Læsetid: 4 min.

Heinrich Böll er for god til at blive glemt

Per Øhrgaard portrætterer i ny, forbilledlig monografi den kloge tyske Nobelpristager Heinrich Böll
Heinrich Böll får overrakt Nobelprisen i Litteratur i 1972 af den svenske prins Carl XVI Gustaf.

Heinrich Böll får overrakt Nobelprisen i Litteratur i 1972 af den svenske prins Carl XVI Gustaf.

AP/Polfoto

11. november 2017

Heinrich Böll, hvis 100-årsdag tyskerne fejrer om godt og vel en måned, udtalte, da han nærmede sig de 50, at det pinligste, han oplevede i sine fem år som soldat, var »nogle medfangers glatte og ivrige fremtræden ved den første appel i en amerikansk fangelejr: få timer efter at de endnu havde præket standhaftighed og mod, erklærede de sig rede til at lade sig skole som udbredere af demokratiske tanker«.

Passagen – som er typisk for den ærkemoralske forfatter, hvis grundprincip det var at bedømme folk efter deres adfærd i bestemte situationer – stammer fra hans Frankfurter Vorlesungen (1966) og er citeret i den første danske bog om Böll, Søren Schous stadig yderst læseværdige monografi, som udsendtes 1972, altså samme år som »det gode menneske fra Köln« fik Nobelprisen i litteratur.

Dengang var han et ’verdensnavn’ og stod som en art »nationens samvittighed«, en rolle, han i øvrigt afskyede, fordi han ikke ønskede at give forbundsrepublikken et internationalt image, som den ikke fortjente.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en gratis måned og få:
  • Alle artikler på information.dk
  • Annoncefrit information.dk
  • E-avis mandag til lørdag
  • Medlemsfordele
0,-
Første måned/herefter 200 kr/md. Abonnementet er fortløbende.
Prøv nu

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Anker Nielsen
Anker Nielsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu