Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Livet set fra en død

Kinesiske Yu Hua drukner en ellers tragisk historie i gentagelser af en forsimplet pointe
Kultur
12. august 2017

Efter sin død vandrer Yang Fei rundt i et slags limbo. Det er meningen, at han skal kremeres, men han har hverken urne eller gravsted, og derfor forlader han krematoriets ventesal og giver sig til at udforske det sted, der blot betegnes »Landet for de døde uden grave«.

Det er udgangspunktet for Yu Huas roman Den syvende dag, der nu lanceres på dansk i anledning af, at forfatteren gæster Louisiana Literature senere på måneden.

Yang Fei har levet et beskedent og upåfaldende liv. Som spæd blev han fundet på togskinnerne af en ung mand, der opfostrede ham under trange kår, men med masser af kærlighed. Som voksen gifter han sig med en usædvanligt smuk kvinde, men ægteskabet holder ikke længe, og han stifter aldrig familie.

I stedet ofrer han sin karriere for at tage sig af sin syge far, indtil faderen en dag pludselig forsvinder. Yang Fei er overbevist om, at hans far også befinder sig i de dødes verden, og hans færden er drevet af et ønske om at se ham en sidste gang og sige ordentligt farvel.

Yu Hua: Den syvende dag

Undervejs falder han i snak med flere andre døde, der også leder efter deres kære, og disse møder bliver anledning til en række fortællinger om livet i »en verden, der gør mennesker syge om hjertet«. Historierne handler for det meste om selvopofrelse; i utallige variationer hører vi om folk, der ødelægger sig selv fysisk og psykisk for at gøre livet bedre for dem, de elsker.

Yu Hua skildrer et samfund, hvor arbejdsmarkedets elendige vilkår og lave lønninger ikke bare gør det umuligt at leve godt, men også grænsende til umuligt at overleve – i hvert fald for almindelige mennesker.

Politikere og embedsmænd lever derimod i luksus, som de har opnået gennem udnyttelse og korruption. I de levendes verden dækker man over ulykker, fifler med antallet af døde og betaler for de efterladtes tavshed – og selv i efterverdenen må de almindelige mennesker pænt vente, fordi borgmesteren (der selvfølgelig kan springe køen over) er forsinket til sin egen pompøse kremering.

Romanens største problem

Denne opdeling mellem rig og fattig er romanens drivkraft, men den er også dens suverænt største problem. Det er let at holde med borgerne og blive irriteret på embedsmændene, men romanen spænder ben for sig selv ved at forsimple forskellen til en modsætning mellem de gode og de onde.

På restauranten, hvor Yang Fei dør i en brand, ser han »et par folk i uniformer, eller måske var det jakkesæt«. Det er ikke så vigtigt for hverken fortælleren eller bogen som helhed, om det er politifolk eller medlemmer af sundhedsudvalget – de er alligevel alle sammen korrupte og onde, og så kan man tilsyneladende lige så godt skære dem over én kam.

Flere steder lykkes det ellers Yu Hua at skildre en række besynderlige og sympatiske karakterer. Der er en ukuelighed og en oprigtig længsel efter et godt liv sammen med andre, som det er svært ikke at blive påvirket af.

For eksempel er historien om en ung mand, der sælger sin ene nyre på det sorte marked for at få råd til sin kærestes gravsted, både rørende og brutal – og i den modsatte ende af følelsesspektret er jeg nødt til at fremhæve en fin og håbløst pjattet scene, hvor to skeletter spiller skak.

Alligevel ender romanen samlet set med at fremstå ekstremt pointeret. De mennesker, Yang Fei møder i de dødes verden, har han allerede mødt i løbet af sit liv, og det får begge verdener til at virke underligt små.

Selv om Yu Hua på de første sider har fortalt mig, at det her er en tragisk historie, og at jeg skal sympatisere med dens karakterer, så bruger han alligevel resten af bogen på at forklare mig det igen. Og disse unuancerede gentagelser gør, at min interesse lige så stille afløses af utålmodighed og mild irritation.

Den syvende dag er ikke en decideret dårlig roman, men den er også langt fra at være fremragende, og måske er det netop denne mellemposition, der ærgrer mig mest.

Yu Hua: Den syvende dag. Oversat af Sidse Laugesen, forlaget Klim, 229 sider, 270 kroner.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her