Anmeldelse
Læsetid: 5 min.

Nationalsocialismen spøger stadig på den tyske højrefløj

Op til det tyske valg og AfD’s indtog i Forbundsdagen har journalist og historiker Jesper Vind leveret en glimrende mosaik af den fremstormende nationalistiske tyske højrefløj. Undergangsstemningen præger de interessante reportager og interview, men man savner hårdere konfrontation af samtalepartnerne
Tysklands højrefløj har et åbenlyst problem med fortiden. Og det hjemsøger også det nye højrefløjsparti Alternative für Deutschland, kan man læse i Jesper Vinds bog, ’Det nye tyske højre’. Her deltagere i en mindeceremoni for bombardementet af Dresden arrangeret af netop AfD.

Tysklands højrefløj har et åbenlyst problem med fortiden. Og det hjemsøger også det nye højrefløjsparti Alternative für Deutschland, kan man læse i Jesper Vinds bog, ’Det nye tyske højre’. Her deltagere i en mindeceremoni for bombardementet af Dresden arrangeret af netop AfD.

Jens Meyer

Kultur
4. september 2017

»Den tyske højrefløj har et problem, som andre europæiske højrepartier ikke har: Nationalsocialismen rasler efter den, ligesom en blikdåse, som børn har bundet til halen på en kat. Det er netop derfor, at der ikke er kommet noget redeligt ud af det tyske højre efter 1945. Og ikke kun deres modstandere binder nazi-dåsen til de højreorienterede – de gør det selv, igen og igen.«

Det raslende billede, som den tyske forfatter Wolfgang Büscher står bag, er usædvanligt rammende.

Rammende for Tyskland som hidtidig undtagelse i den europæiske højredrejning. Rammende for den tyske højrefløjs åbenlyse problem med fortidens højreeksperimenter. Og rammende for den interne udvikling i partiet Alternative für Deutschland (AfD), hvor højrerabiate ytringer helt op i partitoppen stadig afholder mange tyske vælgere fra at stemme på partiet.

Blikdåsebilledet er ét af mange glimrende citater i den aktuelle bog Det nye tyske højre, som Weekendavisens Tysklands-ekspert, historikeren Jesper Vind, har bragt på markedet op til det tyske valg den 24. september. Her vil Tyskland med AfD’s indtog i Forbundsdagen for første gang i sin levetid opleve et brud på tysk politiks gyldne regel om, at der ikke bør være plads til et parti til højre for CDU/CSU.

Ikke mindst som konsekvens af flygtningekrisen og Merkels tackling heraf agter omkring ti pct. af vælgerne at sætte deres kryds ved AfD. Andre grunde til partiets moderate medvind er EU’s og euroens konstruktionsproblemer og den fortsatte europæisering af Tyskland, mens også den store regeringskoalition mellem CDU/CSU og SPD og den heraf følgende politikerlede og svage opposition har gjort sit til AfD’s succes, konstaterer Jesper Vind.

Jesper Vind: ’Det nye tyske højre - politik, rødder, ideer’

Mørkets hjerte

I Det nye tyske højre kommer vi let og velfortalt med på hele turen ud på det alleryderste højre omkring det nynazistiske NPD og organisationer som terrorgruppen NSU, der har et dusin racemord på samvittigheden.

Vi rejser med ind i ’mørkets hjerte’ til forlæggeren og en-mands-tænketanken Götz Kubitschek, som på sit sagnomspundne riddergods drømmer om en genrejsning af det tyske folk. Og vi møder både intellektuelle, forfattere og politikere på den moderate højrefløj, hvis borgerlige og kulturkonservative stemmer får markant mere tid på sendefladen i de tyske medier. Her kæmper de for en tysk ret til patriotisme og søger efter en tysk identitet, som ikke går op i projektet Europa.

I bogens blanding af interviews, reportager og analyser trækker Jesper Vind ubesværet tråde tilbage til f.eks. Weimarrepublikkens modernitetskritik og forestillinger om en åndrig tysk ’kultur’, der blev angrebet af en åndløs vestlig ’civilisation’, og til 1980’ernes historikerstrid om Holocausts historiske usammenlignelighed og arveligheden af skylden.

Men bogens fokus ligger på AfD. En række stemmer, hvoraf mange også har optrådt i artikler i Weekendavisen, fortæller om AfD’s korte vej fra eurokritisk professorparti til stærkt islam- og indvandringskritisk højrefløjsparti.

