Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

’Herrens veje’ set med mellemlederbriller: Vi analyserer mændenes styrker og svagheder

De mænd, vi møder i DR’s søndagsdrama 'Herrens veje', er på en gang stærke og svage. Deres liv er fulde af både muligheder og trusler. Med den såkaldte SWOT-analyse kan man danne sig et overblik over deres situation.
Med SWOT-analyse kan du forstå præsterne fra 'Herrens veje'.

Med SWOT-analyse kan du forstå præsterne fra 'Herrens veje'.

Tine Harden

Kultur
23. oktober 2017

SWOT er en forkortelse af ordene strengths, weaknesses, opportunities og threats – oversat til dansk: styrker, svagheder, muligheder og trusler. I SWOT-analysen identificerer man disse fire faktorer for at få en forståelse for, hvor den er gal, og hvad der kan gøres. Herrens veje er en serie om plagede mænd fra og omkring en stolt præstefamilie.

Vi har her efter femte afsnit anvendt SWOT-analysen for at forstå disse mænd bedre.

Den truede patriark

Johannes Krogh, provst (Lars Mikkelsen)

Styrker: Karisma, udtryksfuld stemmeføring, sexappeal, kan Bibelen udenad, alliance med Gud, medium sangstemme, flot bolig, loyal kirketjener.

Svagheder: Er generelt dårlig til at styre sig. Kan ikke holde sig fra den unge, smukke graver, der også synes, at han er lækker. Under ikke sin kone den samme frihed. Plages af jalousi og angst for at blive forladt. Kvartalsdranker. Bærer nag. Utidssvarende kvindesyn. 

Bryder sig ikke om, at hans søn støtter sig til andre end ham (og Gud, men det kommer næsten ud på et). Kan ikke altid styre sin udtryksfulde stemmeføring, hvilket kan skræmme et medlem af menigheden, der står for at skulle giftes, men har svært ved at styre sig og så får en svada om, at det er man nødt til. Siger ting til andre, der egentlig er henvendt til ham selv.   

Muligheder: Kan slappe af og spise en lille sildemad. Kan fyre graveren under påskud af, at der skal spares. Kan sige pænt tak til sin kone, fordi hun kommer tilbage til ham. Kan undskylde sig med, at alle mennesker rummer både lys og mørke. Kan med sin udtryksfulde stemmeføring overbevise skræmt medlem af menigheden om, at man godt kan elske, selvom man har svært ved at styre sig. 

Trusler: Ligestillingen er muligvis på vej. Folkekirken er under forandring. Kan miste besindelsen (nemt), sin kone, sit embede, sin bolig, omgivelsernes respekt, sin tro (svært).

Den samvittighedstyngede helgen

August Krogh, præst (Morten Hee Andersen)

Styrker: Høj moral, stærk tro, faderlig anerkendelse, god til sit arbejde, sød kæreste.

Svagheder: Pillemisbrug som følge af posttraumatisk stress efter at have slået en civil kvinde ihjel i Irak ved en fejl. Lytter for meget til sin far.

Muligheder: Kan stabilisere sin psyke med antidepressiv medicin, gå i terapi og tage imod sin elskedes omsorg.

Trusler: Risikerer at komme i helvede og miste sin fars anerkendelse, hvis han ikke stoler nok på Gud til at lade være med at stabilisere sin psyke med antidepressiv medicin, gå i terapi og tage imod sin elskedes omsorg. 

Den øretæveindbydende afklarede eksnarcissist

Christian Krogh, arbejdsløs (Simon Sears)

Styrker: Har ordet i sin magt. Har lært at trække vejret ordentligt. Har indset, at man ikke skal være overfladisk, selvcentreret og rasende.

Svagheder: Er ikke i stand til at deaktivere sin Facebook-profil uden først at skrive en opdatering om, hvor overfladiske, selvcentrerede og rasende folk er på Facebook.

Muligheder: Blive inviteret ind i radioen for at tale om, at man ikke skal være overfladisk, selvcentreret og rasende i radioen. Bliver opfordret til at holde foredrag om det.

Trusler: Han kan blive glad for opmærksomheden og komme til at aktivere sin Facebook-profil igen.

Den bekymrede discipel

Svend, kirketjener (Joen Højerslev)

Styrker: Fast i troen. Kan genkende en rødhals, når han ser en. Kender sin chef bedre, end hans chef kender sig selv.

Svagheder: Har lige så lidt kontrol over sin chef, som hans chef har over sig selv.

