Læsetid: 5 min.

Dokumentaren ’I Am Not Your Negro’ gør filmen til et politisk våben og James Baldwin til en amerikansk profet

Mesterligt sammenstykket dokumentarfilm om forfatteren James Baldwin er et dementi af forestillinger om, at racismen er overvundet, og et opgør med de film, hvor nutiden fortæller liberalt afklaret historie om gamle dages ondskab
Den James Baldwin, vi præsenteres for i ’I am not your negro’, er hverken den åbenlyst homoseksuelle eller den romanforfatter, han som ung gerne ville være. Det er den sorte intellektuelle, det er vidne til historien. Den overlegne gæst i studiet og den overbevisende analytiker.

Den James Baldwin, vi præsenteres for i ’I am not your negro’, er hverken den åbenlyst homoseksuelle eller den romanforfatter, han som ung gerne ville være. Det er den sorte intellektuelle, det er vidne til historien. Den overlegne gæst i studiet og den overbevisende analytiker.

Dan Budnik

28. september 2017

James Baldwin var mange ting. Han var en elegant cigaretrygende, veltalende dandy, som rejste frem og tilbage mellem New York og Paris. Men han var også en sort mand opvokset med en brutal far i Harlem, som skrev brillante essays om race i USA fra 1950’erne og frem til sin død i 1987.

Og så var Baldwin en romanforfatter, som blandt andet skrev om, hvordan det var at være homoseksuel, og en intellektuel, som skrev imod diskrimination af homoseksuelle og krigen i Vietnam.

Endelig var han en eminent kulturanalytiker, som afdækkede fremstillingen af sorte og hvide i amerikanske film. Baldwin var mange ting, men som den amerikanske forfatter Ta-Nehisi Coates har pointeret, var han mest af alt skribent:

»Han er her ikke for at gøre de hvide til bedre mennesker. Han er her ikke for at forandre verden. Det virker ikke engang, som om han prøver at inspirere. Han er her for at skrive – fordi det er det, han vil.«

Der var til gengæld én ting, James Baldwin ikke var: Han ville ikke være ’talsmand’, for han mente ikke, han var bemyndiget til at tale på andres vegne.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • ingemaje lange
  • David Zennaro
  • Eva Schwanenflügel
ingemaje lange, David Zennaro og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er en god del videoer på YouTube med James Baldwin. F.eks. et debatmøde på et Cambridge University, hvor han er oppe mod William F. Buckley. Emnet: "Is the American Dream at the expense of the American Negro?"
Buckley, redaktør af The National Review, var det store lys på den intellektuelle højrefløj tilbage i 1960'rne. Men Buckleys lys var svagt i selskab med Baldwin - som kom det fra en mørkelygte.
Baldwin var ikke bare en stor forfatter, han var en blændende, usædvanlig, taler. Ikke forførende, men fængslende; personlig, men ikke appellerende. Og med et sprog, der synger den dag i dag. Han magtede at åbne perspektiver, når en interviewer prøvede at trække et bestemt svar ud af ham. Og meget mere.
Tjek det ud!

Ulrika Hardt, ingemaje lange, David Zennaro og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Bjarne Bisgaard Jensen

F.eks. denne her fra Baldwin, lidt frit efter hukommelsen, men pointen er i orden: I am not a negro, I am a human being. The question you have to ask yourself is, why do you have the need of calling me a negro