Læsetid: 8 min.

Den politiske korrekthed er død i amerikansk politik, men den lever på de amerikanske universiteter

De gamle vil have frihed, de unge vil have forbud på amerikanske universiteter. En væsentlig, engageret ny bog, ’Free Speech on Campus’, undersøger kampen om ytringsfrihed og imod diskrimination på campus i USA
De unge, som fordrer tolerance og skærpet bevidsthed om sociale aggressioner, kæmper ikke mod vindmøller. Der er racisme, kvindeforagt og stammeritualer på de amerikanske universiteter. Det understreger Chemerinsky og Gillman, og de præsenterer selv deres bog, ’Free Speech on Campus’, som et forsøg på at finde et kompromis mellem kravet om hensyn og ytringsfrihed. Billedet er fra en demonstration mod racisme på Yale-universitetet.

De unge, som fordrer tolerance og skærpet bevidsthed om sociale aggressioner, kæmper ikke mod vindmøller. Der er racisme, kvindeforagt og stammeritualer på de amerikanske universiteter. Det understreger Chemerinsky og Gillman, og de præsenterer selv deres bog, ’Free Speech on Campus’, som et forsøg på at finde et kompromis mellem kravet om hensyn og ytringsfrihed. Billedet er fra en demonstration mod racisme på Yale-universitetet.

Ryan Flynn

4. oktober 2017

Der er et Amerika, hvor tabuer bliver brudt, grænser for anstændighed bliver overskredet, og alt det forbudte nu råbes højt. Og der er et andet Amerika, hvor man beskytter hinanden mod fornærmelser, sætter nye grænser for udskejelserne og har udviklet en særligt hensynsfuld kultur.

Det ene er Donald Trumps USA. Præsidenten siger ting om kvinder, sorte og mexicanere, som de fleste ordentlige forældre ville slå hårdt ned på, hvis deres børn sagde det ved middagsbordet. Den store tabubryder i USA er ikke modkulturen, Beyoncé eller de progressive unge på landets fineste universiteter. Det er landets præsident, som hidser folkemængder op med grove angreb på minoriteter, dommere, journalister og udenlandske statsledere.

Man kan sige, hvad man vil i Trumps Amerika.

Det kan man så til gengæld ikke på de fineste amerikanske universiteter, som tiltrækker verdens dygtigste unge studerende. »Noget underligt sker på de amerikanske universiteter«, skrev Greg Lukianoff og Jonathan Haidt i 2015 i en artikel i The Atlantic, som er blevet et referenceværk for diskussionen om ytringsfrihed i USA.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • ingemaje lange
  • Per Klüver
  • Eva Schwanenflügel
ingemaje lange, Per Klüver og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Troels Ken Pedersen

Lige en servicemeddelelse vedr. et par almindelige misforståelser omkring trigger warnings og safe spaces.

Trigger warnings betyder uanset moralsk panik IKKE at det givne materiale skal udelukkes fra pensum, men at deltagerne er forberedt på hvad der kommer.

Safe space handler i modsætning til den moralske paniks rygter ikke om at man altid skal være pakket ind i vat, men om at nogle få begrænsede områder så vidt muligt holdes fri for nogle specifikke former for trælshed.

Når man graver på internettet kan man finde udskejelser i hensynets navn, men langt det meste af hvad vi hører er fordrejninger og overdrivelser. Moralsk panik.

Niels Duus Nielsen, Per Klüver, Eva Schwanenflügel og Lars Peter Simonsen anbefalede denne kommentar
Gustav Alexander

Hvilke "specifikke former for trælshed" Troels Ken Pedersen? Kampen, som jeg forstår det, er jo om at udvide safe space konceptet til universiteternes akademiske miljø. Du mener ikke det er dybt skadeligt, hvis fri akademisk debat skal erstattes af overdreven forsigtighed? Heller støde én for meget end en for lidt på et universitet. Det er den eneste måde at skabe ordentlige akademikere.

Johnny Winther Ronnenberg

Hvis man ikke som studerende bliver udfordret både på fagligheden såvel som på sine holdninger, så er det vist spild af tid. Det var de ting der gjorde at jeg elskede min studietid og voksede både fagligt og som menneske, det ville jeg nødigt have undværet.

