Læsetid: 5 min.

Tag et hæfte ad gangen og spring så frem til sidste del og læs nogle få sider. Så er man igen parat til en tur i syrebadet

Ursula Andkjær Olsens første roman er i lange stræk enerverende og rent ud sagt bundirriterende læsning, men der findes måder at læse den på, som kan forvandle den til en gyldig kunstoplevelse
I de første 8/10 af Ursula Andkjær Olsens værk handler det om at give følelsen ret og for fuldt tryk drøne affekterne af, hvilket resulterer i et bevidst skamløst og smagløst vrængende sprog med ’jeg’, ’fuck’ og ’fucking’ som de hyppigst anvendte gloser.

I de første 8/10 af Ursula Andkjær Olsens værk handler det om at give følelsen ret og for fuldt tryk drøne affekterne af, hvilket resulterer i et bevidst skamløst og smagløst vrængende sprog med ’jeg’, ’fuck’ og ’fucking’ som de hyppigst anvendte gloser.

Sophia Kalkau

9. september 2017

Der findes dem, der mener, at sagnet om det sunkne Atlantis baserer sig på en virkelig begivenhed, nemlig det minoiske udbrud, som i 1630 eller 1640 før vor tidsregning ødelagde oldtidsbyen Thera og efterlod den takkede kraterrand, vi i dag kender som Santorini.

Samtidig artikulerer sagnet et almenmenneskeligt motiv: historien om noget der har været, og som er gået under, men som vi kan håbe vil dukke op igen. Set sådan er Atlantis beslægtet med domkirkestaden Ys ud for Bretagnes kyst, hvis klokker folk stadig den dag i dag af og til hører ringe, og med Vineta, byen fra havet, som Niels Holgersen besøger i Selma Lagerlöfs eventyrlige bog.

Også det oldgræske sagn om Pandora besidder en almen kerne. Hun var et bedårende, dejligt væsen, som Hermes ifølge digteren Hesiod »indgød løgne, forførende ord og tyvagtige vaner«, og da hun blev gift med den sindige og godtroende Epimetheus, medbragte hun en krukke, kaldet »Pandoras æske«, der rummede alverdens ulykker og plager, og som under ingen omstændigheder måtte åbnes. Ak, ak, netop sådan er vi jo alle – fyldt med had og hævntørst, mistro, bitterhed, jalousi.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Se om du er enig…

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Grethe Preisler
Grethe Preisler anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu