Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

’Loving’ er en vigtig film – ikke mindst i vore dage

Jeff Nichols betager med ’Loving’, en varm og vigtig fortælling om to jævne menneskers uforbeholdne kærlighed og kamp mod et undertrykkende samfund i 1950’ernes USA
Hovedpersonerne i Jeff Nichols’ ’Loving’, Richard (Joel Edgerton) og Mildred Loving (Ruth Negga), vil bare gerne være i fred, men det er svært, når tiden er 1958, og han er hvid, og hun er sort. Foto: UIP

Hovedpersonerne i Jeff Nichols’ ’Loving’, Richard (Joel Edgerton) og Mildred Loving (Ruth Negga), vil bare gerne være i fred, men det er svært, når tiden er 1958, og han er hvid, og hun er sort. Foto: UIP

Kultur
1. september 2017

Året er 1958, og mureren Richard Loving (Joel Edgerton) og hans kæreste, Mildred (Ruth Negga), er kørt den lange vej fra Virginia til Washington for at blive gift. Hun er gravid, og han har friet til hende og lovet at bygge et nyt hus til hende ikke langt fra huset, hvor hun er vokset op, og hvor de nu bor sammen med hendes forældre og lillesøster.

Der er bare ét problem. Richard er hvid, og Mildred er sort, og såkaldt blandede ægteskaber er forbudt i Virginia. Derfor må de køre til Washington.

For en tid går det godt, men da den lokale sherif får nys om, at de er blevet gift, bliver de begge smidt i fængsel. Han kommer hurtigt ud, mens hun må blive i fængslet i nogle dage, og da de kommer for en dommer, må de love at forlade staten i 25 år, ellers vil de ryge lige i fængsel igen.

De flytter til storbyen Washington, men Mildred er ikke lykkelig så langt fra den landlige idyl, hun kender, og de flytter tilbage. De bliver arresteret igen, og snart er parret og deres et-to-tre børn involveret i en mangeårig kamp for retten til også at leve som ægtefolk i Virginia.

En borgerrettighedsadvokat er ivrig efter at repræsentere dem, fordi sagen har potentiale til at gå hele vejen til Højesteret og dermed kunne ændre den amerikanske grundlov – spørgsmålet er dog, om Richard og Mildred har mod på at blive meget synlige symboler på den principielle kamp.

Farveblind kærlighed

Umiddelbart lyder Jeff Nichols’ Loving som en såre traditionel og ligefrem affære, hvilket vel ikke ligefrem er det, man forventer fra instruktøren bag de usædvanlige og stemningsfulde menneskeportrætter, Take Shelter, Mud og Midnight Special.

Det centrale for Nichols er dog ikke retssagen og (race)kampen mod systemet, men i stedet to jævne mennesker, Richard og Mildred Loving, og den dybe, uforbeholdne og farveblinde kærlighed, der er imellem dem.

På den måde vender han det traditionelle menneskerettighedsdrama på hovedet og fortæller så at sige historien set indefra i stedet for udefra. Det handler først og fremmest om mennesker og siden om principper.

Richard elsker Mildred over alt på Jorden – og hun ham – og han vil gøre hvad som helst for hende, også selv om det er ham meget imod at tiltrække sig opmærksomhed og anfægte autoriteter. Han går med på hendes plan om at anfægte Virginia-rettens afgørelse med alt, hvad det indebærer af medieopmærksomhed og trusler, frygt for igen at blive arresteret og det, der er værre.

Vigtig film

Ruth Negga er god i rollen som den viljestærke Mildred, mens Joel Edgerton er ganske forrygende som stille, indadvendte Richard. Han er kun glad og afslappet i selskab med sin kone, og når han sammen med vennerne tuner biler og kører om kap med andre bilentusiaster.

De to skilter ikke med deres kærlighed, men deres mimik, gestik og de blikke, de sender hinanden, understreger passionen, og Richard og Mildred er sammen det store, bankende hjerte i en varm, afdæmpet, visuelt spændstig og eviggyldig filmfortælling, der tager sig tid, ikke mindst til at skabe intimitet mellem to mennesker, der bare vil have lov til at leve et anstændigt liv, og intensitet i deres sammenstød med et uforstående, undertrykkende samfund.

Loving er en vigtig film – ikke mindst i vore dage – og det er en god film.

’Loving’. Instruktion og manuskript: Jeff Nichols. Amerikansk (Cinemateket i København)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her