Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Hvad gør man, når den voksne altid har ret?

Kristian Ditlev Jensens historie om mødet med en pædofil bliver ikke mindre brutal af at blive omskrevet til et ungt publikum
Kristian Ditlev Jensen har omskrevet sin snart 20 år gamle bog ’Det bliver sagt’ til ’Jeg siger det’. Bogen er for unge, men også relevant for voksne – for det er fraværet af voksne, der betyder, at misbruget fortsætter i så mange år.

Kristian Ditlev Jensen har omskrevet sin snart 20 år gamle bog ’Det bliver sagt’ til ’Jeg siger det’. Bogen er for unge, men også relevant for voksne – for det er fraværet af voksne, der betyder, at misbruget fortsætter i så mange år.

Martin Lehmann

Kultur
12. august 2017

Det starter sjældent med en voldtægt. Det starter med et tillidsforhold, der langsomt bliver grænseløst og til sidst ender i det rene forræderi og systematiske overgreb på krop og sind. Og det er den fortælling om mødet med en pædofil, der er så stærk ved Kristian Ditlev Jensens omskrivning af sin efterhånden snart tyve år gamle Det bliver sagt til ungdomsbogen Jeg siger det.

Den lille ændring i titlen siger meget. Det bliver sagt handlede ikke kun om Kristian Ditlev Jensens traumatiske oplevelse som barn, men også om et opgør med forestillingen om den pædofile som en klam onkel i en forvasket joggingdragt, der lurer fra skyggerne bag en campingvogn.

Den pædofile findes i alle samfundslag, og Gustav, der forgreb sig på Kristian Ditlev Jensen, var en elsket kulturradikal boheme, der bar Information som »et smykke« – en sætning, der i mange år har martret denne redaktion.

I Jeg siger det bliver Kristian Ditlev Jensens historie til historien om barn, der bliver til et jeg: et barn, der altid har fået at vide, at den voksne har ret. Et barn, der faktisk lige fra begyndelsen mærker med hele sin krop, at der er noget galt med den måde, Gustav opfører sig på. Et barn for hvem det tager tre år at give sig selv lov til at bestemme sig for, at »jeg siger det.«

Selvom han altid har fået at vide, at man skal opføre sig pænt og gøre hvad de voksne siger. Høflighed og civilisering var de eneste grænser, han havde, ingen havde lært ham, at grænser er personlige. Ingen havde nogensinde behandlet ham som en person, og så er det svært at lytte til personlige grænser.

Kristian Ditlev Jensen: Jeg siger det

Barnet bliver til et jeg

Gustav behandlede ham som en person. Tilsyneladende i hvert fald. Den spændende mand fra København, der lyttede til, hvad niårige Kristian havde at sige. Og præsenterede ham for tanker, smage og oplevelser, som han aldrig havde mødt i sin arbejderklasseopvækst i Holbæk. Det gør forræderiet desto værre, da Gustav begynder at udnytte den lille drengs tillid og beundring.

Jeg siger det er kun så grafisk, som alvoren kræver. Det er den langsomme tillidsopbygning og lige så langsomme nedbrydning, der er bogens fortælling. Men Kristian Ditlev Jensen skal have ros for at beholde den stærkt tabuiserede del af pædofilihistorierne, der handler om, at også kroppe kan forråde. Det er her i det fortvivlede barnesind, der ikke ved, hvad det skal stille op med sine modstridende følelser og sin gode opdragelse, at historien bliver særligt stærk.

Det er kun i de få tilfælde, hvor den forurettede voksne Kristian Ditlev Jensen træder ind og kommenterer på barnet Kristian Ditlev Jensens følelser, at intensiteten falder.

Bogen er for unge, men også relevant for voksne, for det er fraværet af voksne – også hos dem der faktisk var tilstede – der betyder at misbruget får lov at fortsætte i så mange år. Det er Kristians venners opførsel, der hjælper ham til at indse, hvad han må gøre, og at han selvfølgelig har ret til at være dét jeg, der »siger det«. Måske kan Kristian Ditlev Jensens bog for nogle være den voksne, der aldrig var der for ham.

Kristian Ditlev Jensen: Jeg siger det. Gyldendal, 124 sider, 179,95 kroner.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her