Anmeldelse
Læsetid: 5 min.

Kom nu med en genial (eller bare jævnt god) podcast om jura i Danmark

Flere og flere amerikanske podcasts påtager sig den noble opgave at oplyse om, hvordan retssamfundet fungerer på godt og ondt. Gid den samme tendens ville ramme Danmark
Det er ikke kun svælgen i menneskelig ondskab, der fascinerer ved genren True Crime, men også de tvivlsomme domsafsigelser og de brister i retssystemet, der bliver afsløret. Sådan som det blandt andet skete i podcasten ’Serial’, der handlede om Adnan Syed og mordet på hans ekskæreste.

Det er ikke kun svælgen i menneskelig ondskab, der fascinerer ved genren True Crime, men også de tvivlsomme domsafsigelser og de brister i retssystemet, der bliver afsløret. Sådan som det blandt andet skete i podcasten ’Serial’, der handlede om Adnan Syed og mordet på hans ekskæreste.

Barbara Haddock Taylor/The Baltimore Sun

Kultur
8. september 2017

Jeg har en eneste dagsorden med denne anmeldelse: Jeg vil gerne henstille til jurakyndige mennesker om at finde en lydoptager og en radiofonisk form til en lettilgængelig dansk podcast om det retssamfund, vi lever i. 

Der er efterspørgsel på sådan en, det vil jeg godt garantere.

True crime har, ikke mindst siden podcastføljetonen Serial slog igennem i 2014, etableret sig som den mest toneangivende dokumentariske genre, og det er ikke bare, fordi folk vil opklare virkelige kriminalgåder og svælge i spektakulær menneskelig ondskab fra virkelighedens verden. Det er også de tvivlsomme domsafsigelser og de brister i retssystemet, de afslører, der fascinerer. 

Alle, der hørte Serial, ville gerne vide, hvad der skete i de dage, da gymnasieeleven Hae Min Lee fra Baltimore blev dræbt – men nysgerrigheden gik også på, hvordan anklagemyndigheden kunne slippe afsted med at lave så hullet og usammenhængende en bevisførelse for, at ekskæresten Adnan Syed stod bag.

Det appellerende var også det indblik i det amerikanske retssystem og dets fejl og mangler, som man fik gennem journalisternes kyndige optrevling af, hvordan sagen var blevet efterforsket og behandlet i retten. Retssagens forløb, procedurerne for afgørelse af skyldsspørgsmålet og strafudmålingen blev gjort til genstand for forundring på linje med selve forbrydelsen. 

Når anden sæson af Serial, der handlede om den amerikanske Bowe Bergdahl, som måske var al-Qaedas krigsfange i Afghanistan og måske en desertør, blev en væsentlig mindre succes end den første, skyldtes det formentlig, at det amerikanske militærs eget retssystem virker mere fjernt og mindre relevant at forstå end den domstol, der dømte Adnan Syed.

For det vil folk åbenbart gerne: forstå, hvordan retssamfundet fungerer.

Alt det, man ikke ved

Men der er jo forskel på retssystemer og lovgivning, og de amerikanske – og andre engelsksprogede – true crime-podcasts dækker ikke mit (og mine medborgeres formodede) behov for historier om, hvordan det danske samfund med love og regler prøver at håndtere menneskets mere besværlige og dystre sider. Det behov er ikke dækket i Danmark.

Radio24syv har det ugentlige magasin Politiradio, hvor journalisten Marie Louise Toksvig, den tidligere politibetjent Dan Bjerregaard og den tidligere kriminelle Nedim Yasar taler om verserende kriminalsager og retspolitiske problemstillinger. Det er slet ikke dårligt, men heller ikke nok.

Uanset om man er kritisk over for statens magtudøvelse eller mener, at statslig regulering af dumhed, brutalitet og grådighed p.t. er en forudsætning for at have en civilisation, er der stadig et udbredt behov for at vide mere om, hvordan retsvæsenet fungerer i Danmark.

Når der finder forbrydelser sted, der går over ens forstand – som det skete for nylig, da en ung kvindelig journalist blev myrdet – bliver man glubsk efter viden. Men det er ikke nok at gisne om, hvad der mon skete i den ubåd.

Der melder sig også spørgsmål om, hvordan politi, anklagemyndighed og domstole skal bære sig ad med at behandle en mordsag, hvor den formodede gerningsmand har gjort det nærmest umuligt at fastslå dødsårsagen. Den slags kan man – i modsætning til hvad der foregik i hovedet på gerningsmanden – gøre sig håb om at forstå.