Muligheder: Kan finde sin chef, når han er blevet væk i en brandert, og sige »skal vi to ikke have en lille sildemad?« på det helt rigtige tidspunkt.

Trusler: Måske findes Gud ikke.

Den apatiske AV-medarbejder

AV-medarbejderen på det bibliotek, hvor Christian holder sit første foredrag (Nicolai Jørgensen)

Styrker: Kan finde ud af teknik. Kan adskille arbejde og fritid. Træner lidt nogle gange.

Svagheder: Drikker cola. Er lidt tyk. Hører ingen foredrag.

Muligheder: Kan meget let komme til at høre foredrag, idet han står for teknikken.

Trusler: Hvis han bliver glad for at høre foredrag, kan det gå ud over træningen.

'Herrens veje' vises på DR 1 søndag kl. 20.

Serie

Information anmelder ’Herrens Veje I’

Alle anmeldelser af DR1-søndagsdramaets første sæson. Mød patriarken Johannes Krogh, hans hårdtprøvede hustru Elisabeth Krogh, sødmælksdrengen August Krogh og den fortabte storebror Christian Krogh. Læs anmeldelserne af anden sæson her.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

@ Lone Nikolajsen - underholdende, komprimeret SWOT analyse af seneste afsnit. Husk at erstatte Irak med Afghanistan :-)

Maj-Britt Kent Hansen

Mig trætter det der SWOT-halløj, Ligesom serien.

Michael Kongstad Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Måske var det en ide, om Lone Nikolajsen tog fat på de mange klicheer, og på alt det forudsigelige. Her er et par smagsprøver fra seneste afsnit:
Papa griber fat i sønnike, der tvivler på guds eksistens. Får ham efterhånden overbevist, de falder på knæ og beder sammen. Hvor? For enden af en mørk tunnel, hvor vi ser dem i silhuet mod lyset. Mens de beder lyder der et tordenbrag ovenover. Måske var det et nærliggende metrobyggeri?
Måske er det Guds røst fra oven...eller en subtil hentydning til Asa-troen og Thors hammer?
Den rene stumfilmseffekt!
Næste kliche: Den forgræmmede præstekone mødes med sin til buddhismen omvendte søn i familiens sommerhus. Sønnike nr. 2 tør ikke komme hjem til den kristne papa. Forstår man godt, papa kan jo finde på hvad som helst: Hor, druk, mened, vold you name it.
Nå, men mor er ulykkelig, og sønnike spørge til hendes velbefindende.. Forudsigeligt, skal hun først ha sig en ordentlig dram (Gl. Dansk velsagtens for ikke at fornærme Alex Ahrentsen).
Og sådan kører det resten af tiden ud af den tornestrøede vej. Det her er det rene Via Dolorosa.
Price kan jo ellers nok skrue et stykke sammen, men det her: Vorherre til hest.

Hanne Ribens, Eva Schwanenflügel og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Måske har jeg overset noget, men jeg synes serien, i hvert fald indtil videre, er fremragende på alle parametre. Undskyld.

Martin Mørch, Steffen Gliese, Hans Aagaard og Malan Helge anbefalede denne kommentar
Annemette Pedersen

Jeg undrer mig over, at kvinderne åbenbart ikke går op i andet, end forholdet til deres mand. Har kvinderne et job? Taler de om noget fornuftigt sammen, udover fnisende at tisse i buskene. Interesserer de sig for noget som helst udenfor dem selv og deres familie? Nej, det gør de ikke, men mændene, uha, de har stooore alvorlige problemer, sådan nogle dybt åndfulde nogle, som kvinderne næppe ville kunne forstå. Der er selvfølgelig de enkelte strenge kvinder med alvorsfulde kirkelige poster - det er ligesom en anden slags hunkøn, end dem man er gift og får børn med, forstås. Min interesse er absolut dalende, men det er også lidt svært for mig, at følge med i de åndelige dybder;-)

David Zennaro, Hanne Ribens, Henriette Bøhne, Maj-Britt Kent Hansen, Michael Kongstad Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det var, Arne Lund, helt tydeligt ikke Price, der havde skrevet gårsdagens afsnit.

Michael Pedersen

Nu er den rette brug af SWOT, at man kæder S sammen med O og W sammen med T, altså hvilke muligheder har man med udgangspunkt i styrker og hvilke trusler er der grundet ens svagheder. Den kobling mangler vist.

Vidunderligt humoristisk. Jeg risikerer at ende i samme grøft som med flere af Informations andre anmeldelser. De er så gode, at jeg enten ikke orker at se selve værket, eller også frygter jeg bare det ikke kan leve op til anmeldelsen.