Anmeldelse
Læsetid: 5 min.

Lasse Jensens erindringer er et underholdende indblik fra indersiden af mediebranchen

Lasse Jensens erindringer er et stærkt og velfortalt tilbageblik på mediebranchen, som den var engang. Dengang krigskorrespondenter var et helt særligt folkefærd med hang til adrenalinkick, og journalistik blev skyllet ned med en sjus. De er også et tilbageblik på to helt vidt forskellige virksomhedskulturer på DR og TV 2
Lasse Jensen på DR’s kontor på Times Square i New York. Den tilbagelænede korrespondent taler med Ulla Terkelsen på redaktionen i Radiohuset.

Lasse Jensen på DR’s kontor på Times Square i New York. Den tilbagelænede korrespondent taler med Ulla Terkelsen på redaktionen i Radiohuset.

Bent Paulsen

Kultur
30. oktober 2017

Lasse Jensen er en gudsbenådet god historiefortæller. Og præcis det vil han sikkert blive allermest lykkelig for at læse, når han downloader og gemmer denne anmeldelse i sit omfattende, personlige bagkatalog.

Sammen med alt det andet, han på imponerende vis har gemt eller gravet frem igen af hukommelsen og fortiden efter et langt liv i journalistikkens tjeneste. For i hans verden er en rigtig journalist en livslang historiefortæller.

Lasse Jensens erindringer har den selvfølgelige titel Journalist. At fatte sig i korthed har han aldrig kunnet, så hans erindringer er en velvoksen sag på næsten 400 sider.

På de mange sider kommer vi godt rundt i hans univers og i en mediebranche under voldsom forandring. Tæt på en kreds af journalister og redaktører, som på hver deres måde har sat et præg på journalistikken og på medierne i et halvt århundrede.

Journalist rummer en guldgrube af anekdoter, stemningsbeskrivelser, journalistiske iagttagelser, personlige oplevelser og historiske forløb samt et persongalleri ud over det sædvanlige i volumen og kendisfaktor. I hvert fald hvis man har bevæget sig rundt i medieverdenen og det offentlige rum i nogle af de samme, mange år som ham og hans egen generation af mediefolk.

Tilhører man ikke den heldige klasse, så ville en oversigt over bogens persongalleri have været en fordel.

Lasse Jensen med Ku Klux Klan i Alabama i 1980.

Lasse Jensen med Ku Klux Klan i Alabama i 1980.

Privatfoto

Vennernes ven

Lasse Jensens venner og kolleger gennem livet fylder næsten alt i erindringsbogen og føles som en gennemgående, stærk guirlande gennem siderne, hvor de svæver ind og ud af fortællingen i hovedpersonens forskellige livsfaser.

En anden lang fortællermæssig guirlande i bogen er hans holdninger til journalistikken, dens foranderlighed, dens opgave og dens udfordringer.

Hans barndom, forældrene, opvæksten, ungdomsårene samt kampen for at blive rigtig journalist har en væsentlig plads i bogen, mens hans personlige kampe og personlige modning som menneske og journalist samt hans nuværende familie kun dukker op i sporadiske glimt, når de store skift i hans liv og karriere indtræffer. 

Lasse Jensen: 'Journalist'.

Lasse Jensen: 'Journalist'.

Jensens selvironi i bogen er slående og autentisk. Hans indimellem åbenhjertelige selverkendelse af vanskelighederne med chefrollerne og kampene på chefgangene fornemmes stadig som en ubehandlet frustration her mange år efter. Som noget, der uforløst ligger et sted og nager. Det er som udøvende journalist, han føler sig hjemme, munter og foretagsom, og alligevel er han flere gange vendt tilbage til chefjobbene både i DR og TV 2.

Hans ærlighed om opture og nedture i karrieren og valget af de lette overspringshandlinger på strækninger, hvor andre ville have taget kampen og konflikten, er det afvæbnende element, som gør, at erindringsbogen over de 400 sider ikke bliver en lang, ulidelig selvros eller hyldest til, at alt var bedre i gamle dage.

Dengang der var rigtige krigsreportere til, som kunne drikke en ordentlig whiskysjus eller syv og ryge en smøg, mens kuglerne fløj om ørerne på dem. Eller dengang der var rigtige chefer til med mere sans for den gode historie end for bureaukratiet og det taktiske spil.

