Læsetid: 5 min.

At være politiker er lidt som at være medlem af en bande

Det er nemt at blive valgt, men sværere at blive hørt som kvinde i politik. Ritt Bjerregaards version af dansk samtidshistorie er fængslende og lidt omstændelig
I 1978 blev Ritt Bjerregaard fyret som undervisningsminister efter en officiel rejse til Paris, hvor hun blev anklaget for overforbrug, bl.a. ved at lade sig indkvartere på luksushotellet Hotel Ritz. Siden blev hun renset, og Anker tog hende atter ind i sine regeringer

I 1978 blev Ritt Bjerregaard fyret som undervisningsminister efter en officiel rejse til Paris, hvor hun blev anklaget for overforbrug, bl.a. ved at lade sig indkvartere på luksushotellet Hotel Ritz. Siden blev hun renset, og Anker tog hende atter ind i sine regeringer

Asger Sessingø

6. september 2017

»Unge damer kommer let i avisen, så når jeg deltog i et valgmøde, var jeg altid med på de efterfølgende fotos i aviserne,« skriver Ritt Bjerregaard om sit allerførste valg til byrådet i Odense i 1970.

Hun er helt opmærksom på, at kvinder har banefordel, når de stiller op til et valg. Især hvis de er unge og ser godt ud. Det er en helt anden historie, når de først er valgt. Især hvis de forestiller sig, at deres valg også skal føre til indflydelse.

Og det forestillede Ritt Bjerregaard sig. Hun er ikke engang bleg for at kalde det magt.

Hvad det førte med sig, er et af hovedsporene i bind to af hendes erindringer Valgt, der tyvstarter med kommunalvalget, men ellers for alvor går i gang, da hun i 1971 vælges ind i Folketinget. Lige så synlige de kønne unge kvinder er i offentligheden, lige så usynlige bliver de nemt i partiernes gruppeværelser.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Thomas Overbye
  • Hans Jørn Storgaard Andersen
Thomas Overbye og Hans Jørn Storgaard Andersen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Ritt er Ritt hun har aldrig skånet nogen, og slet ikke folk der ikke var enige med hende. Hun revser og slår, men har altid været sig selv nærmest. Trist hun er syg, men hun har også bibragt Danmark mange gode politiske debatter. Hende glemmer man ikke. Men vi er mange der ej heller har glemt Inge Fischer Møller, denne lille lyse spinkle kvinde. Ritt selv er et Magtmenneske, hun skåner ingen.

ritt har heller ikke skånet sigselv, men altid stået ved sigselv og ved sine handlinger og beslutninger. Hvor hun faktisk kunne have valgt at bøje af.. Det er stadig sværere at være kvinde i dansk politik end mand... jvf. en del eksempler inden for nogle mdr. hvordan nogle kvinder i kommunalpolitik bliver talt til...
Glæder mig til at læse "Valgt" , da "Ritt" efter min beskedne mening var spændende som en god skønlitterær roman , oplysende om nyere dansk (arbejder)historie og uhyre velskrevet ! Respekt Ritt

Henrik Brøndum

560 sider? Står der også noget om Ritt Bjerregaards politiske resultater? Jeg arbejdede i en kort periode i hendes Fødevareministerium - hvor hun ringede og truede en af mine dygtige kolleger med bål og brand hvis sagsbehandlingen af hendes æbleplantage ikke fik luft under fødderne.

Kollegaen opgav sit chefjob. Kan det være den slags mere end Ritt Bjerregaards køn, der har gjort hun aldrig rigtig er kommet igennem med noget?

@Henrik Brøndum, Ritt Bjerregaard har altid ment, at der gælder to sæt regler: dem for hende - og dem for alle andre. Akkurat ligesom Lenin, Stalin, Ceausescu, Castro, Kim Jung-un, Gaddafi m.fl.