jesper Bergstrøm og skuespiller Julie Rudbæk ser i ’Taler du kropssprog?’ videooptagelser af, hvordan mennesker gebærder sig, når de eksempelvis er på date eller til optagelsesprøve

Danmarks Radio

26. juni 2017

Der findes mere end 30 universelle ansigtsudtryk, 15 forskellige smil (men kun et, der ikke kan fremkaldes på kommando), syv grundfølelser og et utal af betegnelser for måder, som mennesker stiller sig an over for hinanden på.

'Det limbiske nik' er f.eks. slet ikke et nik, men en rysten på hovedet ledsaget af ordet ja. En 'lady Diana' er, når man sænker hovedet og kigger op med et overdrevet ydmygt og lillepigeagtigt ansigtsudtryk.

DR3-programmet Taler du kropssprog er fuld af kendsgerninger, man kan underholde middagsselskaber med. Ikke for længe ad gangen dog – og slet ikke, hvis ens tilhørere disker op med den nyeste opdagelse inden for kropssprogsvidenskaben: the not-face, som er det ansigtsudtryk, man får af at tænke, »jeg magter det ikke.«

I hvert afsnit sidder kropssprogseksperten Jesper Bergstrøm og skuespilleren Julie Rudbæk og ser på, hvordan mennesker gebærder sig, når de eksempelvis er til optagelsesprøver, på dates, i venneflokke og i køb- og salgssituationer. Jesper Bergstrøm er leverandør af fakta og stenede forskningsresultater, mens Julie Rudbæk benytter sig af sin veludviklede iagttagelsesevne, som hun også har demonstreret i forskellige satireformater på DR’s ungdomskanal.

Han øser ud af sin viden, mens Julie Rudbæk lytter opmærksomt, spørger interesseret og trumfer hans abepsykologiske analyser med morsomme observationer og udbrud.

»Det kender vi alle sammen«

Taler du kropssprog? er et inspirerende program for så vidt, at man får lyst til at glo på andre mennesker, fordi programmets præmis er, at man kan lære at afkode, hvad de (bevidst eller ubevidst) har gang i. Det er også et irriterende program for så vidt, at det påstår, at det er nogenlunde let at afkode, hvad man selv (bevidst eller ubevidst) har gang i.

Introspeaken fortæller en, at man ikke er unik, og at ens krop er bygget som alle andres, med de samme programmeringer i krybdyrshjernen og automatreaktioner. Her er altså oplysning til seerne om det universelle vokabularium af gestik, tics og bevægelsesmønstre, som kropssprogseksperter gennem generationer har iagttaget og kategoriseret.

Den slags oplysning vil jeg gerne have, men det irriterer mig i en grad, der sikkert kan ses i mit ansigt, når speaken også fortæller, at 50-70 procent af ens kommunikation udgøres af kropssproget. Det er en gammel myte baseret på forvanskning og misforståelse af et forsøg, der undersøgte en meget specifik situation.

Det er klart, at det er fedt for kropssprogseksperter at have en procentsats på, hvor meget kropssprog betyder, især når den er høj. Men denne forenkling virker også som et symptom på en generel tendens ved kropssprogsvidenskaben, som Jesper Bergstrøm udlægger den. »Det kender vi alle sammen,« siger han om vaner og reaktionsmønstre, jeg næsten ikke kan tro, alle har. Det meste kropssprog kan forklares med menneskets iboende trang til at videreføre arten, hvis man skal tro Jesper Bergstrøm.

Det giver programmet mere end et let strejf af poppsykologi, at alle signaler forstås som meget entydige, og at så mange interaktioner analyseres med henvisning til hierarkier i abeflokke. Han er rimelig large med parallellerne, f.eks. når han siger, at en kunde, der får præsenteret en vare af en sælger, har truffet 80 procent af sin beslutning inden for tre minutter – »og sådan er det i øvrigt også på en date og i alle mulige andre situationer«. 

Ikke pege

Selv om skråsikkerheden fremprovokerer en vis skepsis hos mig, smitter begejstringen for at sidde og udpege andres afslørende adfærd. Her er et par uvidenskabelige observationer af programmets værter:

Jesper Bergstrøm trækker hovedet lidt tilbage, når han har leveret en pointe, han gerne vil give plads til at stå lidt for sig selv. Det er en bevægelse, man også ser i forstærket udgave hos Martin Brygmann, når han lige har sagt noget helt skørt, men hos Jesper Bergstrøm er det ikke en gimmick. 

Julie Rudbæks ansigtsudtryk skifter væsentlig hurtigere end hendes medværts, hvad der får hende til at virke mere opmærksom og nysgerrig, selv om det er ham, der slår tingene fast. At kvinders mimik gennemsnitligt er livligere end mænds er – irriterende nok – en af de skråsikre påstande, Taler du kropssprog? fremfører. 

’Taler du kropssprog?’ kan ses på DR3 og på dr.dk.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu