Anmeldelse
Læsetid: 2 min.

Det spidser hurtigt til, når alle kender alle

Første sæson af ’Norskov’ slap godt fra at blande ’En by i provinsen’ med ’The Wire’ og et afslutningsvist strejf af ’Chinatown’. Flot klaret af TV 2-serien, som nu er tilbage med nye lokale interessekonflikter og familiære skærmydsler
Ligesom David Simons banebrydende portræt af politi, narkogangstere og korrupte myndigheder i Baltimore, The Wire, er Norskov gennemsyret af en tro på den individuelle integritet og en bevidsthed om, at den er svær at opretholde, når presset for penge og succes kommer både oppefra, nedefra og fra siden.

Ligesom David Simons banebrydende portræt af politi, narkogangstere og korrupte myndigheder i Baltimore, The Wire, er Norskov gennemsyret af en tro på den individuelle integritet og en bevidsthed om, at den er svær at opretholde, når presset for penge og succes kommer både oppefra, nedefra og fra siden.

Mike Kollöffel

Kultur
26. oktober 2017

Ligesom den joviale politiserie En by i provinsen (1977-1980) foregår TV 2's politiserie og provinsportræt i en havneby, hvor industri og fiskeri spiller en betydelig rolle for økonomien, og hvor økonomien spiller en betydelig rolle for de sociale hierarkier.

Som i Chinatown (1974) blev der afslutningsvist strøet ekstra, incestuøs ondskab ud over handlingen. Og ligesom David Simons banebrydende portræt af politi, narkogangstere og korrupte myndigheder i Baltimore, The Wire, er Norskov gennemsyret af en tro på den individuelle integritet og en bevidsthed om, at den er svær at opretholde, når presset for penge og succes kommer både oppefra, nedefra og fra siden. 

Et meget lille netværk

Det var det pres, der ramte Kasper ’Bonden’ Bondesen (Jakob Ulrik Lohman) i seriens første sæson. Bonden var byens største entreprenør og storsponsor for det lokale ishockeyhold, han selv som ung brillerede på sammen med vennerne Martin Kierkegaard (Claus Riis Østergaard), der forlod posten som borgmester i Norskov i første sæson, og politibetjenten Tom Noack (Thomas Levin), der endte med at fælde ham for narkokriminalitet.

Kasper stod med en masse gæld efter et mislykket erhvervseventyr, han var nyforelsket i sin kæreste, Claudia (Marijana Jankovic), som skulle have alt, hvad hun ønskede sig, og pludselig var den ellers gode fyr daglig leder af en narkoring. Som i The Wire var det, der virkede, en kombination af en tålmodig overvågningsindsats og en retfærdig harme rettet mod narkodistributørerne og den skade, de forvolder.

I første afsnit af anden sæson, der bliver vist i aften,  er der faldet dom i sagen. Et stort nederlag for Bonden, en stor sejr for den  lokale politistation og retssamfundet. Alligevel er Tom Noack ikke glad, bemærker en tv-reporter. »Man bliver jo ikke lykkelig af at smide folk i fængsel,« forklarer seriens sympatiske helt.

Narkosagen har vist, hvor tæt forbundet et netværk hele Norskov by er. Ingen er uberørte. Når plottet stadig af og til virker lovlig konstrueret, skyldes det, at netværket er helt utrolig småt. De centrale karakterer er enten i familie, nære venner og forretningspartnere. Tit er de alle tre ting.

Det giver også i denne sæson grobund for interessekonflikter (hvem skal have den erhvervsejendom, Boondesens konkurstruede firma holder til i? Bliver Claudia nødt til at forsone sig med Noack-familien for firmaets skyld?). Det spidser hurtigt til, men Norskov lader efter første afsnit til at holde det rolige tempo i hver enkelt scene, der får serien til at lykkes.         

’Norskov’ vises på TV 2 torsdag kl. 20 og kan ses på TV 2 Play.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her