Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Slyngveninderne har de bedste dage ever!

Anna Sofie Mørch Bendixen mestrer suverænt billedrytmen i sin morsomme og rå tegneserie om slyngveninder i sommerferietilstand
Fra tegneserien ’Lissi og Kis. Bedste venner for evigt’

Fra tegneserien ’Lissi og Kis. Bedste venner for evigt’

Kultur
3. juni 2017

Tag ikke fejl! Bag det eksklusive, sølvglitrende omslag gemmer sig en grim tegneserie udsprunget af undergrundens selvudgiverkultur, hvor Anna Sofie Mørch Bendixen holder til.

Lissi & Kis. Bedste venner for evigt emmer af zineæstetik med sine farvede kopimaskinepapirsider (kapitlerne veksler mellem gul, lyserød, orange og grøn), nussede overstregninger af teksten og hjemmegjorte, skæve billedrammer og en streg, der ligner noget, dit barn kunne præstere. Vi er langt væk fra coffee table-læsning i cremefarvede omgivelser.

Tag bare første kapitel, hvor Lissi og Kis sidder i stuen og glor Jerry Springer, mens de har optur over, hvor godt pasta med tomatpuré smager. Moderen kommer uanmeldt hjem og figurerer udelukkende som en takket taleboble med den lettere maniske-moralske replik: »Puuh, her er varmt!! Har I lavet mad?? Sidder I og ser tv? Det er strålende sol udenfor!!«.

Det, moderen egentlig siger, er naturligvis (og det siger jeg med en vis sikkerhed, for moderen kunne være mig): Hvorfor går I ikke udenfor i det gode vejr? Men bedsteveninderne Lissi og Kis afviser ethvert tilløb til opbyggelige samværsformer. De har deres egen venindeboble, hvor det gode sommerferieliv handler om YouTube, metalmusik, ufoer, bongrygning, skateboard og stranden.

På sidstnævnte tur skider Lissi i havet foranlediget af Kis’ filosofiske udsagn: »Når man tænker over det, er det jo faktisk totalt hygiejnisk! Altså man burde faktisk kun lave lort i havet – naturens eget bidet!«.

Efterfølgende spørger Kis, om det var en flyder eller en synker. Lissi svarer: »En ægte flyder, min ven …«. Anna Sofie Mørch Bendixen viser hvor suverænt, hun mestrer billedrytmen, ved blot at gentage tegningen af de to piger i havet, men uden dialog for så i tredje rammes identiske tegning at lade Kis sige: »Jeg tror gerne, jeg vil op så ...«. Det forstår man jo godt.

Intet lir

Anna Sofie Mørch Bendixens primitive tegninger kan det, de skal. Der bliver ikke liret igennem med detaljerede baggrunde eller eksperimenterende layouts. Men Bendixen kan fortælle i billeder, så det flyder. Og hun kan opridse udtryk så nemt som ingenting. Lissi kan se forfærdet ud. Vred. Overrasket. At hun så har et ekstra øje i panden, øger bare udtrykkets effekt.

Når Lissi og Kis suser af sted på deres skateboard, er deres bevægelser synkrone, og den måde deres slangelignende bøjelige arme og ben bevæger sig på er ubetalelig. Også de to piger fra skolen, som dukker uanmeldt op, er præcist portrætteret, som de står der med ens, velfriserede hestehaler og nedladende fnyser: »Vi går lissom snart i ottende.« Det er morsomt og fuld af charme og energi.

Morsomt er også de lettere skøre samtaler, de to veninder har. Det påfaldende ved Lissi og Kis er hvordan ’lol’, ’nice’, ’whatever’ blander sig med ’pythagoras’, ’præservativ’ og ’parametre’. Det er muligt, at det ikke er realistisk, at to teenagepiger kan så mange fremmedord, men lingoen hænger sammen med deres rolle som outsidere på skolen.

De er anderledes, hvilket de på den ene side nyder – de definerer sig selv i modsætning til det, de kalder ’normsne’ – og på den anden side lider under. De bliver eksempelvis aldrig inviteret med til festerne på stranden. Men som Bjørn, en af skolens elever, gør opmærksom på, er der ikke nogen, der er inviteret. Man dukker bare op.

Anna Sofie Mørch Bendixen har et helt særligt gehør for unges replikker, og man kommer til at tænke på Supermutant Magic Academy af Jillian Tamaki, der har samme autentiske tone samt Den her sommer af Mariko og Jillian Tamakai, hvor sommerferien også føles uendelig.

Og mon ikke Bendixen har læst sin del af Simon Hanselmans udsyrede serier om slackerne Megg, Mogg og Ugle? Bendixen er en erfaren tegner i selvudgiverland, men forhåbentligt bliver ISBN-numrenes territorier fremover befolket af flere punkede og morsomme fortællinger fra hendes hånd.

’Lissi og Kis. Bedste venner for evigt’, Anna Sofie Mørch Bendixen. Forlæns, 146 sider, 199 kr.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her