Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

En leder, der vover at tænke selv

Rane Willerslevs bog er ikke dybdegående, og meget er sagt og hørt før – af ham selv og af andre. Men ’Tænk vildt’ er generøs og skrevet med en flydende pen, og Willerslev fortæller personligt, humoristisk og ligefremt om erfaringer og eksperimenter i forhold til at drive et museum
Rane Willerslevs bog er ikke dybdegående, og meget er sagt og hørt før – af ham selv og af andre. Men ’Tænk vildt’ er generøs og skrevet med en flydende pen, og Willerslev fortæller personligt, humoristisk og ligefremt om erfaringer og eksperimenter i forhold til at drive et museum

Martin Lehmann

Kultur
12. juli 2017

Tænk vildt. Tænk dybt. Tænk hurtigt. Tænk overfladisk; giv én opskrift. Uanset hvor vild jeg er med vildskab, så taber tanken da, hvis man postulerer ét anekdotisk baseret hvordan. Sådan tænkte jeg med Rane Willerslevs bog Tænk vildt Det er guddommeligt at fejle – En peptalk for en mere nysgerrig tidsånd uåbnet i hånden.

Selv forsiden er vildt designet med overlappende grafik og vildmarksæstetik-foto. Man kunne godt blive helt træt. Men det bliver man ikke, når bogen åbnes. Slet ikke. Bogen er i den grad læseværdig og hensigten er alt andet end en forudsigelig manual.

Den udgør viljen til opgør med standardiseringer, simple opskrifter og det at læne sig tilbage i sikker forvisning om at have fundet måden.

Det er ikke en dybdegående bog, og meget er sagt og hørt før – af Willerslev eller af andre. Men Tænk vildt er generøs og skrevet med en flydende pen. Willerslev fortæller personligt, humoristisk og ligefremt om erfaringer og eksperimenter i forhold til at drive museum, både som leder af De Etnografiske Samlinger på Moesgaard Museum og som direktør for Kulturhistorisk Museum i Oslo.

Der er tale om ufuldstændige arbejdsovervejelser på en vej, der ikke er gået til ende. Kombineret med samfundskritik. Man sidder med det lykkelige indtryk, at skribenten hverken er færdig med livet, nysgerrigheden eller nye forsøg.

I første del af bogen virker Willerslev sågar meget glad for sig selv. Og komplimenter til den herre flettes ind med skødesløshed: »Du tænker som en kunstner, bemærkede journalisten.«

Målbare færdigheder

Tænk vildt henvender sig til ledere og indledes med et tiltrængt opgør med idéen om højere retfærdighed i samfundets vægtning af evner og kvalifikationer: »De egenskaber, der skal til for at omsætte kreativitet til en kraftfuld katalysator for en sund og dynamisk samfundsudvikling, bliver hverken efterspurgt eller belønnet af systemet. Det er min påstand.«

Noget Willerslev ikke vil nøjes med at lade forblive en påstand, men glimrende søger at argumentere for på to forskellige niveauer. Henholdsvis ud fra sine ledelseserfaringer, hvor kreative frirum har genereret nye ideer og veje, samt i en relevant kritik af uddannelsessystemet.

Han nuancerer tidligere udmeldinger om karaktersystemet og får understreget det væsentlige: At Syvtrinsskalaen ikke understøtter originalitet, kritisk tænkning og selvstændighed, men alene at levere varen. Hvilket desværre er symptomatisk for den retning hele uddannelsessystemet har taget i de senere år, hvor der i høj grad søges legitimitet via målinger, omsættelighed og markedsværdi.

Rane Willerslev: Tænk Vildt

Men der er forskel på målbare færdigheder og faglighed. »Den fordybelse, der ligger forud for den dybe faglighed, er med økonomiske styringsmodeller og skolepolitiske reformer forsvundet ud af vores undervisningssystem.«

Her bliver det interessant. Jeg har i mange sammenhænge spurgt til, hvornår mennesker har tilstrækkelig myndighed, karakter og tro på egne idéer til at turde tænke selv – og ikke blot kunne læse og forstå andre.

Grundfæstet faglighed er ifølge Willerslev en forudsætning for, at kreative menneskers evne til tvivl, håndtering af fejl og nysgerrighed forbindes med »den selvtillid, der skal til for at tænke og agere genuint innovativt.«

Tænk, hvis flere politikere havde blik for det. Jeg håber, de læser med. Det kan ikke skrives for tit.

At kunne gentænke og se verden på nye måder – at have sans for det uventede. Kreativitet. »Det er den egenskab, vi pinedød må se at få skabt rum for. Overalt i samfundet.« Og vejen dertil er ikke lineær, skriver Willerslev.

En museumsleders inspiration

Willerslev fortæller, hvordan han har hentet inspiration til sin egen ledelse fra ophold hos jægerfolket jukagirerne i Sibirien. Der er hierarkier fraværende, og kundskaber er noget, man giver videre.

»Men nok så vigtigt var det, at det kun var den viden, man efterfølgende selv erfarede i praksis – fik ind på rygmarven – der gjaldt. Man skulle ikke lade sig styre af en anden jæger, man troede var dygtigere end en selv. Man blev hele tiden opfordret til at stole på egen dømmekraft. (…) Afprøve noget. Tage fejl. Prøve igen.«

Inspirerende i sin enkelhed. At fremelske selvstændighed og fællesskab i et. Det forklarer, hvorfor Willerslev så konsekvent vælger udgangspunkt i egne erfaringer, når det gælder ledelse, fremfor i såkaldt evidensbaserede ledelsesbøger, som allerede er tilgængelige.

Willerslev gemmer sig ikke bag akademias mulige skjold, men vover at tænke selv. Jeg håber, at hans bidrag vil være med til at åbne døre for andre med lignende evner.

Rane Willerslev: ’Tænk vildt - Det er guddommeligt at fejle - En peptalk for en mere nysgerrig tidsånd’, 155 sider, 199,95 kr. People’s Press 2017

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her