Et tilbagevendende hovedelement er partiets »ideologiske problemer med at afgrænse sig effektivt mod det ekstreme højre«. Det mest prominente eksempel er lederen af AfD i østtyske Thüringen, Björn Höcke, der bl.a. har omtalt Holocaust-mindesmærket i Berlin som et »skændslens mindesmærke« og gerne benytter sig af retorik, som hidtil har været begravet med Det Tredje Rige.

Jesper Vind lader det dog stå åbent, om AfD som anti-politisk-korrektheds-parti principielt er ude af stand til at tæmme rabiate stemmer som Höckes, som det sidste halve års interne udvikling og splid i partiet antyder. Her bliver det spændende at følge AfD i Forbundsdagen, hvor det – som Vind beskriver – vil blive stærkt professionaliseret og trimmet af systemet.

’Wir schaffen das nicht’

Parallelt hermed står det rasende interessante spørgsmål om, hvilke tabubrud og grænseflytninger, der har banet vejen for, hvad man må og bør tale om i Tyskland.

Jesper Vind læner sig her op ad forfatteren Monika Marons ord om, at tyskerne »ofte lovpriser det åbne samfund, men undgår den åbne diskussion«. Et udsagn, som f.eks. både handler om 90’ernes og 00’ernes manglende islamkritik og om mange tyske mediers ukritiske omgang med Merkels reaktion på flygtningekrisen.

I den sammenhæng er »Tysklands Glistrup«, Thilo Sarrazin, en af de stemmer, der med sine både økonomiske og raceteoretiske argumenter mod muslimsk indvandring i Europa har bidraget til at gøre det stuerent at udøve islamkritik i den bedste sendetid. Hermed har han også banet vejen for AfD, konkluderer Jesper Vind.

Han citerer i den forbindelse Angela Merkels kritik af, at Sarrazin udgrænser hele folkegrupper på en måde, der »spalter samfundet«. Her kunne man også fint have konstateret, at Sarrazins »ligefremme udlændingedebat« ikke bare var et nødvendigt brud med tysk berøringsangst over for islamkritik, men også var direkte racistisk.

Heri ligger bogens styrke og svaghed: Jesper Vind lytter og formidler fremragende, men man savner flere gange, at han tager stilling, konfronterer sine samtalepartnere hårdere og selv sætter det analytiske skab på plads. Især i forhold til hvornår vi har med en borgerlig, konservativ kritik at gøre, og hvornår de enkelte figurer og bevægelser i bogen overskrider den brune linje og implicit eller eksplicit er inspireret af for eksempel biologistisk tankegods. En af bogens pointer er, at disse grænser er flydende – især i en tysk kontekst. Men uden en stillingtagen og analytiske skillelinjer rasler blikdåsen hele tiden ubestemmeligt i baggrunden.

Et af bogens bedste interviews er med den rutinerede nationalkonservative agent provocateur og journalist Henryk M. Broder, der udlægger vores dystre fremtid efter flygtningekrisen:

»Europa er som en bus, der kører uden bremser ned ad et bjerg. Og foran sidder chaufføren og råber: ’Wir schaffen das, wir schaffen das!’ lyder Broders vurdering af et selvudslettende Tyskland.

Det fungerer glimrende som partsindlæg og stemningsbillede, men da denne type interview uden videre konfrontation af holdningerne får lov at stå ukommenteret for sig selv, lever Det nye tyske højre ikke helt op til det analytiske blik, som undertitlen Politik, rødder, ideer antyder.

Disse indvendinger skal ikke skygge for, at bogen er et glimrende dyk ned i den tyske højrefløj, hvor Jesper Vind er dejligt befriet for berøringsangst. Op til AfD’s indtog i den tyske Forbundsdag er Det nye tyske højre derfor en god og velskrevet nyhed for alle, der interesserer sig for tysk politik og den europæiske højredrejning.

Jesper Vind: ’Det nye tyske højre - politik, rødder, ideer’. Gyldendal. 168 sider. 100 kr.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er desværre ikke kun i Tyskland nationalsocialister og ligesindet krapyl spøger. Der er faktisk steder, hvor de huserer åbenlyset, og vi må ikke vise berøringsangst over for dem, men åbent og ærligt vise dem vores foragt og afsky.

Eva Schwanenflügel, Jacob Jensen og Lars Peter Simonsen anbefalede denne kommentar