Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Mælkebøttebarnet, der kæmper sig op gennem asfalten

Ti film dyster om filmfestivalen CPH PIX’ New Talent Grand Prix. En af dem er det sært dragende, dansk-islandske drama ’Vinterbrødre’, der har det unge stjerneskud, Elliott Crosset Hove, i hovedrollen
Elliott Crosset Hove spiller mælkebøttebarnet Emil i Hlynur Pálmasons på én gang abstrakte og jordbundne ’Vinterbrødre’.

Elliott Crosset Hove spiller mælkebøttebarnet Emil i Hlynur Pálmasons på én gang abstrakte og jordbundne ’Vinterbrødre’.

CPH PIX

Kultur
3. oktober 2017

Det er Elliott Crosset Hove, der for alvor får islandske Hlynur Pálmasons danskproducerede Vinterbrødre til at leve og giver den et menneskeligt ansigt. Han er en meget udtryksfuld ung skuespiller, der lige nu høster roser for både sit film- og teaterarbejde – blandt andet ForældreI blodet og Hamlet – og i Pálmasons usædvanlige film fortæller hans store runde øjne og det skiftevis trodsige og ulykkelige drag, han har om munden, om det følelsesmæssige kaos, der gemmer sig inde i hans figur.

Vinterbrødre foregår i et dystert, næsten undergangsagtigt kalkminemiljø om vinteren, og Crosset Hove, der er søn af danseren Ann Thayer Crosset og skuespilleren Anders Hove, spiller Emil, som sammen med sin storebror, Johan (Simon Sears), arbejder i minen og på det tilhørende kalkværk.

Emil har en nebengesjæft med at lave og sælge hjemmebrændt, men da en af de andre arbejdere bliver syg af sprutten, får Emil alvorlige problemer med sine kolleger og sin chef, Carl (Lars Mikkelsen).

På den ene side er Elliott lidt en rebel, der ikke vil følge de regler, der gælder, på den anden side får man fornemmelsen af, at det er en facade. Han prøver at spille cool og lade som om, at intet rører ham, men sandheden er, at alting påvirker ham meget voldsomt. Han er en drømmer og en romantiker i en verden af realister, og det er ved at rive ham i stykker.

Det eneste, Emil for alvor synes at ønske sig, er at være populær og blive elsket – både af kollegerne, sin bror og ikke mindst af nabopigen (Victoria Carmen Sonne). Hun har dog har et forhold til Johan, og det resulterer i et meget voldsomt fysisk opgør mellem de to brødre.

Betimelig pointe

Spillefilmdebutanten Hlynur Pálmason er uddannet på Den Danske Filmskole og lavede her en lignende ekspressionistisk, mørk og ofte stum – dog ingenlunde lydløs – film om en besat maler og menneskene omkring ham.

Der er noget på én gang meget drømmeagtigt og jordbundet over hans film, og de bevæger sig et sted mellem realisme og abstraktion. Det er sært dragende og ikke noget, man er vant til at se i dansk film – i hvert fald ikke i de senere år – og man kan kun kan håbe, at Pálmason fortsætter sit virke i Danmark.

Det er stærke billeder fra den kulsorte mine, hvor kun pandelygterne gør det muligt at se noget, og fra det beskidte, golde og kolde arbejdermiljø, man får serveret i Vinterbrødre, og man begynder efterhånden selv at fryse, både fysisk og følelsesmæssigt.

Emil er snart sagt den eneste varmekilde i filmen, og selv om han kan være irriterende og barnlig – det synes Johan også – så udstråler han en sart og skrøbelig menneskelighed, der langsomt er ved at blive kvalt. Når Emil er i selskab med nabopigen og viser hende nogle af sine tryllekunster, lyser han op i et stort og hjerteligt smil, der får hele filmen til at lyse op.

Og det er velsagtens en af Pálmasons pointer: Emil er mælkebøttebarnet, der har kæmpet sig vej op gennem asfalten, men spørgsmålet er, om han overlever – om der er plads til ham i en formørket og barsk verden, hvor arbejdsduelighed, virksomhedsloyalitet og profit betyder mere end fantasi, omsorg og kærlighed. Elliott Crosset Hove giver smukt denne betimelige idé og dette budskab krop og sjæl.

'Vinterbrødre' er ikke i dansk biografdistribution, men kan ses på CPH PIX den 5., 8. og 10. oktober. www.cphpix.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her