Gustav Alexander, Bjarne Bisgaard Jensen og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Michael Kongstad Nielsen

Politisk korrekthed svinger. Snart er det konservatisme, snart er det kulturradikalisme, snart er det social progressivisme, snart hård business.
I øvrigt, - de bedste universiteter findes i England.

Troels Ken Pedersen

Dennis Jensen: Det kommer an på det givne "space". F. eks. er det ret almindeligt at klubber af sorte studerende ikke gider have tage newbie-diskussioner om racisme/sorte menneskers IQ, plus tilhørende nedsættende udtryk. Der er så typisk masser af andre steder som ikke har sådanne begrænsninger, men selvfølgelig giver det forkælede hvide møgunger med heltekomplekser en voldsom trang til at lige netop DE diskussioner lige DER.

Kunne også være sådan noget som at en del læsegrupper/klubber udgrænser nogle spørgsmål om sexisme (igen ofte plus tilhørende nedsættende udtryk), som de føler behov for at kunne slappe af fra i DEN sammenhæng.

Christian De Thurah

"I hear words I never heard in the Bible", sang Poul Simon dengang det at blive provokeret stadig var noget værdifuldt og udviklende. Det er det åbenbart ikke længere. Trist.

Nu hvor den ny-liberale lalala-jeg kan ikke høre hvad du siger, anti-fa og anti-alt-muligt-trend begynder at udfolde sig i USA kan flere bedre se dårskaberne. Selvdefinitioner af hvad man ikke er, gør ikke een til noget som helst i sig selv.

Niels Duus Nielsen

Mine kilder på KUA fortæller mig, at der blandt de studerende er en lille - meget lille - gruppe SJWere, som agiterer for indførelse af safe spaces. De samme kilder fortæller mig, at det ikke er et problem, og at det store flertal synes at være ligeglade.

Men "Mødestedet" er ikke længere hvad det har været, får jeg at vide. Hvilket er trist, for der har jeg oparbejdet mange tømmermænd og diskuteret mange politisk ukorrekte emner.

Gustav Alexander

Troels Ken Pedersen,

indtil videre har du kaldt hvide studerende for "møgunger" og proklameret at debat med ikke-ligesindede er ubrugeligt. Universitetet kan og skal aldrig være for typer som dig, der benægter åben debat til fordel for falsk, udvortes tolerance - i sandhed en mere brutal racisme end den ærlige og åbenlyst udtrykte racisme - til fordel for safe spaces.

Det er pudsigt at den "tolerante" fløj af identitetspolitiske hysterikere er så optaget af at lave sekteriske opdelinger af hvide og sorte på baggrund af etnisk herkomst, lukke synspunkter de ikke kan lide (også foruden din stråmand om sortes intelligens). Det er jo jér der er de rigtige racister her og jeg håber så sandelig ikke at I får én fod til jorden i Danmark.

Nu er RUC jo også ude og afsværge sig verdens mest betydningsfulde og klassiske filosoffer såsom Hegel og Weber til fordel for tilfældige afrikanister alene i den politiske korrektheds navn.

Spar mig jeres korrekthed.

Troels Ken Pedersen

Dennis Jensen, jeg har intet sagt i den stil, det står alene for din regning. Hvide studerende er ikke møgunger over en kam, kun de af dem som insisterer på at enhver debat skal holdes på deres egne præmisser. Der er MASSER af steder hvor de kan have deres debatter, sagen er snarere at nogle få af dem, dem som jeg kalder møgunger, ikke kan tolerere at der er nogle FÅ steder hvor de IKKE kan dominere og definere debatten.

Men det er da godt at se at du kommer ud af busken med din støtte til åbenlys racisme. Rart med rene linjer på sin vis. At det er "mere brutalt" at ønske sig enkelte heller og pauser fra at skulle forsvare sin egen grundlæggende menneskelige ligeværd, end det er at forvare hvidt overherredømme og raceadskillelse med hvad dertil hører af vilkårlig vold og terror. Godt så.