Anmeldelse
Læsetid: 3 min.

Peter Laugesen holder standarden

Peter Laugesen har rundet de 75 og holder standarden i fornem bog, hvis rejser nok fører ham ud i verden, men mest kredser om sprogets mystik
Kultur
21. oktober 2017

Man spærrer unægtelig øjnene op, når man cirka midtvejs gennem den forhenværende avantgardist Peter Laugesens nye bog støder på noget så gammeldags som en vaskeægte lyrisk besjæling:

Kan træerne mærke

at stormen er på vej?

Står de og husker

og hvisker det

til hinanden?

Sådan kunne et barn have spurgt, eller sådan kunne en digter have sunget i en vuggevise engang for længe siden, da de små blev puttet med aftenbøn og kærtegn af forældre, der ikke partout skulle haste tilbage til stuen for at se Nak & Æd eller følge bagedystfinalen.

Peter Laugesen: Traveling

Retro-rim

Egentlig er det dog ganske typisk for Laugesen at publicere præcis sådan et digt, for manden har alle dage virket nærmest allergisk over for regler og forbud.

Skal der være besjæling, så lad der da være besjæling, og nu vi er i gang, er der jo egentlig ingenting galt med rolige rytmer eller med lokale rimdannelser som f.eks. den her:

Vandet løber

Tiden går

Vinden hyler

Klokken slår

Den slags digte ville i Laugesens og vores fælles fortid for små halvtreds år siden have udløst bødestraf eller indkaldelse til afstraffelse med spanskrør på lyrikinspektørens kontor. I dag er det bare ’retro’ eller ’camp’.

Fuglekvidder

Og hvad kan vi så ellers læse i den nye, store, smukke, opulent layoutede, det meste af vejen uforudsigelige bog? Tja, man kan komme med digteren på togtur gennem Danmark, eller man kan med ham som indolent slentrende cicerone tage på rejse til Irland, Syrien, Frankrig og Færøerne.

Man kan som før blive mindet om en håndfuld af hans helte, f.eks. Joyce, Kerouac, Gertrude Stein, Céline, Artaud samt Vladimir Majakovskij, hvis berømte digt til selvmorderen, kollegaen Jesenin (oversat af Ivan Malinowski i Glemmebogen fra 1962) har leveret formforlæg til en af værkets flotteste tekster.

Derudover kan man høre mejsekvidder i en lyrisk transskription, som ville gøre Knud Flensted fra Dansk Ornitologisk Forening gul og grøn (som en musvit) af misundelse.

Selv er anmelderen mest begejstret for dem af de nye tekster, der søger ind i dybe urolige sammenhænge og tør rejse på mange veje af lyd og korte og lange linjer, for de tekster, hvor man kan mærke, at en sang er på vej, de sider, hvor poesi dukker op som små klynger af sætninger spredt i det kæmpestore morads, og hvor man fornemmer en lurende latens, noget indtil nu ikke fuldført, et projekt, en proces, som at bygge et hus af gennemblødt drøm.

Det uudtrykkelige

Hvis anmeldelsen nu er begyndt at lyde ligesom et Laugesen-digt, skyldes det, at der i ovenstående afsnit i det skjulte citeres fra seks. Anmelderen har med andre ord nydt at gå på opdagelse i bogen.

Dette indebar bl.a., at rejsemotivet lidt efter lidt veg for et gennemgående tema, der måske bedst kan beskrives som en kredsen om det uafsluttede, det ubestemmelige, det u-udtrykkelige, det tavse, men vel at mærke en søgen, som gang på gang foregår via det u-perfekte, i en slags hakken, gennem tekster, der kommer drypvis eller stødvis, som om der hele vejen skal kæmpes imod en modstand. Bestræbelsen står sammenfattet her:

Sproget tordner ind i det

lille mugne vakkelvorne

skab og skrifter forord

til det der ikke kan siges.

Men kampen foregår egentlig i snart sagt hvert eneste digt. Og så gør det i grunden ikke så meget, at bogen i lighed med de fleste af sine hen ved 60 forgængere er komponeret efter ’revl-og-krat-metoden’, som ikke er nogen metode, bare et åndssvagt princip om også at trykke de tekster, Laugesen laver på sine svage eller decideret dårlige dage.

Fraset braset er Traveling rigeligt rejsen værd.

Peter Laugesen: ’Traveling’. Digte. Gyldendal. 152 sider. 150 kroner

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her