Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Kampen om de sjældne løg

Det lykkes instruktøren Justin Chadwick at forvandle en på papiret meget dramatisk og fascinerende historie til en lidt anonym og anæmisk størrelse i periodefilmen ’Tulipanfeber’
Købmanden Cornelis Sandvoorts (Christoph Waltz) beslutning om at lade sig selv og sin kone, Sophia (Alicia Vikander), forevige af en ung maler får alvorlige konsekvenser i periodedramaet ’Tulipanfeber’. Foto: Scanbox

Købmanden Cornelis Sandvoorts (Christoph Waltz) beslutning om at lade sig selv og sin kone, Sophia (Alicia Vikander), forevige af en ung maler får alvorlige konsekvenser i periodedramaet ’Tulipanfeber’. Foto: Scanbox

Scanpix 2014

Kultur
13. juli 2017

Svenske Alicia Vikander er en dygtig skuespiller, ingen tvivl om det. Hun er i besiddelse af en følsomhed og skrøbelighed, som man dog ikke skal forveksle med svaghed, og som hun kanaliserer ud i de roller, hun spiller.

Men hun er altså også en smule fersk, hvilket kombineret med hendes som oftest afdæmpede, tilbageholdende spil betyder, at hun godt kan forsvinde lidt, hvis det, der foregår omkring hende i en film, er lidt mere farvestrålende eller kantet.

Og det er, hvad der sker i Justin Chadwicks engelsksprogede Tulipanfeber, der foregår i 1600-tallets Amsterdam og handler om passion for tulipaner og mellem mennesker.

Vikander spiller den unge, smukke og forældreløse Sophia, der er vokset op på et kloster, men bliver gift med en succesfuld, midaldrende købmand, Cornelis Sandvoort (Christoph Waltz), der brændende ønsker sig en mandlig arving. Trods store anstrengelser i sengen – som Sophia på ingen måde nyder – bliver hun dog ikke gravid, og en ærgerlig Cornelis må se til, mens hans venner og kolleger får børn i massevis.

Da han hyrer en ung, talentfuld maler, Jan van Loos (Dane DeHaan), til at forevige sig selv og Sophia, forelsker hun sig dog stormende i maleren – og han i hende. Det er nærmest som en feber, der ikke mindst skyldes, at Jan seksuelt kan forløse Sophia på en måde, som Cornelis aldrig har formået.

Sideløbende fortæller filmen om Cornelis’ og Sophias tjenestepige, Maria (Holliday Grainger), der selv er forelsket i fiskeren William (Jack O’Connell), og om hvordan han satser hele sin opsparing på den lukrative, men også usikre handel med de eftertragtede tulipanløg, der foregår på skumle steder i Amsterdam.

Anæmisk størrelse

Denne tulipanfeber var en af den vestlige verdens første økonomiske bobler og er i sig selv vældig spændende. De mest sjældne tulipanløg blev handlet for enorme summer – og mangedoblede værdien i løbet af ingen tid – hvorfor der også var mange mennesker, som mistede alle deres penge, da boblen endelig brast. Det er faktisk det bedste aspekt af Tulipanfeber, men desværre er det kun bagtæppet for filmens kærlighedsdrama, der slet ikke kan leve op til det i intensitet og fascinationskraft.

Det er dog ikke kun Alicia Vikanders skyld, selv om man ikke et sekund tror på attraktionen mellem hendes Sophia og Dane DeHaans Jan. Det er selvfølgelig meningen, at tulipanfeberen skal spejle de unge elskendes passion, men de to elementer føles næsten fremmede over for hinanden, og forstyrres hele tiden af filmens tredje historie, nemlig den om Maria og William. Eller også er det deres historie, der forstyrres af Sophia og Jan.

Nogen stor film er Tulipanfeber i hvert fald ikke, trods gode skuespillere og et på alle måder interessant miljø og tidsperiode – og et manuskript skrevet af den ellers så fremragende dramatiker og manuskriptforfatter, Tom Stoppard.

Og det er faktisk sigende for instruktøren, Justin Chadwicks, karriere. Han griber fat i store, følelsesladede og vigtige historier og forvandler dem til velproducerede, men også lidt anonyme og anæmiske størrelser. Det gjorde han med Anne Boleyn- filmen Den anden søster (2008) og med Mandela: Vejen til frihed (2013), og han gør det med Tulipanfeber. Det er ikke dårlige film som sådan, bare ikke så gode eller gribende, som de burde være blevet, det dramatiske materiale taget i betragtning.

’Tulipanfeber’. Instruktion: Justin Chadwick. Manuskript: Tom Stoppard. Amerikansk-britisk (Biografer landet over)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her