Anmeldelse
Læsetid: 4 min.

Ny bog tager os på underholdende strejftog i dansk hollywoodhistorie

Danske skuespillere og filmflok har siden filmens fødsel søgt lykken i Hollywood. Jacob Wendt Jensen og Christian Monggaards ’Drømmen om Hollywood – Danske filmfolk gennem tiderne’ tager os med på strejftog gennem et utal – 126 helt præcis – af mere eller mindre kendte skæbnefortællinger fra den californiske filmby. Og der er nyt og opsigtsvækkende at hente både for den almindeligt filminteresserede og film(historie)nørden
Teatermaler, scenograf og teaterinstruktør Svend Gade står midt i settet til stumfilmen ’Rosita’ (1923), mens instruktør Ernst Lubitsch gestikulerer.

Teatermaler, scenograf og teaterinstruktør Svend Gade står midt i settet til stumfilmen ’Rosita’ (1923), mens instruktør Ernst Lubitsch gestikulerer.

UA/Det Danske Filminstitut

Kultur
22. september 2017

Drømmen om Hollywood – Danske filmfolk gennem tiderne er, trods sit store, historiske vue, hamrende aktuel. Snart sagt alle med interesse for dansk film taler immervæk om talentflugt og danskerboom i Hollywood disse år.

Når velrenommerede instruktører som Susanne Bier og Nikolaj Arcel og stjerneskuespillere som Sidse Babett Knudsen og Mads Mikkelsen søger væk fra Danmark og gør karriere i Hollywood, er det let at skyde skylden for krisen i dansk film på denne tendens og pege fingre af dem hver især.

Men hvad er det så, der driver den allerede etablerede talentmasse væk fra andedammen? Hvad kunne og kan drømmefabrikken Hollywood til stadighed? 

Berlingskes Jacob Wendt Jensen og Informations egen Christian Monggaard er to af landets mest produktive og vedholdende filmkronikører. Hver for sig har de blandt andet skrevet veloplagte biografier om folk som Ove Sprogøe, Nina Van Pallandt, Ib Tardini og Erik Balling og sammen begået et par film- og tv-quizbøger.

Jacob Wendt Jensen & Christian Monggaard: ’Drømmen om Hollywood – Danske filmfolk gennem tiderne’

Jensens interviewbog Cut (2008) udfoldede således hele persongalleriet, der stod bag dansk films såkaldte anden guldalder i slutningen af 1990’erne og op igennem 00’erne, hvor dogmebølgen rullede.

Med Drømmen om Hollywood har de to filmkritikere og biografister begået en behørig moppedreng af en filmbog, der genremæssigt befinder sig et sted imellem opslagsværk og portrætbog.

Selv kalder de i forordet bogen »en slags rolleliste til den store skæbnefortælling om de mange danskfødte kvinder og mænd, som har forsøgt at gøre karriere i Hollywood«.

Den rolleliste bugner af skæve karakterskuespilllere, yndige starletter, flotte charmører, egensindige instruktører og masser af helt almindelige arbejdsheste.

Filmhistorisk grundforskning

Jensen og Monggaard portrætterer i alt 126 danske filmfolk. Heraf går de i dybden med 59 karrierer, mens de resterende 67 er henvist til et alfabetiseret appendiks bag i bogen. Gemt, men ikke glemt. Drømmen om Hollywood kan således både læses i sin helhed (hvilket godt kan blive et lidt monotont portræt på portræt) eller anvendes som nyttigt opslagsværk.

I tre dele – ’Stumme film’, ’Hollywoods guldalder’ og ’Filmbyen bliver global’ – udruller forfatterne den ene skæbnefortælling efter den anden. Og der er nyt og opsigtsvækkende at hente både for den almindeligt filminteresserede og film(historie)nørden.

Med hvide handsker og den nødvendige tålmodighed, som arkivarbejde fordrer, har Jensen og Monggaard opstøvet hidtil uanvendte arkivalier – både herhjemme og i USA – der kaster fornyet lys over for eksempel skuespilleren Jean Hersholts bevæggrund for at søge til Hollywood i 1912 og skuespilleren Mogens Wieths Hitchcock-forbindelse i 1950’erne.

Wieth, der døde i 1962 blot 42 år gammel, spillede ambassadøren i Alfred Hitchcocks Manden, der vidste for meget (1956). En mindre rolle, der ikke desto mindre fik ’Hitch’, som Wieth venskabeligt kaldte den britiske mesterinstruktør, til at sende bud efter den dygtige dansker igen, da han skulle i gang med optagelserne til Menneskejagt.

På den foranledning skriver Wieth i 1958 et brev til ’Hitch’, hvori han må afslå tilbuddet om en »større og længere rolle« af flere rent praktiske årsager. Brevet er bevaret i Oscarakademiets Margaret Herrick Library i Californien og er et illustrativt eksempel på, hvorledes bare et enkelt arkivfund kan nuancere historien om dansk film. Se dét er filmhistorisk grundforskning (og ikke ligefrem hverdagskost på boghylderne herhjemme).

’En cowboytilværelse’

Bogen er i tilgift rigt illustreret med en ret skøn blanding af stillbilleder, private fotografier, reklameannoncer, produktionsbilleder og glittede portrætter. At bladre siderne igennem og sidde ansigt til ansigt med femme fatalen Gwili Andre (født Gurli Andrésen), nærstudere filmfotografen Henrik Sartov in action over for stumfilmsikonet Lillian Gish eller falde i svime over danskerkoloniens glamourøse gruppebillede fra Hersholts julefest i Hollywood i 1927 er en øjenåbnene oplevelse. Deres plads i og bidrag til filmhistorien anerkendes, og heri ligger faktisk en stor del af bogens raison d'être.

Friske interview med en lang række danske filmfolk, der netop nu bor eller arbejder i Hollywood, tager læseren med bag om drømmen i form af underholdende anekdoter og ærlige beskrivelser af den i virkeligheden ofte ganske monotone hverdag.

Filmfotografen Dan Lausten, der har skudt flere film for Guillermo del Toro, kalder det »en total cowboytilværelse, hvor du vandrer rundt som en zombie på din ene fridag om søndagen«. Krøniken-instruktøren Charlotte Sieling, der især har gjort sig bemærket som konceptuerende instruktør på en række tv-serier, fortæller mere dramatisk, om dengang hun tissede i bukserne af angst, da skuespilleren Matt Dillon svinede hende til på et set klokken tre om natten.

Jensen og Monggaard har både øje for Hollywoods kolorit, filmhistoriens vingesus og den røde, journalistiske tråd bogen igennem. Bevæggrundene for at søge mod Hollywood har været og er stadig mange og brogede for filmens trækfugle. Nu har vi med Drømmen om Hollywood – Danske filmfolk gennem tiderne langt om længe et samlet indgangsværk, der bredt og populært formidlende kaster lys over glemte såvel som hyldede filmfolk.

Jacob Wendt Jensen & Christian Monggaard: ’Drømmen om Hollywood – Danske filmfolk gennem tiderne’. Informations Forlag. 468 sider, 349,95 kroner

Jannie Dahl Astrup er cand.mag, i filmvidenskab, freelance kulturskribent og filmanmelder

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her