Anmeldelse
Læsetid: 1 min.

Musikalsk selvbiografi mangler finesse

Den længe ventede debutplade fra raptalentet Vic Mensa er for så vidt vellykket, men hæver sig aldrig over masserne
Kultur
8. september 2017
Den længe ventede debutplade fra raptalentet Vic Mensa er for så vidt vellykket, men hæver sig aldrig over masserne

Det er en lidt sjov blanding af musikalsk ambition og mangel på samme, som møder os på den hypede Chicago-rapper Vic Mensas længe ventede første studiealbum, der bærer den monumentale titel, The Autobiography, og som udkommer på selveste Jay Z’s pladeselskab Roc Nation.

Allerede fra Vic Mensa på åbningsnummeret, »Say I Didn’t«, sampler Darondos smukke soulballade »Didn’t I« fra starten af halvfjerdserne og tager den som udgangspunkt for sin protorap om, hvordan han har gjort alt for sine homeboys og stadig vil gøre det, bliver det klart, at selvom han er en talentfuld rapper, så mangler han den afgørende melodiske kreativitet, som skal til for at hæve udgivelsen over masserne. Ja, selv når han glider ubesværet fra rap til sang, virker det en kende fladt.

Det musikalsk ambitiøse kommer især til udtryk i de mange forskelligartede arrangementer, som trækker på samples fra kunstnere som de amerikanske emorockere Weezer (på »Homewrecker«) over hiphopikonerne Outkast (på »The Fire Next Time«) til popstjernen Pharrell Williams (på »Wings«).

Gennem dette aspekt af pladen viser han et kunstnerisk overskud, der også er et statement om, at den selvbiografi, han skriver i løbet af pladens 15 numre, og dermed hans liv, er uløseligt vævet sammen med den nyere amerikanske musikhistorie:

Det er et sammensurium af kulturelle referencer og personlige oplevelser, og dette fine kunstneriske udsagn bliver fint kommunikeret ud på The Autobiography, men det ville unægtelig have stået stærkere, hvis han havde toppet de fine arrangementer med sange, der rakte afgørende ud over de mest oplagte lyriske temaer og melodiske tænkemåder. Så selvom The Autobiography på ingen måde falder igennem, når den aldrig op på det niveau, som mange havde forventet af det unge raptalent.

(Roc Nation Records)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her