Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Hende den nævenyttige Rita står da vist foran et selvopgør

TV 2’s brave antiheltinde af en skolelærer er tilbage i kampen for en folkeskole, som både insisterer på fællesskabet og retten til forskellighed. Denne gang er scenen for Ritas kamp hendes egen gamle folkeskole, og hverken hun eller vi slipper for at forholde os til hendes fortid
Når ikke Rita vender burgere og bliver hundset med af en ungarbejder, ligger hun som en dvask teenager på sin datter Mollys sofa og ryger smøger i begyndelsen af den nye sæson.

Når ikke Rita vender burgere og bliver hundset med af en ungarbejder, ligger hun som en dvask teenager på sin datter Mollys sofa og ryger smøger i begyndelsen af den nye sæson.

Per Arnesen

Kultur
25. august 2017

Rita Madsen (Mille Dinesen) følger ikke reglerne, hvis hun synes, de er åndssvage. Hun påtager sig hellere end gerne den autoritet, der skal til for at kritisere de formelle autoriteter som skoleledere og kommunalpolitikere, når hun finder det nødvendigt.

Hun respekterer ikke normer, der står i vejen for en ærlig og bramfri omgangsform, og hun er ligeglad med, hvad omverdenen tænker, så længe hun opfylder sin kerneopgave som skolelærer.

Den er efter hendes mening ikke bare at lære børnene at læse og skrive, de skal også lære at være sig selv bekendt, respektere hinanden og stole på, at verden ikke er farligere, end at det godt kan svare sig at bevæge sig ud i den. I mange tilfælde gøres det bedst ved at befri eleverne fra deres forældres misforståede hensyn.

Børnene er for det meste okay, men børneopdragelse nu til dags er præget af angst for alt fra sukker til mangfoldighed, hvis man skal tro TV 2-serien Rita. Disse pylrede tendenser vader Rita hen over med sine lange ben og beslutsomme skridt. På den måde er Rita en eksemplarisk rebel med en prisværdig sag, der afsnit efter afsnit gennem tre sæsoner har vist, hvorhenne i folkeskolen den er gal.

 

Nok er hun yngre end hun ser ud, og ældre end hun opfører sig – men kan man nogensinde blive for gammel til første skoledag?

Posted by RITA on Tuesday, August 8, 2017

Op på hesten, knudedame

Nævenyttig og retfærdighedssøgende, sådan er Rita stadig i fjerde sæson, der lige er begyndt. Eller – faktisk er hun først desillusioneret og apatisk og gider kun lige akkurat at passe sit job på en burgerbar. Når ikke hun vender lavkvalitetsburgere og bliver hundset med af en skæv ungarbejder, ligger hun selv som en dvask teenager på sin datter Mollys sofa og ryger smøger.

Hvorfor det er endt helt så grelt, er uklart. Sidste sæson endte godt nok med en fyring fra Islevgård Skole, der udgjorde scenen for de første tre sæsoners sejre og nederlag, men det var en hæderfuld en af slagsen. Som konstitueret skoleleder havde Rita ordnet det sådan, at eleverne scorede exceptionelt lavt i de nationale test, fordi det udløste en ekstrabevilling, skolen havde brug for til at inkludere de såkaldte inklusionselever.

Hun forlod skolen med oprejst pande og blev klappet ud af lærer og elever. Det var næsten for perfekt et resultatmålingskritisk martyrium. Det ligger ikke til manuskriptforfatter Christian Torpe at spare på krudtet, når de kritiske pointer skal slås fast.

Hver dag kommer Ritas tidligere kollega Hjørdis (Lise Baastrup) forbi for at se, om hun vil tage imod hendes omsorg. Det gider Rita ikke rigtig, for det hører med til den rebelske attitude at være lidt af en knudedame, der aldrig vil indrømme, at noget er galt. Det bliver bare til lidt henkastet jammer, som datteren (Sara Hjort Ditlevsen) bliver træt af at høre på. Derfor tillader Molly sig at skrive en ansøgning i sin mors navn til en lukningstruet skole i den lille by Lundsager, hvor Rita tilfældigvis selv har tilbragt sine sidste folkeskoleår.

Morale på vej

Og vips, så har Rita et job. Kampen mod misforståede hensyn og fatsvage autoriteter kan fortsætte. Det samme kan relationen til Hjørdis, der også får sig en stilling på Bavnegårdsskolen. Hun kan ikke undvære sin ven og vejleder i alle livets sammenhænge, og så må den forsigtige rollespiller Uffe (Kristoffer Fabricius), som hun er kærester med, og deres barn med det geniale navn Regnulf følge med.

Hjørdis er på mange måder Ritas modstykke: naiv, usikker på sig selv, konfliktsky, autoritetstro og blid. Hun har et hjerte af guld og fik i 2016 sin egen spinoff-serie, der handlede om, at det ikke handler om at være bedst, men om at gøre sit bedste. Det gik godt med at fremføre den pointe, den stod klart fra start til slut.

I denne fjerde sæson af Rita har Hjørdis til at begynde med fået det problem, at hun ikke kan lide at skille sig ud og være mærkelig. Det kan godt være svært at undgå, når man flytter til en ny lille by og ens kæreste har det bedst, når både han og det fælles barn er klædt ud som orker.

Det er stadig sjovt, når de to turtelduer Hjørdis og Uffe slår over i elversprog, og mon ikke Hjørdis’ pludselige kvababbelser fører frem til en opbyggelig morale om, at det ikke gælder om at være normal, men om at være sig selv.

Åh nej, ikke fortiden

Hidtil har Rita haft sine tre børn (og engang imellem sine elskere) til at give hende de relevante opsange. Efter at have set de første tre afsnit virker det, som om de tre – nu voksne – børn kommer til at spille en mindre rolle. Til gengæld skal Rita forholde sig til den trodsige teenager, hun selv var engang.

Det skal seerne også. Den nye sæson byder på et gennemgående fortidsspor, hvor den unge Rita (spillet af Tessa Hoder, som går, står og glor olmt på præcis samme måde som Mille Dinesen) begynder i 9. klasse.

En patriarkalsk og selvsmagende lærer spillet af Kurt Ravn belærer klassen om Den Kolde Krig, og et venskab spirer mellem den også dengang bramfri Rita og den forsigtige Lea (Sofie Juul Nielsen), der i nutidssporet (i Charlotte Muncks skikkelse) er mor til en dreng, som Rita er klasselærer for. Der falder et fjollet blødt lys ind over de 80’er-klædte teenagere, og de konflikter, der finder sted her i Ritas fortid, virker indtil videre lovlig konstruerede til at kaste lys over hendes nutid.

Det er ikke let at se sin fortid i øjnene, men Rita tror på, at man skal gøre det, man er bange for. Jeg har nok ikke sagt for meget, når jeg spår, at der er et selvopgør under opsejling hos den før så skråsikre oprørshelt Rita.

’Rita’ kan ses på TV 2 om mandagen klokken 20 eller på TV 2 Play.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her