Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

En dramatisk tur i retrorockens rumskib

Det amerikanske rockband Brand New har med deres nye plade, ’Science Fiction’, som efter sigende markerer bandets afslutning, begået en rockmusikalsk genistreg
Kultur
8. september 2017
Det amerikanske rockband Brand New har med deres nye plade, ’Science Fiction’, som efter sigende markerer bandets afslutning, begået en rockmusikalsk genistreg

Mange fænomener fra 1990’erne er atter in vogue. Det gælder ikke kun popikonet Aaron Carters midterskilning, som i stor stil har genvundet indpas, men også tv-serier som X-Files og Twin Peaks, der har fået hver deres genkomst, samtidig med at Netflix-serien Stranger Things trækker på netop disse to seriers æstetik. Og inden for rockmusikken har grunge og highschool-rock stukket deres blege, uplejede ansigter frem – faktisk ikke mindst med kvindelige soloartister som Mitski og Angel Olsen blandt fortroppen.

På det amerikanske rockband Brand News helstøbte album Science Fiction tager de fire newyorkere også netop udgangspunkt i stemningerne fra tacky sci-fi a la X-Files, som de – mens de nikker til både grunge og highschoolrock – bruger som udgangspunkt for at trække lytteren ind i et overraskende dragende univers af retrorock.

Science Fiction er mest af alt et psykodrama, og den musikalske sci-fi-rejse, som bandet tager os med ud på, er en rejse ind i et indre rum. Åbningsnummeret »Lit Me Up« starter således ud med en optagelse, hvor en kvinde, som tilsyneladende har undergået over 400 timers intensiv, personlig terapi, over et ambient lydlandskab fortæller om en uhyggelig drøm, hun har haft, hvorefter bandet glider over i den egentlige rocksang »Lit Me Up«.

Og sandelig om ikke de afslutter nummeret med en lille lydstump, hvor et par sætninger – måske fra kvindens monolog – bliver afspillet baglæns, så de lyder præcist som de sætninger, dværgen fra Twin Peaks udtaler i the red room.

Fra dette udgangspunkt bevæger vi os så over i »Can’t Get It Out«, som på vellykket vis tager livtag med highschoolrocken, mens det syngende jeg sumper rundt i sin depression og ser sig selv blive ældre, mens folkrockede »Could Never Be Heaven« viser, at pladen også kan inkorporere genrer som psykedelisk rock.

Science Fiction bliver en sand smeltedigel af rockreferencer, men Brand New binder alle de forskellige genrer sammen med en særlig melodisk sensibilitet og en sans for produktioner, som hele tiden får genreskiftene til at føles som de mest naturlige bevægelser, og som får den introspektive rejse til at føles som en meningsfuld, om end kompliceret, færd.

Brand New har annonceret, at Science Fiction er deres sidste plade – blandt andet ved at udsende T-shirts med teksten »Brand New 2000-2018« – og magen til vellykket og grandios afslutning, skal man lede længe efter, så det bliver spændende at se, om de holder, hvad de lover.

(PM Traitors/Cooking Vinyl)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her