Læsetid: 4 min.

Line Knutzons brevkassebog er et festfyrværkeri af hån, ynk, klynk og suk

Danmarks bedste absurdist, Line Knutzon, udgiver den fiktive (og nederdrægtige! Så er det sagt) selvhjælpsgurus Camille Clouds brevkasse i bogform. Bag brevene står en lang række grotesk sjove personager med cirka én egenskab (og et deraf afledt problem) hver. Det er tilpas ude af proportioner og derfor rigtig sjovt
Brevene i ‘Camille Clouds brevkasse’ er skrevet af arme fjolser af den fiktive og aldeles absurde slags. Heriblandt den danske minkavler Kris Kristoffersen, der bare gerne vil have lov at kalde en fed kælling for en fed kælling i disse politisk korrekte tider.

Brevene i ‘Camille Clouds brevkasse’ er skrevet af arme fjolser af den fiktive og aldeles absurde slags. Heriblandt den danske minkavler Kris Kristoffersen, der bare gerne vil have lov at kalde en fed kælling for en fed kælling i disse politisk korrekte tider.

Illustration: Mia Stensgaard

14. oktober 2017

Camille Cloud er en fiktiv selvhjælpsguru med speciale i det gode liv og profitmaksimering, som første gang optrådte som brevkassebestyrer i Naja Marie Aidt, Mette Moestrup og Line Knutzons fællesbog Frit flet (2014) og siden har haft en brevkasse for fiktive, hjælpeløse og ganske absurde karakterer i Weekendavisen. Disse spørgsmål og svar er nu samlet på bogform med den retvisende titel Camille Clouds brevkasse.

At jeg er gammel fan af Line Knutzon og trofast læser af brevkassen, skulle ikke forhindre mig i at vente det værste, og det ville i dette tilfælde være, hvis nu brevkassen i bogform ikke længere var et festfyrværkeri af hån, ynk, klynk, suk og had fra et godt hjerte. Hvis den nu i stedet fremstod som en lille jovial mandelgave, man kunne tøhø-grine ad i gode venners lag, mens man blev enige om, at positiv psykologi og økonomisk udbytning er af det onde.

Det ville have været skidt. Jeg regnede det for en mulighed. Ikke mindst fordi Camille Cloud som sortsnakkende positivtænker og distributør af dårlig samvittighed til de ulykkelige kun lige akkurat overgår virkeligheden med dens selvudviklingskurser og statslige disruptionsråd.

Line Knutzon: Camille Clouds brevkasse

En perlerække af bizarre brevskrivere

Lykkeligt nok udeblev den skuffelse, jeg havde regnet med: Som bog virker Camille Clouds brevkasse sjovere og mere overvældende fantasifuld, end den gjorde som fast element i en avis. Line Knutzon er Danmarks bedste absurdist, det kan man se i de teaterstykker og radiospil, hun har skrevet siden 1991, og det er også tydeligt her, hvor hun får brevkasseformatet gjort maksimalt dramatisk ved at finde på den ene geniale brevskriver efter den anden.

Som en service til dem, der holder af en gennemgående handling, er der med jævne mellemrum et brev til Camille Cloud fra Line Knutzon selv, der fisker efter brevkassebestyrerens privatadresse, så hun kan hævne sig på hende efter at have fået sit hjælpeløse fjæs spoleret af et cremeprodukt, Camille Cloud lægger navn til.

Line Knutzons speciale er at oversætte forskellige højst realistiske former for eksistentielt besvær og social armod til lavpraktiske problemer i et absurd univers, hvor alle proportioner er forvrængede, og det således er muligt at spise hele verden med få undtagelser, som hovedpersonen i Torben Toben (2000) gjorde det.

I Camille Clouds brevkasse møder man tilsvarende absurde karakterer, som f.eks. en ufødt, der vil vide, om tilværelsen kan betale sig, og en enlig mor på 45, der leder efter et gratis sted at bo på sin egen krop.

»Det sidste halve år har vi boet på min overlæbe, men ikke betalt for fjernelse af uønsket hårvækst, og boligselskabet har derfor bedt os om at flytte om en uge.«

Camille Cloud råder hende til at flytte ned under sin egne fødder, hvor man dog skal vænne sig til »det faktum at man dagligt træder hårdt på sig selv«.

Formanden for Dansk Nissesamfund, Guido Hilarius Kalko.

Illustration: Mia Stensgaard
MIG SKA HA PØLSE OG REMO

Tonen, som hendes groteske og ofte ret infantile karakterer, klager deres nød i, er genkendelig for enhver, der har været til generalforsamling i en dysfunktionel forening.

En stor del af Line Knutzons komik opstår i sammenstødet mellem de store, drastiske eksistentielle grundlæggende forhold i tilværelsen og så det smålige og latterlige.

Men når jeg griner højt og lykkeligt ad Line Knutzons tekster, er det også på grund af hendes helt exceptionelle sans for at parodiere ordvalg og sætningskonstruktioner. Hun ved, hvordan overformel egooppustning lyder, og hun ved, hvordan man punkterer den med et råt udbrud af indefrakommende smålighed og barnlighed (som når der pludselig midt i et rasende brev til Camille Cloud står: »MIG SKA HA PØLSE OG REMO«).

Det klæder karaktererne bag brevene at stå i samlet flok, side om side. De har cirka én egenskab hver, som definerer dem og deres problem her i verden. En er blevet usynlig på grund af alderdom, en andens liv er gået, en tredje sidder på en skammel i en sø af tårer, mens en fjerde brevskriver er en kortsigtet fyr, der ikke kan komme ud og møde andre kortsigtede mennesker, fordi han forstuvede sine fødder, da han ikke gad gå ned ad trappen og derfor sprang ud ad vinduet. Der er også dem, der bare er forargede, vrede, 2 cm høje, ildsjæle, lavet af dis og tåge, dynamiske eller ensomme og plaget af, at deres højre hånd er begyndt at række ud efter en bestemt mand i Føtex.

Camille Cloud svarer beredvilligt og altid i overensstemmelse med sine nederdrægtige karaktertræk kynisme, dømmesyge og selvtilstrækkelighed, men det er spørgerne, der er bogens hovedattraktion.

Det groteske persongalleri, der hver især defineres af en eneste omstændighed, minder om det katalog af karakterer, Elias Canetti beskrev i Ørenvidnet (1967), hvor typer som Navneslikkeren og Fejltaleren inkarnerer hver sin menneskelige impuls.

Den danske udgave af Ørenvidnet er skønt og grumt illustreret af Michael Kvium, og det er tilsvarende en fryd at se på de tegninger, Mia Stensgaard har lavet til Camille Clouds brevkasse (men gid der havde været flere).

Line Knutzon: ’Camille Clouds brevkasse’. Gyldendal. 160 sider, 150 kroner.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Pia Colère Lenau
  • Niels Duus Nielsen
  • Katrine Damm
Eva Schwanenflügel, Pia Colère Lenau, Niels Duus Nielsen og Katrine Damm anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu