Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Hvem stod bag attentatet på grænsevagterne?

Den polske spændingsserie ’Wataha’ viser et hjørne af Europa, hvor de storpolitiske problemer er ekstremt håndgribelige, men nedtoner det politiske til fordel for historien om den enkelte grænsevagts moralske integritet
Kultur
24. juli 2017

Grænsevagten Wiktor Rebrow (Leszek Wichota) er ikke den første hovedperson i en krimiserie, der står med dilemmaet om, hvorvidt han på egen hånd skal efterforske den forbrydelse, han selv er mistænkt for, eller om han hellere skal parere ordre og lade være.

Rebrow overlevede tilsyneladende som den eneste et bombeattentat i en hytte, hvor hele hans enhed af grænsevagter fejrede en kollegas pensionering. Han var gået ud til sin bil og ventede på sin kæreste og kollega Ewa Witynska (Julia Progrebinska), da en besked med teksten »bum« tikkede ind, og hele hytten sprang i luften.

Da han vågner på hospitalet, er hans kæreste og venner døde og den kølige anklager Iga Dobosz (Aleksandra Poplawska) sat på sagen. Rebrows bedste ven Adam ’Grzywa’ Grzywaczewski har bedt om at blive overført til tjeneste ved den polsk-ukrainske grænse, hvor en helt ny enhed skal etableres under ledelse af kommandant Markovski (Andrzej Zielinski), der forventes at finde ud af, hvad der skete i hytten og få orden i sagerne.

Dystert grænseland

Den polske spændingsserie Wahata, som HBO Nordic har føjet til sit sortiment, er et portræt af et dystert og regnfuldt grænseområde, hvor der smugles våben, narko og mennesker. I Bieszczadybjergenes skov finder man flygtninge, der har fået en kugle for panden af kyniske menneskesmuglere, fordi de sinkede flokken, umælende eneboere med traumer i bagagen og vilde dyr.

Det er et lokal- og arbejdsmiljø, der sætter den moralske integritet på prøve. Grænsevagten fra det polske militær er en eliteenhed, der sætter en ære i at varetage den hårde tjans, det er at bevogte EU’s ydre grænse. At omringe en gruppe flygtningebørn og den menneskesmugler, der hundser dem gennem skoven, er en forbandet nødvendighed, de påtager sig ansvaret for.

Det bliver slået fast med eftertryk, at menneskesmuglerne er samvittighedsløse »røvhuller«, som skal fanges og dømmes. Følelserne for de stakkels illegale indvandrere er de nødt til at pakke sammen for at kunne koncentrere sig om skurkene, og det er særlig svært for den nyankomne grænsevagt Natalia (Magdalena Poplawska), der knytter sig til en efterladt tjetjensk pige, hvis mor er blevet skudt.

Nedtonet politisk kontekst

Wataha er ikke en skildring af den geopolitiske kontekst for den illegale trafik, der finder sted på grænsen mellem Polen og Rusland. Den seks afsnit lange serie holder sig til spørgsmålet om privat skyld – om den enkeltes moral er stærk nok til at overholde loven.

Rebrow er stærk på alle mulige måder og derudover uvurderlig i kraft af sit kendskab til skoven. Han og Grzywa er vokset op på egnen og ved, hvor man kan komme frem, og hvor man ikke kan. For grænsevagterne er kontakter i de lokale smuglernetværk afgørende. Det er en balancegang på et knivsæg, der er ikke langt fra at have kontakt til at være medskyldig.

I første omgang er Rebrows problem at bevise sin uskyld og bearbejde tabet af sin elskede, men efterhånden som sagen bliver efterforsket, begynder han at tvivle på forhold, der før har været indlysende.

Selve kriminalgåden i Wataha er velkonstrueret og godt eksekveret med fin vekslen mellem overraskelser, akut livsfare og karakterudvikling. Venskabet mellem Rebrow og Grzywa er et bærende – og rørende – element i historien, og serien styrer sikkert uden om de værste machoklicheer og gør dem til to vedkommende skæbner i en hård branche.

Wataha trækker på de samme virkemidler som nordic noir-bølgen – det regner og er svært at få familielivet til at fungere – og et enkelt sted kunne man med fordel have sparet en excentrisk kvindehadende seriemorder væk, men ellers er serien et godt bud på en spændingsserie af en overskuelig længde fra et hjørne af Europa, hvor de storpolitiske problemer er ekstremt håndgribelige.

’Wahata’ kan ses på HBO Nordic

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her