Efter at have læst bogen er man ikke i tvivl om, hvem i mediebranchen der er på Lasse Jensens inderste kernehold, hvem der får faglig respekt, hvem han ikke har særlig højagtelse over for, og hvem han har slået sig på undervejs i karrieren.

Den kafkaske kultur i DR

Lasse Jensen har prøvet det meste i mediebranchen, hvad han da også høstede fornøjelse af, da han i mange år bestred opgaven med programmet Mennesker og medier på P1.

Hans skildringer af perioderne som udenrigskorrespondent med Biafra, Vietnam, Chile, El Salvador og USA som omdrejningspunkter i historiefortællingen er tidstypiske, indsigtsfulde og interessante, personlige skildringer, der giver et relevant og godt indblik i den tids journalistiske arbejdsvilkår, relationerne til korrespondenterne fra andre lande og den særlige aura og primadonnadyrkelse, som stod om korrespondentposterne på de danske redaktioner dengang.

Skildringen af hans chefperioder i DR og på TV 2 giver et ramsaltet billede af to vidt forskellige medie- og ledelseskulturer og deres meget forskellige typer topchefer.

Stærkest er beskrivelsen af DR, som handler om både hans første chefperiode og den anden.

Begge gange står de interne konflikter højt på dagsordenen, og den særlige kafkaske chefkultur i DR med fem-fronts-krige på menuen hver eneste dag kan helt sikkert genkendes af mange – inklusive denne artikels forfatter.

Det handler om presset fra politikerne, fra bestyrelsen eller dengang Radiorådet, fra chefkollegerne – med hvem man kæmper en barsk kamp om ressourcefordelingen – fra medarbejderne, der har en stærk selvforståelse, og fra medierne, som altid er parat til en kritisk omgang tæsk til DR.

Tiden før mobiltelefoner, computere, internet og billige satellit-transmissioner. Lasse Jensen skriver manus på rejseskrivemaskinen på Edwards Air Force Base i Californien efter rumfærgens landing i 1981.

Tiden før mobiltelefoner, computere, internet og billige satellit-transmissioner. Lasse Jensen skriver manus på rejseskrivemaskinen på Edwards Air Force Base i Californien efter rumfærgens landing i 1981.

Privatfoto

Det er her i disse afsnit om DR i Lasse Jensens perioder som journalist og korrespondent, hans første chefperiode som programchef for TV Avisen fra 1983-1987 og igen som programchef for TV-chefredaktionen i en kort og hektisk periode fra 1996-1997, at bogen får skarpere kant, flere detaljer, nerve og drama.

Bogen er lidt sidetung i disponeringen, når man ser på vægtningen af opvæksten i et utraditionelt, kommunistisk hjem med en spændende omgangskreds og karrierestarten, som alt sammen får rigtig meget plads, og så den sidste del af bogen op mod nutiden.

Refleksionerne over tiden i karrierens sidste fase som iværksætter og chef i egen butik – og de økonomiske og personlige konsekvenser ved den rolle – giver god læring til andre af fagets iværksættere.

Lasse Jensens erindringer er underholdende læsning for alle med lyst til at få en på opleveren fra indersiden af mediebranchen gennem godt fire årtier.

Hvad man godt kunne have tænkt sig mere af mod bogens afslutning, er den gudsbenådede historiefortællers skarpe blik på journalistikkens fremtid. Den forandring, som journalistikken gennemgår i disse år. Og hvad der kommer ud på den anden side af den digitale transformation.

Det kan så formentlig læses i denne avis, som ifølge Lasse Jensen er den eneste avis, han for alvor har følt sig knyttet til som skribent. Den avis, der for 47 år siden bragte hans allerførste artikel i en landsdækkende avis.

'Journalist' af Lasse Jensen. Forlaget Gyldendal. 394 sider. 300 kr. Udkommer i dag.

Lisbeth Knudsen er ansvarshavende chefredaktør på Mandag Morgen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Børge Neiiendam

Tak Lisbeth Knudsen for en medrivende artikel om Lasse's bog "Journalist".

Som med DR's Danmarkshistorie, så vil der nok i kølvandet på både din artikel og bogen, komme en del reaktioner - mere eller mindre reaktionære. Ligesom nogle af Lasse's tidligere kolleger, chefer og politiske kombattanter, vil hive sværdet af skeden og uddele drabelige hug mod ham.

Uanset, så skal bogen hjem til min hylde, for Lasse har altid været et specielt fyrtårn i min medieoplevelse..

Flemming Uldall

Jeg har også altid glædet mig over Lasse. Så den er bestilt.