Læsetid: 4 min.

Lady Gaga trækker i den feministiske rustning i ny dokumentar. Og den klæder hende

I den nye strålende dokumentar 'Five Foot Two' er Lady Gaga tilsyneladende ved at blive et subjekt midt i stjernelivets idoldyrkelse. Og så er dokumentaren et lærestykke i, hvordan man skaber en enorm emotionel palet med et overraskende soundtrack
I den nye strålende dokumentar 'Five Foot Two' er Lady Gaga tilsyneladende ved at blive et subjekt midt i stjernelivets idoldyrkelse. Og så er dokumentaren et lærestykke i, hvordan man skaber en enorm emotionel palet med et overraskende soundtrack
30. september 2017

Djævelen er i detaljen, siger man. Og man får i hvert fald en del at vide om den amerikanske popstjerne Lady Gaga i lynkorte glimt undervejs i amerikanske Chris Moukarbels strålende dokumentar Gaga: Five Foot Two.

I et glimt retter en tekniker på en mikrofon under en indspilning. Gaga venter ikke på, at han er færdig, men synger for fuld blæs. I et andet taber hun et tandimplantat under indspilningerne til en horror-tv-serie. Hun bukker sig ikke ned og samler det op, det gør hendes assistent helt automatisk. I en scene græder hun i armene på en fan.

I en anden er hun i enorme smerter og græder, føler sig ynkelig. »Og jeg ved ikke engang, hvordan en fødsel føles. Eller om jeg kan.« Så har hun møde med en – kvindelig – creative director ved sin swimmingpool og tager undervejs sin bikinitop af. »Sorry, jeg har bare... det føles bare bedre.«

Lady Gaga har vænnet sig til at være pakket ind i et fedtlag af hjælpere. Hun er i perioder psykisk ustabil. Hun er stadig forfængelig. Men hun er også uhæmmet i gang med at slå sit ego løs. 30 år gammel under indspilningerne til dokumentaren og ifølge eget udsagn et bedre sted end nogensinde før. Der er ikke længere nogen skam, hævder hun.

Stefani Joanne Angelina Germanotta alias Lady Gaga slog igennem i 2008 med de elektropumpede singler »Just Dance« og »Poker Face«. Hendes stil var flamboyant og gennemdesignet, og hendes kropssprog var ekspressivt seksualiseret, hvilket hurtigt fremkaldte sammenligninger med Madonna. Hun har fyldt stadioner verden over med sin potente pop, mens hun på sit seneste fjerde album Joanne med held flirter med countrygenren.

Som popstjerne kæmper hun kampen mellem verdens forestilling og sit eget selvbillede, der for enhver pris ikke må blive et spejlbillede af omverdenens anerkendelser eller afvisninger.

Hun er tilsyneladende ved at blive et subjekt. Hun er klar over sin privilegerede situation og er i gang med at få styr på sit shit. Både i analyse og heling af en krop, der har været under massivt pres, ikke mindst efter at hun brækkede sin hofte tre år tidligere. Hun har fået konstateret fibromyalgi, en reumatologisk lidelse med kroniske muskel- og skeletsmerter.

Selv går hun i kødet på en anden kronisk lidelse: sexismen i musikbranchen. Hun beskriver, hvordan branchens magtfulde producere bader i villige kvinder og i otte ud af ti tilfælde behandler hende – og dermed andre kvindelige kunstnere – som endnu en tilgængelig vare. Men nej. »Jeg er ikke en beholder for din smerte.«

Og hun gør – kærligt – grin med Beyoncé, som, hun hævder, får et nervøst sammenbrud, når hun er sammen med Gaga. Fordi Beyoncé ikke kan forstå, hvordan en så grov kvinde kan have succes.

Gaga tager den feministiske rustning på, og den klæder hende.

Chris Moukarbel er dykket ned i en kort periode af Gagas liv. Han har selv fotograferet, og det gør han med lydhør tilstedeværelse, bevæger kameraobjektivets opmærksomhed mellem forskellige aktører – for eksempel mellem faderen, bedstemoren og hovedpersonen i en rørende scene, hvor Gaga spiller sin sang om sin faster, der døde kun 19 år gammel.

Five Foot Two er beslægtet med store direct cinema-dokumentarister som D.A. Pennebaker og Maysles Brothers i sin virkelighedsnære og mobile undersøgelse af og ret så intime adgang til Gagas liv. Men den er samtidig højglanssprøjtelakeret med lækre greb fra spillefilmen og musikvideoen. Håndholdt hektisk nærvær mingler med bedårende velkomponerede indstillinger.

Og så er den et lærestykke i kunsten at bruge soundtracket kløgtigt. Her er blevet tænkt helt uden for boksen i valget af andre kunstneres indspilninger. Det bulgarske kvindekor TRAKIA åbner dokuen og forlener popstjernen med en majestætisk værdighed. Undervejs hører vi også Schubert, danske Chimes & Bells i et Trentemøller-remix og hele fire kompositioner fra den sublime eksperimenterende saxofonist og klarinettist Colin Stetson – to af dem i selskab med violinisten Sarah Neufeld.

Det giver en enorm emotionel og fortællende palet til at beskrive den menneskelige tilstand i helt uventede nuancer og skygger. Afmagt, sorg, mulighed, udfrielse, klaustrofobi, tilbagefald. Det er nærmest uhørt i popregi og distancerer Gaga; Five Foot Two fra andre nyere popikon-dokumentarer som Amy, Janis: Little Girl Blue og Whitney: Can I Be Me.

Dokumentarens titel refererer til Lady Gagas lave højde, noget, som hun karrieren igennem har kompenseret for med høje hæle og flamboyante højtravende kostumer. Men nu tør hun træde frem – og ned – fra iscenesættelserne. Det viser Moukarbel i krydsklip mellem hendes mange møder med fans gennem tiderne – fra oppustelige blækspruttekostumer og futuristisk couture til nutidens hvide T-shirt og sorte jeans. Tættere på jorden end nogensinde.

Gaga: Five Foot Two slutter lige inden hendes ganske anerkendte Super Bowl-show i februar i år, den vigtigste liveoptræden i amerikansk kultur. Her fokuserer Moukarbel på hendes – igen – høje hæle og den spirituelt farefulde metaforik i at hun i stålwirer hæves op mod loftet på det gigantiske stadion. Er popmaskinen igen i gang med at berøve hende jordforbindelsen?

Alt er i hvert fald ikke fryd og gammen. Den 18. september, syv en halv måned efter de sidste optagelser, måtte Lady Gaga aflyse hele sin Europa-turné, der også inkluderede København. »Traume og kronisk smerte har ændret mit liv,« skrev hun på Instagram. Man ryster ikke så let dæmonerne af sig.

'Gaga: Five Foot Two' – Instruktion: Chris Moukarbel. Amerikansk. Streames på Netflix nu.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Niels Duus Nielsen
  • Erik Karlsen
Niels Duus Nielsen og Erik Karlsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu