Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Det drypper, sitrer og splintrer i den danske elektroniske musik

Vi har lyttet til en debutant, en ung veteran og en afdød lydkunstner genopdaget. Alle trækker de tråde ud til virkeligheden – i form af vandmetaforer, reallydoptagelser og fugtighedscreme
Knud Viktor.

Knud Viktor.

Privatfoto

Kultur
1. september 2017

Dansk elektronisk musik anno 2017 leger med metaforer og virkelighedslyde. Nogle suger af internationale ikoner og strømninger. Andre går i barndom og maler med popmelodiens klare farver. Og en gammel afdød lydkunstner – genopdaget og genudgivet af yngre folk – arbejder med naturens lyde.

Minais B er nytilkommen og albumdebuterer med Deep Care (der udkommer om en uge). Bag kunstnernavnet finder vi 22-årige Villads Klint, der måske har lyttet til amerikansk-venezuelanske Arcas infernalske, komplekse, mikroskopisk detaljerede og makroskopisk voldsomme hyperfremtidskollaps. Men han formår uanset hvad også at vise sit eget popsymfoniske temperament, der ikke er uden harmonisk tæft.

Stemmer vrides og hvirvler rundt. Der er reallyde med epilepsi, imaginære stålwirer spændt til bristepunktet, kunstfærdig lava i nervøse sammenbrud, en krampende, tæskende maskine hørt fra den anden side af en tyk jerndør. Og numrenes rumfornemmelse kan hurtigt skifte fra det ambient panoramiske til det glitchende klaustrofobiske.

Deep Care ledsages også af en fugtighedscreme (30 ml), no shit, i en limited edition på 100 eksemplarer med tilhørende downloadkode. Den har jeg ikke haft adgang til. Men jeg skal bestemt ikke afvise, at den kan være handy, i hvert fald som metafor for vederkvægelse i et hypermoderne kaos. Eller som en abstrakt reparation af de mange sprækker og splintringers musik, som Minais B så fint og lovende serverer.

Eller som Klint/Minais selv formulerer det i pressemeddelelsen:

»For mig besidder Deep Care en form for ironisk dualitet: Det er både et eksempel på nutidens kosmetiske selvpleje og samtidig en drøm om fremtidens muligheder for kunstig empati.«

OBS!-indslag fra en fjern verden

Til sammenligning er Rumpistols nye ep Drops en anderledes let tilgængelig opbyggelighed. Bag aliasset huserer Jens B. Christiansen, der vel bedst kan kaldes en ung veteran med sine godt 15 år på bagen som udgivende musiker.

Drops er hans første output i tre år, og det er en generelt fornøjelig og klædelig drejning over mod det mere popmelodiske. Seks instrumentale tracks, som ifølge pressemeddelelsen »alle kredser omkring temaet vand«.

Ep’en kan høres som en slags livslysten pædagogik. Hoppende melodier og hujende og boblende skabninger fra en urskov, hvor både de store og de små visere er skruet tilbage til barndommen. Velsnedkereret, naivistisk vingummipsykedelia et sted mellem proto-synthpop-klassikeren »Popcorn« (1969), 70’er-Jean-Michel Jarre og de mere lystige sider af danskere som Mikkel Hess, Band Ane og Jab Mica Och El.

Eller hørt på en anden måde: Lyden af OBS!-indslag fra en verden, hvor Teletubbies og Mario Bros. har fået børn med hinanden. En genopdagelse af det virtuelle elektroniske værksted som et sted fyldt med farverigt modellervoks. Og pludselig er vi ude i et verdensrum af stjerneglimmer og kærligt sitrende baggrundsstråling. Vandbaseret electropoptimisme kunne man også kalde Drops.

Lyder både som skovsø og håndvask

Der er også masser af dråber og andre vandige omgangstoner på den arkæologiske udgivelse Ambiances – Images. Det er de to plader med hver deres navn, som oprindelig udkom i 1972 og nu er blevet genudgivet samlet i en laber dobbeltvinylgenudgivelse, inklusive et essay af digteren Morten Søndergaard.

Knud Viktor (1924-2013) står bag musikken. Ifølge pressemeddelelsen var han uddannet maler fra Det Kongelige Kunstakademi. Men siden han engang i 1960’erne flyttede til Lubéron-dalen i Sydfrankrig, var han optaget af at optage naturens lyde på film og bånd.

Feltoptagelserne blev afsæt for hans elektroniske kompositioner, der også agerede soundtrack til hans film. Hans hus var fyldt med ledninger og hjemmelavede mikrofoner, der gled ud i naturen, hvor han optog »lyden af snorkende kaniner i deres huller, cikadernes rytmiske strofer i natten, humlebier der flyver mod ruden – sågar små termitter, som gnaver i et gammelt træskab i værkstedet«.

Kultur og natur flyder sammen.

Ambiances og Images udkom i en helt anden, lavteknologisk æra. Men under lytningen kan man pege tilbage mod endnu mere primitive tider, på vores stolte pioner Else Marie Pades elektroniske musik fra 50’erne, der også yndede at bygge klangverdener med lejlighedsvise nik til virkelighedens lyde.

Her i Knud Viktors tilfælde – omkring halvandet årti efter Pades pionerværker – befinder vi os i en bedre lydkvalitet og i nogle ofte langvarige ekskursioner ud i naturen og elektronikken – fri af den kompositionsbaggrund, som Pade mestrede. Akustisk økologi kaldes Viktors menagerier også, men undervejs lyder de dog både som skovsø og håndvask.

Eller Bennys Badekar som abstrakt maleri. Symfonier for boblebade, ursumpe, insekter og vandhaner med utætte pakninger. Og det må være førnævnte cikader, der piskes op i et kor, mens noget kukker på Ambiances.

Og så er det vist humlebien, der leger lydlig Jackson Pollock med temperamentsfuld summen mod føromtalte rude på Images. Væsener af H2O-lyd kurrer og kvækker og drypper og blopper. Der er nogen, der spiller med slagtøj af træ i, ja, du gættede rigtigt, vand, mens støj piskes til skum.

Ambiances – Images er ikke til at nynne med på, men god at svømme hen til. Her kan man drømme mærkværdigt om at genopstå som et elektronisk insekt i en impressionistisk spa af oliefarver. Og det er en meget velkommen udgravning og præsentation af et stykke glemt dansk musik- og kunsthistorie. Tak for det.

Minais B: ’Deep Care.’ (Anyines).

Rumpistol: ’Drops EP’ (Rump Recordings).

Knud Viktor: ’Ambiances – Images’ (Institut for Dansk Lydarkæologi/BIN)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her