Den podcast, jeg efterlyser, behøver ikke begrænse sig til at handle om forbrydelser – og da slet ikke om voldsforbrydelser. ’Lovgivningsproces’, ’regulering’ og ’forvaltning’ er måske ikke ord, der ligefrem emmer af drama, men jeg tror på, at der er dilemmaer og dermed historier at komme efter.

Lær af dem her

Der er nok af udenlandske eksempler at lære af.

Siden Serial slog igennem, er det myldret frem med true crime-podcasts med titler som 48 hours, Casefile, Thinking Sideways, The Mind of a Murderer, Missing, Sword and Scale og Reveal, der alle sammen fokuserer på opklaringen af enkeltstående (volds)forbrydelser eller på, hvordan forbryderpsyker er skruet sammen. Historier, man kan gyse over og gætte med på.

Efterhånden som true crime-genren er blevet mere og mere etableret og standardiseret i sin form, er der opstået en undergenre af podcasts, der handler om kriminalitet i bredere forstand end efterforskning af bestialske mord.

Den fremragende podcast Criminal udvider perspektivet til illegal migration, falskmøntneri, det amerikanske fængselsvæsen, hashkagebagerbranchen, korruption, adoption, og hvordan man slipper afsted med at holde en tiger som husdyr. Typisk med en førstepersonsfortæller, der kan berette om aparte sider af det amerikanske samfund, og tit med et mere eller mindre påfaldende sammenstød mellem intentionerne bag og konsekvenserne af forskellige love og regler.

Crimetown har viet hele første sæson til at fortælle, hvordan organiseret kriminalitet og korruption har formet byen Providence i delstaten Rhode Island. Grundigt researchet og med et lyddesign så fyldigt og dramatisk, at det næsten stjæler billedet.

Det amerikanske podcastfællesskab Radiotopia lancerede tidligere på året den anbefalelsesværdige podcast Ear Hustle, hvor indsatte producerer historier om hverdagen i et topsikret amerikansk fængsel.

Og lær især af dem her

Der findes også lettilgængelige amerikanske podcasts, der handler specifikt om, hvordan lovgivning griber ind i folks liv og former dem – nogle gange på måder, der ikke er indlysende meningsfulde.

Det lykkes igen og igen Life of the Law at fortælle umiddelbart vedkommende historier om alt fra borgerrettigheder og intellektuelle ejendomsrettigheder til kriminalitet og strafudmåling, hvordan man benævner sexforbrydelser, og om, hvordan man sammensætter en jury i USA. Tricket er at strikke interviews med de implicerede parter sammen til et nuanceret billede af et komplekst problem. Der er ingen, der har sagt, det skulle være nemt.

The Bollywood Lawyer præsenterer sig som en podcast om krydsfeltet mellem livet og loven og med lidt dans ind i mellem. Det kunne dårligt lyde mere lovende, men værten, den indisk-amerikanske advokat Seema Iyer, gennemgår spektakulære retssager med uklare skyldsspørgsmål på samme måde, som en sportskommentator gennemgår en sportskamp. Skiftevis fuld af beundring og foragt for advokaternes præstationer i retssalen. Lær, hvordan man ikke gør, af hende.

Favoritten blandt de amerikanske radiofoniske juraformidlere er More Perfect, der er produceret af mestrene bag det ekstremt kreativt producerede magasin Radiolab. More Perfect handler om den amerikanske højesteret og brillerer ved at ramme dilemmaerne i amerikansk lovgivning imponerende præcist. Det kan handle om, hvordan de gode intentioner om at forhindre advokater i at udelukke sorte jurymedlemmer giver bagslag og grundlag for diskrimination, eller om de modsatrettede hensyn i adoptionssager.

Det bedste, mest tanke- og gruopvækkende afsnit er indtil videre det, der hedder »Cruel and Unusual«, om den amerikanske dødsstrafs historie og de dilemmaer og problemer, der er forbundet med den pseudohumane dødssprøjte.

Af det afsnit kan man lære, at dansk lov trods alt ikke er den mest uhyrlige, der findes. Det er i hvert fald mit indtryk – og I jurakyndige derude er velkomne til at gøre mig klogere.  

De nævnte podcasts kan findes på iTunes og diverse podcast-apps eller streames på nettet

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her